Girişimcilik Haberleri

Girişim ekosistemimizin durumu

GİRİŞİM ekosisteminin gelişimi Türkiye’nin geleceği için önemli. Bu ekosistem içinde pek çok oyuncu var. Startup’lardan yatırımcılara, devlet kurumlarından teknoparklara kadar. Geçtiğimiz günlerde Startups.watch partnerleri Serkan Ünsal ve İhsan Elgin tüm veriler ışığında 2018’in sonuçlarını açıkladılar. Sunumu yapan Elgin, yatırımların azalmasının krizin yanı sıra bir geçiş dönemi olmasından kaynaklandığını belirtirken çıkış rakamlarının yüksek olmasını panikten değil, şirketlerdeki olgunlaşma dönemine gelinmesine bağladı. Bu hafta bu açıklamaları ve verilerin bir kısmını paylaşmak istiyorum.

1.4 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Türkiye’de kurulan girişimlerden 30’u 2018’de satıldı. Satış tutarının toplamı 1.4 milyar doları geçti. Trendyol’un yüzde 82’sinin 728 milyon dolara, OpsGenie’nin 295 milyon dolara, Gram Games’in de 250 milyon dolara satılması girişimlerin satış tutarının tavan yapmasında etkili oldu. Girişim eko-sistemi yatırım rakamlarım resmi kaynaklarda yaptığı araştırmalarla hazırlayan Startups.watch’a göre, toplam 100 girişime 59 milyon dolar yatırım yapıldı.

GİRİŞİMLER YÜZDE 46 AZALDI

Startups.watch rakamlarına göre, Türkiye’deki 100 girişim 2018’de melek ve girişim sermayelerinden 59 milyon dolar yatırım topladı. 2017’de 171 girişim 110.5 milyon dolar yatırım almıştı. Tutar olarak girişimler yüzde 46 daha az yatırım aldı. Bunun ana sebeplerinin başında ise ilk fonlarını 2017’de kapatan girişim sermayesi fonlarının ikinci fonlarını hemen kurmaması yatıyor. 2018 yılında en çok yatırım alanlar girişimler ise sırasıyla Insider, Foriba ve Vivense.

FİNTEK GİRİŞİMLERİ

2018’de 10 fintek girişimi 11.7 milyon dolar yatırım alırken, 10 yazılım servisi girişimi de 10.9 milyon dolar yatırım aldı. İki pazarlama teknolojisi girişimi ise toplamda 8.5 milyon dolar yatırım aldılar. Yatırım adedi olarak ilgi gören alanlar ise yedi girişimle e-ticaret, altışar girişimle pazar yeri ve yemek, beşer girişimle nesnelerin interneti ve yapay zeka girişimleri oldu.

FONLARIN KURULMA YILI

2018, ilk fonlarım kapatanların ikinci fonlarını kurma faaliyetleriyle geçti. Albaraka Fintech Fonu, BIST GSYF, Collective Spark, Finberg, Investurco, Tek-ııogirişim GSYF, TT Ventures ve Vinci fonları 2018’de girişim ekosistemine kurdukları fonlarla dahil oldular. Collective Spark 2018 son çeyreğinde Tarfin ve Mutlubiev yatırımlarıyla faaliyetlerini hızlandırdı.

EN BUYUK MELEK, DEVLET

TÜBİTAK ve KOSGEB, fikir aşamasında girişimcilere meleklerin ve yatırımcıların katbekat üstünde destek oldu. Girişimciler fikir aşamasında meleklerden ve yatırımcılardan toplamda 400 bin dolar toplayabilmişken, devlet kurumlarından toplamda 12.2 milyon dolar destek aldılar. Bu da devleti en büyük melek yapmış oldu.

2018 kurumların yatırımcılığa en çok katkı yaptığı yıl oldu. Yapılan yatırımların tutar olarak yüzde 19’una kurumlar destek olurken, toplam 100 adet yatırımın 30’unda kurumlar vardı. Bu sayede 2018, geçmiş senelerin tutar olarak da adet olarak da geçildiği bir yıl oldu. Kısacası her üç girişimden birini kurumlar yapmayı başardı. İş Bankası 2019 yılında girişim sermayesi fonu Maxis’in ilk yatırımlarını yapacağını açıkladı.

Volkan Akı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu