Yapay zeka suç işlenmesini nasıl önler
Suç dünyasının saldırılan moralinizi bozmasın. Suçlular varsa,, onlarla mücadele edenler de var. Güvenlik güçlen, “Yapay zeka suç işlenmesini nasıl önler ve suçla mücadelede nasıl işe yarar?” sorusunun yanıtını arıyor…
YAPAY zekanın kolu uzun. Elini atmayacağı konu, çözüm bulamayacağı sorun yok. Temmuz ayının ikinci haftası Singapur’da Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı Interpol’ün Birleşmiş Milletler Yapay Zeka ve Robotik Merkezi (UNICRI) ile ortaklaşa düzenlediği toplantının merkezinde de yapay zeka ve bu teknolojinin suçla mücadelede nasıl kullanılacağı vardı. Güvenlik uzmanlan toplantıda şu soruyu sordu:
“Yapay zeka suç işlenmesini nasıl önler ve suçla mücadelede nasıl işe yarar?”
Aslına bakılacak olursa, teknoloji hem iyiye hem de kötüye kullanılabilir. Ama merak etmeyin, dünyanın her yerinde emniyet güçleri bunun farkında ve bu far-kınd alıkla gelecek planlarını yapıyor.
Teknoloji, her türlü dolandırıcılık için kullanılabilir. Söz gelimi, sesler taklit edilebilir veya bir videoda kişiye hiç söylemediği sözler söyletilebilir. UNICRI Başkam Irakli Beridze toplantıda yaptığı konuşmada, suçu kanıtlamaya dönük fütüristik güvenlik yöntemleri alacaklarını belirterek, bununla birlikte suçu tespit etmede yeni ve etkili araçlar geliştirmek için teknolojik ilerlemeleri kullanacaklarını söyledi. InterpoFin Inovasyon Merkezi Direktörü Anita Hazenberg de inovasyon konusunda polisin yalnız bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Hazenberg, gelecekteki güvenlik sorunlarıyla yaratıcı buluşlarla mücadele etmek için emniyet güçlerinin bu ortak paydadaki pek çok tarafın işbirliğine ihtiyacı olduğunu belirtti.
ETİK KAYGILARI
Toplantıda gündeme gelen konular arasında sanal gerçeklikle yapılacak otopsiler, yapay zeka kullanılarak suçu öngörme, şüpheli davranışını tespit edebilme, blockchain teknolojisini kullanarak iz sürebilme gibi yenilikler yer aldı. Çoğu yapay zeka teknolojisi kapsamına giren yeni nesil güvenlik konularının uygulanmasındaysa bazı zorlukların yaşanabileceği gündeme getirildi. Suçu-suçluyu öngörme ve tıpkı Azınlık Raporu filminde olduğu gibi suçun işlemeden tespit edilmesi için gerekli olan yüz tanıma ve davranış tespiti uygulamalarının başta ırkçılık olmak üzere etik dışı kullanılabilme riski söz konusu. Diğer yandan yapay zeka yazılımlarının dünyanın her bölgesinde etkili bir şekilde nasıl kullanılacağı konusu da bir zorluk oluşturabilir. ABD Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü ile Teksas Üniversitesinin 2010’da ortaklaşa gerçekleştirdiği bir çalışma, Orta Asya’da geliştirilen yüz tanıma teknolojisinin coğrafyada Asyalıları tanımakta iyi olduğu, Batılı ülkelerde geliştirilenlerinse beyazları daha iyi tanıyabildiği gerçeğini ortaya çıkarmıştı.
DEVRİYE ROBOT
Diğer yandan “mükemmel şehir” sloganıyla kurulan Singapur’da uygulanan sıkı güvenlik önlemleri arasmda yerini alan ve bu yılın başından bu yana görevde olan “devriye robotuna” ilişkin sonuçlar da bu toplantıda paylaşıldı. İlk olarak şubat ayında 100 bin kişinin katıldığı bir gösteride sahaya inen devriye robot, kameralarıyla bulunduğu yerden 400 metreye kadar olan bir alanda asayişin berkemal olup olmadığım bildirmiş.
Daha önce haritalanan bir alanda gezindiği devriye sırasında 360 derece dönebilen kameralarıyla güvenlik birimlerine canlı yayında bulunan robot, tehdit unsuru olabilecek veya şüpheli görünen kişileri bildirmiş. Robotun naklettiği görüntüleri bir polis memurunun izlemesi yeterli. Robota yerleştirilen hoparlörlerden “Dağılın” gibi polis mesajları iletilebiliyor. Güvenlik açısından bu robotun oldukça işe yarayacağı, devriye işinde de görevi robotlara bırakmanın mantıklı olduğunu söylemek mümkün. Ancak insanların kendisini izleyen bir robota olan tepkisinin ne olacağı da bir merak konusu.