Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2019’da Al Veren Hisseler

BORSADA yurtiçi ve yurtdışında yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, istikrarlı olarak büyümeye devam eden, yaşanan olumsuzluklara rağmen hasılat ve piyasa değerini artıran şirketler ‘dinozor şirketler’ olarak yorumlanıyor. Analistler, dönem içerisinde bu sektörlerin piyasa koşullarına ya da endeks fiyatlamalarına göre hareketleri veya getiri performanslarının değişebileceğini ancak temel bir ihtiyaca cevap vermesi açısından bu sektörlerin endeks içerisinde potansiyeli dikkate alındığında yaşanabilecek ayrışmanın daha minimize edileceğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede özellikle, enerji, perakende, demirçelik, petrokimya, ilaç-sağlık, teknoloji, savunma sanayi, ulaştırma ve dayanıklı tüketim malları sektörlerinin ön plana çıkabileceğini kaydeden uzmanlar, çağın gereklerine en hızlı ayak uydurabilen, orta ve uzun vadede alım verdikleri 25 şirkete dikkat çekiyor.

“REKABETİ AVANTAJA ÇEVİREN…”

Dinozor şirket kavramını müşterilerinin ne talep ettiğini ve rakiplerinin ne yaptığını göz ardı eden şirketler için kullanan Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, “Açıkçası hantal ve eskiye dönük yapıları ile bilinen bu şirketler. Borsa İstanbul için düşünüldüğü zaman bir miktar kamu şirketlerini anımsatsa da, artık onların da çağın gereklerine ayak uydurduğunu ve dinozor şirket tanımına uyan pek şirket kalmadığını görmekteyiz. Keza, sektörel anlamda da aynı şey söz konusu” diyor.

Kavak, dönüşüm yaşamadıkları takdirde rekabet gücü anlamında da sorun yaşayacak olan bu şirketler yerine yatırımcüarın hisse seçimlerinde çağın gereklerine ayak uyduran ve teknolojik yeniliklere adapte olabilen, yönetimsel anlamda hızlı karar alma mekanizmaları gelişmiş ve rekabete açık, rekabeti avantaja çevirebilen şirketleri seçmelerinin daha akılcı olacağını hatırlatıyor. Bu kapsamda teknoloji, ulaştırma ve telekomünikasyonu çağın gereklerine en hızlı adapte olabilen sektörler olarak değerlendiren Kavak, “Sağlık ve eğitim sektörleri için de bu dönüşüm bir zorunluluk haline gelmiş durumda” diyor. Kavak, çağın gereklerine en hızlı ayak uydurabilen ve orta uzun vadede alım verdiği şirketleri ise Aselsan, Tümosan, Turkcell, Kron Telekom, Netaş, Türk Hava Yolları, Plastik-kart, MLP Sağlık Hizmetleri, Pcgasus Hava Yolları, Türk Telekom ve Vestcl Elektronik olarak sıralıyor.

“DÜZELTMELER ALIM FIRSATI YARATIR”

Bundan sonraki süreçte, yurtiçinde jeopolitik ve ekonomik risklerin durumunu takipte olacağımızı belirten Kavak, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hafta başında gelecek enflasyon verileri ilk etapta oldukça kritik olacak. Yurtdışı tarafta ise başta Brexit ve ticaret müzakereleri konusu olmak üzere küresel ekonomik görünüme ve buna paralel olarak risk iştahına etki edecek gelişmeler takip edilecek. Küresel ve lokal riskleri artıracak bir gelişme olmadan endekste görülebilecek düzeltme hareketlerinde 101 bin 200-100 bin 500 bölgesinin altına gelinmedikçe pozitifliğin korunacağını ve düzeltmelerin yeni alım fırsatı verebileceğini düşünmekteyim.”

Şayet lokal ve küresel risklerde görülebilecek bir artış kaynaklı satış dalgası olursa, “Bu sefer de 100 bin 500 seviyesinin kırılması ihtimali güçlenebilir ve 96 bin 250-95 bin 500 bölgesi hedef haline gelebilir” diyen Kavak, endekste pozitifliğin korunması halinde yukarı tarafta 105 bin 800-106 bin 700 bölgesinin oldukça kritik durumda olduğunu hatırlatıyor ve “Eğer 106 bin 700 seviyesini de geçebilirsek bu durumda 110 bin 600-112 bin 250 bölgesine doğru hareketler devam edebilir” diyor.

“ENERJİ, TEKNOLOJİ, SAVUNMA”

Borsada geçmiş dönemlerde yurtiçi ve yurtdışında yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, istikrarlı olarak büyümeye devam eden, yaşanan olumsuzluklara rağmen (artan maliyetler, yükselen faiz oranları ve döviz kurunda yaşanan yüksek oynaklık gibi) hasılat ve piyasa değerini artıran, ihracat ve yeni pazarlara erişim tarafında yeni iş ilişkileri ile ortaklara ulaşma potansiyelini destekleyen sektörlere dinozor sektörler denilebileceğini belirten Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir, dönem içerisinde bu sektörlerin piyasa koşullarına göre ya da endeks fiyatlamalarma göre hareketlerinin veya getiri performanslarının değişebileceğini söylüyor. Ancak temel bir ihtiyaca cevap vermesi açısından bu sektörlerin endeks içerisinde potansiyeli dikkate alındığında yaşanabilecek ayrışmanın daha minimize edileceğini düşünüyor. Bu kapsamda özellikle, enerji, perakende, demir-çelik, petrokimya, ilaç-sağlık, teknoloji, savunma sanayi, ulaştırma ve dayanıklı tüketim mallan sektörlerinin ön plana çıkabileceğini söylüyor. Yatırımcıların sektör ve hisse seçiminde mevcut koşullarda özellikle, Mart ayı sonunda yapılacak yerel seçimler öncesinde, şirketlerin açıklayacağı 2018 son çeyrek finansalları ve faaliyet raporlarını ayrıntılı olarak incelenmelerini tavsiye eden Demir, takip edilen şirket pay senedi için finansallar ve rasyolar ile ilgili gerek görülürse aracı kurumlardan destek alınmasını da öneriyor.

Yatırımcıların inceledikleri sektörler ya da sektör içerisinde yer alan pay senedinin döviz pozisyonu, ihracatın toplam satışlar içerisindeki payı, temettü getirisi, bedelli/bedelsiz potansiyeli ve yabancı ilgisinin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade eden Demir, “Bu kapsamda sektörün ya da sektör içerisinde yer alan şirket pay senedinin geleceğe yönelik yatırımları ve beklentileri yakından izlenmeli. Seçim dönemi yaklaşırken aynı zamanda mevsimsellik etkisi göz önüne alınmalı. Ayrıca sektöründe öncü konumu, defansif özelliği ve likiditesi yüksek şirket pay senetleri dikkate izlenmeli” diyor.

Mevcut koşullarda Aselsan, Petkim, Coca-Cola İçecek, Ford Oto-san, Tüpraş, İndeks Bilgisayar, Datagate, Kardcmir, Pegasus Hava Yollan, Ege Endüstri, Trakya Cam, Arçclik, TAV Havalimanları, Anadolu Cam, Ulusoy Elektrik, Enka İnşaat ve Türk Telekom hisselerinin dinozor hisseler olarak sayılabileceğini söyleyen Demir, bunların içinden orta ve uzun vade için Petkim, Tüpraş, TAV Havalimanları, İndeks Bilgisayar, Pegasus Hava Yolları, Ege Endüstri, Arçelik, Anadolu Cam, Ulusoy Elektrik ve Kardemir hisselerine “al” veriyor.

“12 AYLIK HEDEFİMİZ 128 BİN”

Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, firma olarak 12 aylık BIST-100 endeks hedefini 128.000 olarak güncellediklerini söylüyor. Demirtaş, aynı zamanda ihtiyatlı para politikaları, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi ve cari açıktaki yeniden dengelenme sayesinde Türkiye’nin dalgalı dönemi atlattığını da belirtiyor. Türk varlıklarının bu dalgalanmadan büyük hasar aldığını, bazı varlık sınıflarında iskontoların tarihi yüksek seviyelere ulaştığım kaydeden Demirtaş’a göre, bu dönemde alınan yaralar, düşük büyüme periyoduna girilen 2019’da hissedilmeye devam edebilir. 2019’da GSYH’mn yüzde 1 daralacağını öngören Demirtaş, “Ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı tersine çevirmek için sıkı para ve maliye politikası ile yabancı sermayeyi ülkeye tekrar çekmek ana konulardan biri olacak. Yüksek enflasyon ise ekonomi için en önemli risk unsuru. 2019 ilk yarıyıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 20 seviyelerinde seyretmesini, ikinci yarıdaki baz etkisi nedeniyle 2019 sonunda yüzde 16’ya gerilemesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nm da çekirdek enflasyonda yüzde 18’i görene kadar faizde aksiyon almasını beklemiyoruz. 2019’da toplamda 400 baz puan faiz indirimi öngörüyoruz. Mart seçimlerinden önce olası bir faiz indirimi kur üzerinde baskı yaratabilir” yorumunu yapıyor.

“ŞİRKET KARLILIKLARINDA YÜZDE 10 ARTIŞ”

Önümüzdeki dönemde daha iyimser olunmasını gerektirecek faktörleri de sıralayan Demirtaş’a göre, bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla orta vadede Türk şirketleri için bölgenin yeniden yapılanması sürecinde fırsatlar yaratılabilir. 2023’e kadar seçim olmamasını yapısal reformlara devam etmek adına önemli bir fırsat olarak gören Demirtaş, mevcut yüksek seviyedeki risk priminin normal seviyesine inmesi ile TL varlıkların değerlenebileceğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin uzun vadeli makro dengesizlikleri ele alacak, güvenilir görünen güçlü bir ekonomik programa, yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Demirtaş, 2019’da şirket karlılıklarında yüzde 10 artış bekliyor.

Büyüme görünümündeki bozulma ve bankaların varlık kalitesi üzerindeki riskler nedeniyle hisse senetlerinin geçen 12 aylık dönemde TL bazında yüzde 15 değer kaybettiğini hatırlatan Demirtaş, 2019’da takibinde olan banka dışı şirketler için yüzde 24.7 net kar büyümesi öngörüyor.

Bankalar için yüzde 2.6 net kar düşüşü tahmin eden Demirtaş, “Bankalarda kötü senaryonun çoğunun fiyatlandığını düşünüyorum. Net faiz marjındaki düzelmenin ise ikinci yarıda başlamasını bekliyorum. Bazı varlık sınıflarındaki iskontolar da tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Firma olarak 12 aylık BIST-100 endeks hedefini ise 128.000 olarak belirledik” diyor.

2019’da hisse senedi piyasasında ana temanın zayıf TL’den dolayı hisse performansı baskı altında kalmış, iç pazardaki daralmaya karşı dayanıklı düşük yatırım harcaması ihtiyacı ile ihracat kapasitesi olan şirketlere odaklanmak gerektiğini belirten Demirtaş bu kapsamda 2019 için orta ve uzun vadede en beğendikleri hisseleri Erdemir, Migros, Petkim, Soda Sanayii, Tekfen Holding, Türk Te-lekom ve Ülker olarak sıralıyor.

“12 ay için BIST-100 hedefi 128 bin”

İhtiyatlı para politikaları, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi ve cari açıktaki yeniden dengelenme sayesinde Türkiye’nin dalgalı dönemi atlattığını düşünen uzmanlar, 12 aylık dönem için BIST-100 endeks hedefini 128.000 olarak öngörüyor. Bundan sonraki süreçte yurtiçi tarafta jeopolitik ve ekonomik risklerin durumunu takipte olacağımızı belirten analistler, şayet lokal ve küresel risklerde görülebilecek artış kaynaklı satış dalgası oluşursa, bu sefer de 100 bin 500 seviyesinin kırılması ihtimalinin güçlenebileceğini ve 96 bin 250-95 bin 500 bölgesinin hedef haline gelebileceğini belirtiyor.

