E-fatura, Türkiye’den dünyaya açılır mı?
Türkiye’de pek çok girişimci artık global başarıyı da hedefliyor. Peki, buna aday şirketler hangi sektörlerden çıkabilir? B2B tarafındaki şirketler bu konuda daha şanslı olacak gibi görünüyor…
BUGÜN size Türkiye’den yurtdışına çıkması muhtemel başarı öykülerden birini aktaracağım. Teknoloji startup’larından dünya çapında örnek çıkar mı diye tartışıyoruz. Ben özellikle B2B tarafında bunun olma ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyorum. Başarı potansiyeli olan örnekleri de burada size aktarmaya çalışıyorum. İşte bunlardan biri Foriba… Şirketlere e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-Bilet, e-Mutabakat vb. süreçlerde yazılım altyapısı sunuyor. Firmanın iddiasına göre, 2019’da 200 milyon TL’ye ulaşması beklenen bu pazarın yüzde 80’ini Foriba domine ediyor. Yakın zamanda İtalya’da ofis açan şirket, çok kısa bir süre içinde yurtdışında ikinci bir ofis daha açmayı planlıyor. 2019’da Avrupa’da bir şirket satın almayı hedefleyen Foriba’nın satın alma bütçesi 15 milyon dolara kadar çıkabilecek. 2017 cirosu 28 milyon TL olan şirket, 2018’i 75 milyon TL .ciroyla kapatmaya hazırlanıyor. Foriba, cirosunu 2Q2Ö’de 25 milyon dolara taşımayı ve bunun yarısını yurtdışından elde etmeyi planlıyor.
NE YAPIYOR?
Bu konular kapsamında bu hafta sizi Foriba CEO’su Koray Gültekin Bahar’la tanıştırmak istedim. Önce Bahar’m şirket kuruluşuyla ilgili hedeflerini aktarayım: “Foriba’yı FİT Consulting adıyla 1999’da kurduk. FİT Solutions’la dikey çözümlere odaklanarak ve müşteri memnuniyetini önemseyerek sektörün lideri olduk. 2009’dan bu yana kağıt kullanımını ortadan kaldırarak e-Dönüşüm çözümlerine odaklanıyoruz. Yeni stratejimiz doğrultusunda marka kimliğimizi değiştirerek 2018 başından beri Foriba ismiyle hizmet veriyoruz.”
Foriba, Türkiye’nin en çok elektronik belge işleyen şirketi. O nedenle lider e-dönüşüm firmalarından biri. Foriba yakaladığı boşluğu iyi değerlendirerek hızla büyürken fonların da dikkatini çekmiş. Bahar bu süreci de şöyle aktarıyor:
5 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDI
“2014’te Türkiye’deki teknoloji şirketlerine yatırım yapan Hollanda merkezli girişim sermayesi fonu Revo Capital’den yatırım aldık. Bu yatırım Revo Capital’in bugüne dek gerçekleştirdiği en büyük yatırım olma özelliğini taşıyordu. 2018’de dünyanın özel sektöre odaklı en büyük kalkınma kuruluşu IFC liderliğiyle 5 milyon dolar yatırım aldık. Bunun 3 milyon doları IFC’den, 1.5 milyon doları Revo Capital’den, 500 bin doları ise Endeavor Catalyst’den geldi. Bugün bu alanda 10 bini aşkın müşteri ile e-Dönüşüm konusunda Türkiye’deki öncülüğü sürdürüyoruz. Türkiye’deki en büyük şirketlerin yüzde 70’ine hizmet veriyoruz. E-Dönüşüm süreçlerindeki bilgi liderliğimizi devam ettirirken bir yandan da uluslararası pazarda sektörüne yön veren şirketlerden biri olmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda, 2020’de 25 milyon dolar gelir getirmeyi planlıyoruz ve bu gelirin yaklaşık yüzde 50’sinin yurtdışında yapacağımız satışlardan elde edeceğimizi öngörüyoruz. Türkiye’de elektronik olarak gönderilen faturaların yaklaşık yüzde 70’i Foriba sistemi üzerinden geçiyor. Müşteri sayısına bakıldığında ise bu oran e-Fatura’da yüzde 15, e-Arşiv’de ise yaklaşık yüzde 30 düzeyinde. Türkiye’de faturasını elektronik olarak göndermeyi tercih eden neredeyse her üç firmadan biri bizim sistemimizi kullanıyor.”
Sohbetimiz sırasında konuştuğumuz Türkiye’deki e-fatura potansiyelini ve burada Foriba’nm hedefini de şöyle özetlemek mümkün: “Türkiye’de 2 milyon şirketin 80 bini e-Fatura sistemi kullanıyor, bu sayının 160 bine çıkması, zorunlu geçiş kapsamında da 60 binden fazla mükellefin e-Arşiv’e geçmesi bekleniyor. Bu sene Türkiye’nin önemli bilişim şirketlerinden ISIS ile birleştik. Birleşme öncesinde şirket değerlememiz 25 milyon dolardı, birleşme ile birlikte her iki şirketin bütün hedefi, ulaştığımız müşteri oranını yüzde 20’ye çıkarmak. Ayrıca 2018 içerisinde bünyemize Türkiye’den en az bir şirketi daha dâhil etmeyi planlıyoruz.”
HEDEFİ GLOBALLEŞMEK
Foriba’nın bundan sonraki hedefi globalleşmek. CEO Koray Gültekin Bahar bunu şöyle aktarıyor: “Foriba olarak birleşmeler, satın almalar ve yurtdışı planları ile birlikte, bir yıl içerisinde müşteri sayısı ve ciro anlamında yüzde 100 büyüme öngörüyoruz. Globalleşme adına yaptığımız bir diğer çalışma ise İtalya’da açtığımız ofis.
İtalya’da dijital süreçlerle ilgili regülasyonların Türkiye’dekine çok yakın oluşu ve tüm vergi mükelleflerinin 2019’da elektronik faturaya geçişinin zorunlu hale getirilmesinin yaratacağı fırsatlar bu kararımızda etkili oldu. Ayrıca, burada Glnini gibi büyük partnerlerle çalışıyoruz, İtalya’daki portföyümüze dünyanın en büyük enerji ve akaryakıt şirketlerinden birini ekledik. Geçtiğimiz yıllardaki büyüme oranımız TL olarak ciroda yüzde 20, müşteri sayısında ise yüzde 67 oldu. Birleşmenin sinerjisi ile konsolide ciromuzu minimum yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz.”