Fazla Gıda, 200 bin kişiye gıda bağışını yönetti
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı dokuz girişimden biri olarak seçti. Fazla Gıda, 200 bin kişiye gıda bağışını yönetti. 1600 ton gıdayı, dernek ve kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtarak atık olmaktan kurtardı…
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı’nın seçtiği dokuz girişimden biri olan teknoloji girişimi Fazla Gıda, Alibaba Cloud tarafından 12 ülkede düzenlenen Create@Alibaba Cloud Start-Up Yarışması’nın da kazananı oldu. Platform, 2015 yılında İklim Eylemi’ne yönelik bir fayda yaratma fikriyle ortaya çıkarak 2016 yılında faaliyete başlayan teknoloji tabanlı bir girişim. Atıl ürünleri ekonomiye, çevreye ve topluma kazandıran bir teknoloji platformu.
Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile faaliyet gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na dokuz etki odaklı girişimden biri ve gıda atığı odaklı tek girişim olarak seçildi. Ayrıca UNDP tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde de Türkiye’den tek temsilci olarak yer aldı. Gıda atığına yönelik sunduğu bütüncül çözümler, firmaların topyekûn atık yönetim davranışlarını değiştirme hedefi, büyük finansal, sosyal ve çevresel etkiyi yaratacak çözümleri ve bu konularda dünyada öncü olması Birleşmiş Milletlerin hedefleri ile paralellik gösteriyor.
6 MİLYON TL GIDA BAĞIŞI YAPTI
Şu anda Türkiye’de 17 şehirde çalıştıklarını aktaran Fazla Gıda Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı, yaklaşık 100 tane dernek ve gıda bankası ile iletişim halinde olduklarını belirtiyor. Operasyonel anlamda ilk bir buçuk yılda hızlı bir şekilde büyüdüklerini ifade eden Silahlı, “2600 tonluk gıda kurtardık, 2500 üzerinde ürün çeşidi ile 4500 işlem sonucunda bu miktara ulaştık. Dört kurumdan aldığımız bu ürünleri 200 binin üzerinde kişiye dağıttık. Bir buçuk yılda yaptığımız ortalama yardım bedeli yaklaşık 6 milyon TL civarında” diyor.
Fazla Gıda’nın, sunduğu teknoloji çözümleri ve danışmanlık hizmetleri ile gıda sektöründe yer alan tarladan sofraya kadar değer zinciri içinde faaliyet gösteren tüm işletmelere yönelik hizmet verdiğine işaret eden Silahlı, Migros, Metro Toptancı Market, Kipa, G2M, Feast, Golf Dondurma, Hipp, Chef seasons, Uludağ İçecek ve Regnum Otel gibi çok sayıda kurum ile çalıştıklarını söylüyor.
YILLIK GIDA ATIĞIMIZ 214 MİLYAR TL
Silahlı’nm aktardıklarına göre, dünyada her yıl 1.3 milyar tonluk gıda atığı oluşuyor. Dünyada oluşan karbon salımmınm yüzde 8’i gıda atığından kaynaklanıyor. Gıda endüstrisi içinde gıda atığı oluşumunun sebeplerine baktığımızda, verimsiz dağıtım ağı altyapıları, işletmelerin iç operasyonel verimsizlikleri, gıda sektörünün kalite standartları ve marka koruma içgüdüsüyle yaptığı yanlış uygulamalar, yanlış satın alma ve depolama stratejileri gibi sebepler öne çıkıyor. Öte yandan satılan gıdaların atık haline gelmesindeki başlıca faktör ise tüketici davranışları. Oluşan gıda atığının yüzde 60’ı ise engellenebilir durumda.
Fazla Gıda, şu ana kadar çalıştığı iş ortaklarında yüzde 70 seviyesinde bir kurtarma başarısına ulaştı. Türkiye’nin gıda atığı toplamda yıllık 214 milyar TL. Döngüsel ekonomiyle bu rakamın minimum yüzde 10’u yani ortalama 20 milyar TL’lik kısmının tasarruf olarak sağlanabileceği tahmin ediliyor.