Cemal DEMİRTAŞ / ATA Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“2019’un favori hisseleri”

ERDEMİR: Global benzerlerine ve kendi ortalamasına göre sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 35 iskonto ile işlem gören Erdemir’in 2019 yılındaki düşük karlılık görünümünün fiyata yansıdığı görülüyor. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 59.7 yükselme potansiyeli ile 12.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Güçlü operasyonel performansı daha düşük borçluluğu ile şirketin net kar etmeye başlaması ve birlikte alınan stratejik aksiyonların etkisinin 2019-2020 yıllarında daha görünür hale gelmesini bekliyoruz. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 39 yükselme potansiyeli ile 22 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PETKİM: 2019’da daha yüksek kapasite kullanım oranıyla çalışması beklenen şirket için ana karlılık makası beklentisini 2019 için yüzde 12 yukarı çekerken, Star Rafinerisi’nin 2019’da açılması ile Petkim’de maliyet bazında düşüş bekliyoruz. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 28.9 yükselme potansiyeli ile 6.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SODA SANAYİİ: Yabancı para cinsinden gelir ve maliyetlerinin yanı sıra dengeli satış Soda Sanayii A.ş. hacimleri sayesinde en dayanıklı şirketlerden biri olan Soda Sanayii için soda külü fiyatlarının arz-talep dinamiklerinin katkısıyla 2019 büyüme senesi olabilir. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 39 yükselme potansiyeli ile 9.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TEKFEN HOLDİNG: Güçlenen karlılık görünümü, inşaat segmentindeki büyüme potansiyeli ve düşük çarpanları hisse olarak en önemli katalizörler olarak görülüyor. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 23.3 yükselme potansiyeli ile 29.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRKTELEKOM: Beş yıllık ortalamasının yüzde 38 altında işlem gören şirketin, güçlü nakit yaratma kapasitesi ve borçların muhtemel olarak azalması ile karlılıktaki iyileşme sahiplik belirsizliğinin çözülmesi gibi faktörler 2019’da önemli katalizörler olarak öne çıkıyor. Hissede 12 aylık dönemde yüzde 41.3 yükselme potansiyeli ile 6.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ÜLKER: Küresel benzerlerine göre yüzde 42 iskontolu işlem gören şirketin, dengeli yabancı para pozisyonu ve uluslararası operasyonları sayesinde TL’deki olası zayıflığa karşı dayanıklı konumda olduğu görülüyor. Hisse fiyatına baskı yapan şirketin ana ortağı hakkındaki endişelerin, borçların makul seviyelerde yeniden yapılandırmasından ötürü yakında ortadan kalkabilir.

Hissede 12 aylık dönemde yüzde 46.6 yükselme potansiyeli ile 25 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı
“Turkcell’de hedef fiyat 17 TL”

TURKCELL: 1.56’lık cari oran ve 1.55’lik asit-test oranı rasyoları ile şu an için likidite sorunu olmadığını gördüğümüz şirket, faiz ve kur farkı kaynaklı olarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine (üçüncü çeyrek) göre net kârını yüzde 34 civarında düşürdü. Ancak, 500 milyon TL’ye yakın döviz açığı ile çeyreği tamamlayan şirketin dördüncü çeyrekte kurlarda görülen TL lehine işlemlerden olumlu etkilendiğini düşünüyoruz. Sürekli yenilikçi adımlarla abone ve müşteri sayısı ile satış hacmini artırmaya çalışan şirket,11 Şubat’ta yapılacak olan “İddaa” ihalesi için de iddialı. Bir süredir beklentilerin satın alındığı Turkcell’de 13.60 seviyesi stop-loss olmak kaydıyla kısa vadede yüzde 16’lık yükseliş potansiyel ile 17 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KRON TELEKOM: 2018 dokuz aylık fınansallarını incelediğimizde öz sermayesinin yüzde 87’si oranında net döviz pozisyonu taşıyan şirketin faaliyet kâr marjını önceki yılki yüzde 12 seviyesinden yüzde 25’e yükselttiği ve bu kapsamda dönem kârını da yüzde 178 gibi flaş bir oranda artırdığı görülmekte. Sektörel faaliyetleri kapsamında yenilikçi yaklaşımlar ile yüksek teknolojik hizmetler sunan şirket yurtdışındaki üç önemli lokasyondaki ofisleriyle de yurtdışı satışlarının toplam satışlara oranını yüzde 52 seviyesine çıkarttı.

Teknik anlamda son bir yıllık periyotta düşen trend içerisinde olan şirket hisseleri bu kapsamda da endeksin gerisinde kalmış gözükmekte. Şirket hisselerinde orta vadeli trendde yüzde 32’lik yükseliş potansiyeli ile 12 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK HAVAYOLLARI: Son açıklanan 2018 üçüncü çeyrek finansalları itibariyle gelirlerinde yüzde 58 civarında artış sağlayan şirket, net kârını ise yüzde 396 oranında artırmış durumda. Bilançosundaki 3.7 milyar TL civarında ertelenmiş vergi yükümlülüğünün yanı sıra, öz sermayesinin yüzde 95’ine yakın net döviz pozisyonu açığına sahip. Ancak 13 milyar TL civarında ilave yabancı para çevrim farkı elde eden şirket bu kapsamda da başarılı bir strateji izlemiş gözükmekte. İstanbul Yeni Havalimanı açılışının ertelenmesi sonrası buradaki tesislerini kullanıma hazır hale getiren şirketin, Mart başındaki taşınma sonrası yolcu ve kargo kapasitesini artırmasını bekliyoruz. Bu bağlamda, 2018 yılını 75 milyon civarında yolcu, 1.4 milyon civarında kargo taşıması ile kapatan şirketin, 2019 için belirlediği 80 milyon yolcu, 1.45 milyon kargo hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğini tahmin ediyoruz. Yenilikçi hamleler ile kendisini sürekli geliştiren şirket hisselerinde orta vadede yüzde 32’lik yükseliş potansiyeli ile 20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Muammer DEMİR / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“TAV, yükseliş potansiyeline sahip”

TAV HAVALİMANLARI: Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre, Türkiye’de havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısı 2018 yılsonu kesin olmayan sonuçlarına göre, 2017 yılsonuna göre yüzde 8.5 artış ile 174.318 milyon düzeyinde gerçekleşti.

