Çeviri hizmetini dijitalleştirdi
İki girişimci kardeş Pınar ve Eyüp Bozyel’in geliştirdiği Parrotize App, online veya mekanda çevirmenlik hizmeti satın alabileceğiniz bir çeviri platformu. 2017 yılında yaklaşık yüzde 30 büyüyen Parrotize App, 2018 yılını ise yüzde 50 büyümeyle kapatmayı hedefliyor. Pınar Bozyel, 2019’da şirketi Londra’ya taşımayı planladıklarını söylüyor.
Teknolojik gelişmeler ekonomide ve iş yapış şekillerinde pek çok değişime neden oldu. Dünyanın en eski mesleklerinden tercümanlık da bu süreçten nasibini aldı. Son yıllarda dış pazara açılan şirketlerin sayısının artmasıyla doğan çeviri hizmeti ihtiyacıyla çeviri sektörü de büyümeye başladı. Son dönemde teknolojiyle çeviri hizmetini birleştiren yeni nesil girişimler öne çıkıyor. Online ve mekanda çeviri hizmeti sunan dijital bir platform olan Parrotize App da bunlardan biri. Yüzde 100 insan çevirisi mottosuyla rakiplerinden ayrılan Par-rotize App’in arkasında iki girişimci ruhlu kardeş Pınar ve Eyüp Bozyel var.
Uzun yıllar yurtdışı ve yurtiçinde çeviri sektöründe yöneticilik yapan Pınar Bozyel, çeviri sektöründe edindiği deneyim ve uzmanlığı daha farklı sunmaya karar veriyor. Bu süreçte çeviri işinin dijital tarafında bir eksiklik gören Pınar ve Eyüp Bozyel kardeşler, sektörü araştırmaya başlıyor. Tam bu dönemde Garanti Ban-kasfnın girişim hızlandırma programı olan Garanti Partners’la tanışan ikili, buradan aldıkları hızlandırma programları, eğitimler, mentorluk ve mekan desteği ile işlerini çok kısa sürede geliştiriyor.
50’yi aşan dil seçeneği
Online ve mekanda çeviri hizmeti satın alabileceğiniz bir çeviri platformu olan Parrotize App; 2017 yılında kuruldu. Şirket, etkinlik, konferans ve toplantılarda talep edilen simültane çeviri ihtiyacını mobil bir uygulama aracılığıyla karşılıyor. Parrotize’ın en önemli farkı çeviri firmalarına alt yapı sunan bir şirket olması. Bu yüzden kaç dilde hizmet istenmişse o kadar dil için yayın yapabiliyor. Aynı organizasyon için 50 farklı dil desteği istenirse, Parrotize App 50 farklı dil seçeneği sunabiliyor. Aynı gün içerisinde yüzlerce konferans, etkinlik ve iş toplantılarını lokasyon bağımsız yapabildiklerini söyleyen Bozyel, “Etkinlik için teknik ekip, ekipman gerekmiyor. Ayrıca dinleyicilerin ve çevirmenlerin fiziksel olarak etkinlik alanlarına gitmesine gerek yok. Lojistik, konaklama gibi yüksek maliyetli problemleri tamamen ortadan kaldırıyoruz. Çevirmenler ve katılımcılar uzaktan çalışabiliyor ya da etkinlikleri dinleyebiliyorlar” diyor.
Robot Sophia’ya tercüme yaptılar
Girişimci kardeşler, 2018 yılı itibarıyla yurtiçi ve yurtdışında birçok etkinliğe çeviri hizmeti sunarak geniş kitleleri Parrotize App ile tanıştırma imkanı buldu. 2018 yılı içerisinde Marketing Meetup tarafından gerçekleştirilen etkinlikte dünyanın ilk insansı robotu Sophia’nın çevirisi Parrotize App tarafından yapıldı. Daha sonra Arya Kadın Yatırım Platformu’nun düzenlediği üç gün süren Arya Retreat 2018 etkinliği uzaktan çevrildi. Aynı etkinlikte Parrotize App finale kalan beş girişim şirketinden biriydi. Ardından Parrotize, global ölçekte ikinci etkinlik olan Village Capital, Metlife Foundation ve BUBA tarafından düzenlenen Star-tup Shovvcase’de yer aldı. Son olarak Gamfed’in düzenlediği Oyunlaştırma Konferansı’nda global ölçekte oyunlaştırma projeleri geliştiren Guy Halfteck, Will Stuart Jones ve Yukai Chou gibi isimler de Parrotize App tarafından çevrildi. Şirket, şu ana kadar 50’nin üzerinde etkinlik, 40 bin katılımcı, 20 ülkeye hizmet verdi.
Şirketin gelir modeli üyelik sistemi veya tek seferli satın alma ile yapılıyor. 2017 yılında yaklaşık yüzde 30 büyüyen şirketin 2018 hedefi ise bu oranı yüzde 50 artırmak. Parrotize henüz melek yatırım almadı. Ancak yurtdışından birkaç yatırım fonu ile görüşmeler sürüyor. Şirketin hedefi Türkiye ile sınırlı değil. Pınar Bozyel, 2019 itibariyle Londra’ya açılacaklarını söylüyor.
Büyümenin itici gücü
Parrotize’in büyürnesinin arkasındaki önemli itici güçlerden biri de Garanti Bankası’nın girişim hızlandırma programı olan Garanti Partners oldu. Buradan aldıkları hızlandırma programları, eğitimler, mentorluk ve mekan desteği ile işlerini çok kısa sürede geliştirdiklerini söyleyen Pınar Bozyel, “Globalde büyüme imkanı bulduk. BUBA ve Garanti Partners az zamanda çok yol almamızı sağladı” diye konuşuyor.
Girişimcilere eğitim veriyor
İki kardeşin geçmişte farklı sektörlerde de girişimcilik serüvenleri oldu. Hatta Pınar Bozyel, bir kaç dernek ve vakıf aracılığıyla gönüllü olarak, küçük yaş gruplarına finansal okuryazarlık ve girişimcilik eğitimleri veriyor. TÜGİM’de (Tüm Girişimciler ve İş Mentorlan Derneği) girişimciliğe yem adım atmış girişimcüere de mentorluk veriyor. Kendi sektörünün dijital anlamda güçlenmesi için üniversitelerle ortak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Bozyel, şöyle konuşuyor: “Mütercim tercümanlık bölümü öğrencüerinin simültane çeviriyi Parrotize App ile deneyimlemelerini ve dijital dönüşüme yumuşak bir geçiş yapmalarım sağlıyoruz. Gelecekte bu işi yapacak olan onlar zira. Bu bağlamda her sene 15-20 öğrenciye de staj imkanı verip onları Parrotize kültürüyle tanıştırıyoruz. Böylece gençlere yol göstererek gelecek korkularım bir nebze de olsa azalttığımız için Parrotize olarak mutlu hissediyoruz.”