ALİBABA’NIN PARTNERLİĞİNİ HEDEFLİYOR
Gıda israfına ve atık yönetimine teknoloji ile bütüncül çözümler üretme konusu dünyada da yeni bir trend. Rol model olma hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Silahlı, “Bu sebeple inovasyon ve sistemsel dönüşüm odağı ile her geçen gün farklı sorunları tespit ederek, yeni çözüm önerileri ile gelişmeye ve büyümeye devam ediyoruz” diyor. Firmaların, ellerindeki değerlendirilebilecek fakat kalite standartları, verimsiz lojistik operasyonları ve stok yönetimleri nedeniyle satılamayacak durumdaki fazla gıdaları doğru tespit, analiz, kontrol ve yönetim ile finansal ve çevresel faydayı sağlayacak kanallara yönlendirerek değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
Silahlı, “Oluşan gıda atığının yüzde 60’ı engellenebilir. Fazla Gıda, bu atığın hala tüketilebilir olan yüzde 70’lik kısmını bağışlayarak insan tüketimi ile sonuçlandırmayı hedefliyor. Amaçlarımız arasında geri kalan miktarın hayvan yemi ve geri dönüşüme kazandırılması da var. Gıda Kazanım Hiyerarşisi’ne göre kurulan Fazla Gıda, dijital atık yönetim hiyerarşisiyle, gıda bağışı, yeniden satış, geri dönüşüm ve veri analitiği modüllerini tek platformdan kolayca yönetmeyi sağlıyor. Bu noktada yapılan araştırmalar ve hiyerarşinin üzerinde durduğu öncelik, hala tüketilebilir fakat satılamayacak ürün-lerin ihtiyaç sahibi insanlara bağışlanması. 2018 itibariyle, topyekûn atık yönetimini sağlayan yeniden satış, hayvan yemi üretimi ve geri dönüşüm modüllerini de aktif hale getirdik. Aynı zamanda dünyada neredeyse hiç olmayan yenilebilir atık verilerinin de bağışla toplanmasıyla beraber atığı oluşmadan kaynağında önleyebilecek analizler yapıyoruz” diyor.
YÜZDE 50’Sİ KURTARILABİLİR
Geçtiğimiz ay Alibaba Cloud’un Türkiye finalisti seçildiklerini ve Ekim ayında Çin’de düzenlenecek yarı finale katılacaklarını belirten Silahlı, Alibaba’nm gıda atığını önlemede global alanda teknoloji partneri olmak ve karşılıklı fayda sağlanan bir iş birliği ortamı kurmak hedefinde olduklarını da aktarıyor.
Silahlı’nın aktardıklarına göre, Türkiye’de ev dışına baktığımızda yaklaşık 60 milyar TL değerinde gıda fazlası kurtarılabilir durumda. Fazla Gıda, iş ortağı olan işletmelerde bu atığın yüzde 50’sini teknoloji tabanlı çözümler ile kurtaracak. Misyonları arasında, Türkiye’de gıda bankacılığının geliştirilmesi de var.
“25 İLDE EKİBİMİZ VAR”
“Konu ile ilgili 25 ilde operasyon ekibimiz aktif çalışmalarım sürdürmeye devam ediyor. Bunun yanında TBMM Gıda Bankacılığı komisyonu ile de gıda bağışı avantajlarının artırılması yönünde çalışmaya devam ediyoruz. Komisyona tarafımızca sunulan ve Nisan ayında kabul gören Katma Değer Vergisi avantajı önergesi projemiz ve benzeri çalışma süreçlerimiz da devam ediyor” açıklamasında bulunan Silahlı sözlerini şöyle noktalıyor:
“Üretilen gıdaların yüzde 50’si tabağa gelene kadar tedarik zincirinde kayboluyor. Burada en hızlı ve en büyük etki gıda firmalarının ve Horeca noktalarının atık yönetimlerini değiştirmelerini sağlamaktan geçiyor. Bu kanallarda sağlanacak etki sonrasında tabii ki vizyonumuz dahilinde bireylerde de gıda fazlasına bakış ve davranış değişikliği yaratmak istiyoruz. Şirketimizi firmaların dijital atık yönetim partneri olarak konumluyoruz, sosyal bir teknoloji girişimiyiz, global düşünerek EMEA bölgesinde bir liderlik elde etmeyi planlıyoruz.”
Oteller 266 milyon öğün bağışlayacak
Fazla Gıda, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) ile de gıda atığını önlemek için bir işbirliği yapacağını duyurdu. Proje kapsamında gıda atığı ortalama yüzde 40 seviyesinde önlenecek, yılda yaklaşık 266 milyon öğün gıda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilecek. Türkiye “Her Şey Dahil Otelcilik” sektörü bu işbirliği ile otellerde müşteri memnuniyetinden ödün vermeden gıda atığını önleyerek hem sosyal, hem çevresel, hem de finansal açıdan sorumluluk sahibi yepyeni bir iş yapış şeklini ortaya koyarak diğer sektörlere de örnek olacak. İşbirliği kapsamında, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla, önce otellerin yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde çalışmalara başlanacak. Önlenen atığın ülke ekonomisi için 2 milyar TL seviyesinde bir tasarrufa tekabül edeceği belirtiliyor. Fazla Gıda otellere doğru menü planlama, atık veri takibi, analiz ve raporlama çözümleri sağlarken, kaçınılmaz fazla gıdalar denetlendikten sonra besin değerleri yerindeyken ve hijyenik koşullarda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. İnsan tüketimine uygun olmayan atıklar ise döngüsel ekonomiye katılarak, finansal ve çevresel değer yaratmak için yeni nesil ve çevreci işletmelerin hayvan yemi, biyogaz, bio dizel gibi dönüşüm mekanizmalarına hammadde olarak aktarılacak. İngiltere’de WRAP’in yaptığı araştırmaya göre, otellerin atık yönetimi için yaptıkları finansal yatırımın geri dönüş oranı, yapılan yatırımın yedi katına denk geliyor.
ÜRÜN DİRİER