İlgili dönemde, tüm uçak trafiği yüzde 2.2 oranında artış ile 1.274 milyon oldu. TAV trafik verilerini incelediğimizde ise 2018 Aralık’ta yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 artış ile 9.587milyon ve Ocak-Aralık dönemi bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 31 yükseliş ile 151.593 milyon olarak gerçekleşti. 2018 Aralık ayında ticari uçak trafiği de bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 6 yükselişle 70.158 ve Ocak-Aralık dönemi bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 24 artış ile 1.024 milyon olarak gerçekleşti. 2018 Mayıs ayından itibaren Antalya Havalimanı’nın yolcu sayısına olumlu katkısı görülüyor. Yaşanan artışa yurtdışı operasyonlarında Tunus, Gürcistan ve Makedonya havalimanlarının olumlu katkısı izleniyor. 21 ülkede 76 havalimanında faaliyet gösteriyor ve yedi ülkeye yayılmış 15 havalimanının şirketini işletiyor. Şirket pay senedinin rekabet gücü, aynı sektörde yer aldığı yurtdışı rakiplerine göre uygun rasyolar ile işlem görmesi, devam eden yatırımları, yaygın hizmet ağı ile ön plana çıkıyor. Uzun vadede yükseliş potansiyelinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Şirket hisselerinde orta ve uzun vadede yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 36.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Şirket, yayımladığı 2019 dokuz aylık finansalları sonrasında 2018 yılı geleceğe yönelik beklentilerinde bazı revizyonlar yaptığını açıkladı. Buna göre şirket 2018’de ortalama brent petrol fiyat beklentisini 70-75 dolar/varilde sabit bırakırken, Akdeniz Kompleks marjı 2018 beklentisini 4.25-4.75 dolar/ varil, net rafineri marjı beklentisini 9.5-10.5 dolar/varil olarak revize etti. Operasyonel tarafta ise kapasite kullanım hedefini yüzde 95-100, üretimini yaklaşık 27 milyon ton ve toplam satışlarını yaklaşık 30 milyon ton olarak revize etti, Şirket 2015’te devreye alınan İzmit Rafinerisi fuel oil dönüşüm tesisinde, teknik olarak dört yılda bir yapılması planlanan ve tüm ünitelerde faaliyetin durmasını gerektiren periyodik bakım çalışması nedeniyle üretime ara verecek. Planlı duruşun satış hacmine doğrudan bir etkisinin öngörülmediği fakat üretim azalışına bağlı olarak aylık yaklaşık 40 milyon dolar tutarında FAVÖK kaybı beklenildiği açıklandı. Özellikle, Ekim ayı sonrasında petrol fiyatlamalarında yaşanan düşüşlerin şirket tarafında stok zararlarına neden olması beklenebilir. Ancak Tüpraş’ın, ham petrol alım anlaşmalarının önemli bir kısmında ileri tarihli fiyatlandırma mekanizması kullanarak stok fiyat riskini sınırladığını ve bu riskten korunmak için fınansal enstrümanlar kullanılarak bu riskin sınırlı hedge edildiği açıklanmıştı. Şirketin sektöründeki öncü konumu, düzenli temettü ödemesi ve yurtdışı rakiplerine göre yüksek öz kaynak karlılığı önemli. Tüpraş hisselerinde orta ve uzun vadede yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile birlikte 154 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

OTOKAR: Türkiye’nin en büyük özel ve tamamı yerli sermayeli savunma sanayi şirketi olan Otokar’ın ticari araçlar ve savunma sanayisine yönelik geniş ürün yelpazesi var.

Şirketin kesinleşen siparişlerinin 2017 yılsonunda 1.738 milyar TL iken 2018 Eylül sonu itibari ile 3.590 milyar TL’ye yükseldiği görüldü. Bu noktada alınan yeni siparişlerin etkili olduğu dikkat çekiyor. Diğer taraftan, 2018 Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış gösterirken ilgili dönemde yurtdışı satışlar 74.858 dolar olup bu satışların toplam ciro içerisindeki payı yüzde 45 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, BAE ve Bükreş siparişlerinde 2018 dördüncü çeyreğinden itibaren teslimatların başlamasını ve 2019 yılına parça parça dağılmasını bunun da şirket ciro rakamlarına olumlu yansımasını bekliyoruz. Otokar hisselerinde orta ve uzun vadede yüzde 13 yükseliş potansiyeli ile birlikte 120 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

ASELSAN: Şirket ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında 48.433.610 TL + 9.375.827 dolar (yaklaşık 100 milyon TL tutarında sözleşme imzalandı.

GÜBRE FABRİKALARI: Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda 2018’de gerçekleşen tonaj bazındaki satış performansını ve 2019 için bütçelenen satış tonajlarını açıkladı. Buna göre 2018 için bütçelenen toplam gübre satış tonaj miktarı beklenti olan 3.5 milyar tonun altında kalarak 3.05 milyar ton olarak gerçekleşerek bütçelenen rakamının yüzde 14 altında kaldı. Şirket Türkiye’de 1.8 milyar tonluk satış gerçekleştirmeyi beklerken, yıllık bazda yüzde 7 artış öngörüyor. İran’da ise 2019’da 1.4 milyar ton gübre satışı hedefliyor ve yıllık bazda yataya yakın bir seyir bekliyor. İş Yatırım yaptığı yorumda, 2018 için tonaj satışlarının bütçe gerçekleşmelerinin altında kaldığı ve 2019 bütçe rakamlarının zayıf beklenmesi sebebiyle olumsuz bir piyasa tepkisi bekliyor.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirket 27.12.2018 tarihli KAP açıklamasında bildirilen ve Gübre fabrikaları T. A.Ş. ile arasında görülmekte olan davaya ilişkin İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2015/1344 E. sayılı kararı hakkında yasal yollara başvurulacağını bildirmişti.

