Dünyada bir efsane olma yolunda
İTÜ Çekirdek, startup yarışması Big Bang ile dünyada girişimciye en fazla kaynak sağlayan yarışma unvanını kazandı. Yarışmada girişimciler, yatırımcı ve paydaşlardan toplam 17 milyon TL yatırım aldı…
EVET, yanlış okumadınız. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ÎTÜ Teknopark’ın en önemli sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edebileceğimiz ITÜ Çekirdek dünyada ‘bir efsane olma yolunda hızla ilerliyor. Bildiğiniz gibi geçen yıl ITÜ Çekirdeğin meşhur startup yarışması Big Bang’de girişimciler yatırımcı ve diğer paydaşlardan toplam 17 milyon TL’yi aşan değerde ödül, nakit ödül kazandı ve yatırım aldı, işte bu 17 milyon TL’lik yatırımla ITÜ Çekirdek Big Bang, 2017 yılında dünyanın girişimciye en fazla kaynak sağlayan yarışması oldu.
Geçen haftalarda merkezi Brüksel’de bulunan EBAN’ın inkübasyon merkezleri ile ilgili komitesinde bu rakamın şu ana kadar dünyadaki en yüksek rakam olduğunu duyunca, bu hafta bu konuya eğilmek istedim.
“300’DEN FAZLA GİRİŞİM ŞİRKETLEŞTİ”
ITÜ Teknopark’ın efsane CEO’su Kenan Çolpan’ı aradım ve bilmemiz gereken ne varsa derli toplu bizimle paylaşıver dedim:
“İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezimize 2012 yılından beri toplam 25 bin 492 başvuru aldık. Merkez girişimcilere verdiği kapsamlı ve kaliteli desteklerle tanınmasının bunda etkisi olduğunu düşünüyoruz. Avrupa’nın en iyi iknci, dünyanın ise en iyi üçüncü kuluçka merkezi olarak dünya sıralamalarında yer bulmuş bir kuluçka merkeziyiz. Son yedi yılda ülke genelinde 1.180 girişime ve 3.345 girişimciye destek verdik.
50 milyon TL’yi aşkın yatırım alan girişimlerimizin toplam değerlemesi 455 milyon TL’yi aştı. Sadece yedi yılda yüzlerce girişimin aldığı desteklerle başarılı olmasını ve şirketleşmesini sağlayan ITÜ Çekirdek’te 300’den fazla girişim şirketleşti ve 800’den fazla kişiye istihdam yarattı. Özel sektör ve kamu kurumlarmdan pek çok destekçi ile paydaş sayımızı sürekli artırıyor ve Türkiye girişimcilik ekosistemini girişimlerin kalitesi, dünya piyasalarındaki başarısı ve başarılı girişim sayısı bakımından büyütmeyi hedefliyoruz.
2018’de ITÜ Çekirdek olarak Elginkan Vakfı, İstanbul Sanayi Odası, Otomobil İhracatçıları Birliği, ING Bank, Elginkan Vakfı, Allianz, Anadolu Sigorta, 3M, Hepsiburada ve Anadolu Efes’in aralarında bulunduğu 40’ı aşkın paydaşımız var.”
TETIKLEYICI BİR ROLE SAHİP
Açık söylemek gerekirse, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye’deki toplam 62 teknoparkın her biri aslında bu tip başarı hikayeleri çıkarmaya adaylar. Yeter ki önlerinde canlı bir başarı modeli olsun, işte ITÜ Teknopark’ın bu başarısı, ülkemiz inovasyon ekosisteminde tetikleyici bir rol de üstleniyor.
Biliyorsunuz her yıl üniversitelerin girişimcilik endeksi YÖK tarafından Haziran ayında paylaşılıyor. Hangi üniversitenin girişimcilik adına neler yaptıklarım ve ne değer ürettiklerini bu endeksi inceleyerek anlayabiliyoruz. Üniversite tercihlerinde de önemli rol oynadığını düşündüğüm bu endekse benzer bir Türkiye Teknoparklar Endeksi’ni de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı her yıl hazırlasa ne kadar iyi olur.
Böylelikle, birbiriyle rekabet içinde faaliyet gösterecek olan teknoparklardan göreceksiniz ki daha ne başarılar ortaya çıkacak. Bu rekabetten kazanan kim mi olacak? Tabii ki kazanan her yıl değişecek ama asıl kazanan hiçbir zaman değişmeyecek: Asıl kazanan hep ülkemiz olacak.
Türkiye’den çıkan global başarı öykülerine her zaman ayrı bir önem vermiş ve gurur duymuşumdur. ITÜ Çekirdeğin bu başarısını başta ITÜ Rektör’ü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve ITÜ Teknokent CEO’su Kenan Çolpan olmak üzere gönülden kutluyorum.
Darısı tüm teknoparklarımızın başına…
BAYBARS ALTUNTAŞ