Bu kapsamda, bahse konu karar aleyhinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yoluna başvurulmuş olduğunu bildirdi.

TÜRK HAVAYOLLARI: Berlin ve Stuttgart’tan Antalya’ya direkt uçuş başlatıyor. THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Berlin’den Antalya’ya direkt uçuşlar 3 Nisan’da başlayacak. Yaz sezonu boyunca haftada iki frekans olarak karşılıklı düzenlenecek seferlerle yolcular Berlin’den Antalya’ya THY’nin seyahat deneyimi ile ulaşabilecek. Stuttgart’tan Antalya’ya 31 Mart’ta başlayacak direkt seferler ise haftada iki frekans olarak gerçekleştirilecek.

ŞOK MARKETLER: Bir yatırımcı Kurul kaydında olan ancak Borsa’da işlem görmeyen statüde 720 bin TL nominal tutarlı Şok Marketler Ticaret A.Ş. pay senetlerinin Borsa’da satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu.

İZOCAM: Kristal-İş Sendikası ile anlaşmaya varılması sonrasında, 18 Ocak’ta uygulamaya konan grevin sonlandırıldığı bildirildi.

KARSAN OTOMOTİV: Şirket, Türkiye’de üretim, dağıtım ve satışını yaptığı Menarinibus markalı otobüslerin tüm haklarına sahip olan İtalya Merkezli IIA Şirketi’nin Genel Kurul’da aldığı zarar tazmin ve sermaye artırım kararma istinaden, zarar telafi fonu için toplamda 2.3 milyon euro tutarında katılım sağlanması ve sermaye artırımına toplamda 6 milyon euro ile iştirak edilmesine karar verdi.

SPK-BORSA İSTANBUL: Demirören Gazetecilik ve Parsan Makine’nin paylarının 13/02/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyeceği bildirildi.

KOÇ HOLDİNG: Şirketin Yönetim Kurulu tarafından, şirketin ana sözleşmesinin 8’inci maddesinde verilen yetkiye istinaden, Sermaye Piyasası Kurulu’nun onay tarihinden itibaren 1 yıllık dönem içerisinde bir veya birden fazla ihraç yoluyla Türkiye dışında satılmak üzere gerçekleştirilecek toplamda 1 milyar dolar veya muadili tutarına kadar borçlanma aracı ihracına karar verildiği açıklandı.

AKSA ENERJİ: Yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten özel şirketlere verilen elektrik enerjisi satın alımına yönelik olarak verilen yüzde 3 teşviğe ek olarak dolara endekslenen fiyatla birlikte yedi yıllık alım garantisinin kalan mm altı yılında 2019 ilk çeyrek için fiyat 285 TL/MWh sonraki aylar için UFE ve TUFE oranında revize edileceğini bildirdi.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Şirket, Yakın İzleme Pazarı’ndan Ana Pazar’a geçiş için Borsa’ya başvuruda bulundu.

KAFEİN YAZILIM HİZMETLERİ: Şirket yüzde 51 oranında bağlı ortaklığı Smartisk Yazılım A.Ş. sermayesinin 21.25 milyon TL’den 28.75 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin alınan kararda toplamda 12.45 milyon adet payın halka arz edilmesine karar verildiğini bildirdi.

KALKINMA VE YATIRIM BANKASI: Şirket Kalkınma sermayesinin 500 milyon TL’den yüzde 70 oranında bedelli olarak 350 milyon TL artışla 850 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

BOSSA: SPK tarafından şirket sermayesinin 33.01 milyon TL’den yüzde 87.8 oranında bedelli olarak 28.99 milyon TL artışla 62 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin başvurusu onaylandı.

SENKRON GÜVENLİK VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ: Borsa İstanbul, şirket paylarının 15/02/2019 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem göreceğini bildirdi.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu