Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

“Ucuz diye değil, yükselecek diye hisse alınır”

Sektör duayenlerinin önerdiği 12 hisse

Dolar bazında tarihî düşük seviyelere gerileyen borsa konusunda yatırımcının ne yapması gerektiğini sektörün ünlü isimlerine sorduk. İşte, sektör duayenlerinin önerdiği 12 hisse…

ONLAR Menkul Kıymetler Borsası’nda bir dönem piyasanın önünü açan, risk alan, alım satımları ve işlemleriyle kamuoyunda iz bırakan sektörün duayenleri. Tabii aşağıda görüş aldığımız kişiler sadece kısıtlı zamanda ulaşabildiklerimiz. Önemli bir bölümü bugün sektörde aktif olarak görev almıyor. Ancak bu piyasanın kuruluşundan itibaren piyasada olup birçok krize tanıklık yapmış isimler. Borsanın önündeki en büyük engel olarak döviz ve faiz gösterilirken hisse senetlerinin bu kadar gerilediği bir ortamda ne yapılması gerektiğini bir de onlara soralım dedik, öncelikle hisse senetlerinin bu kadar gerilemesine rağmen ucuz kavramının ‘izafi bir konu’ olduğuna dikkat çekiyorlar; “Ucuz diye değil yükselecek diye” hisse alınacağının altını çiziyorlar. Bu noktada da spekülatif hisselerden uzak durarak hisse seçiminin önemine vurgu yapıyorlar. Uzun vadeli düşünerek, temel ve teknik analizi güçlü, temettü verimi yüksek hisselerde seçici olmayı şart koşuyorlar. Trene ilk binenlerin her zaman olduğu gibi yine çok kazanacağım hatırlatıyorlar. Uzun vadede ise 12 hisseye dikkat çekiyorlar…

Duayenlerden öneriler

  • Ucuz diye hisse senedi alınmaz, yükselecek diye alınır.
  • Borsa yatırımında en önemli şey uzun vadeli düşünmektir.
  • Spekülatif hisselerden uzak durulmalı.
  • Temel ve teknik analizi güçlü şirketler arasında seçim yapılmalı.
  • Fiyat kazanç oranlarına dikkat edilmeli.
  • Temettü verimi yüksek olan hisseler arasından seçim yapılmalı.
  • Günlük işlemden kaçınmalı.
  • Kredi kullanılmamalı.
  • Uygun zaman dilimi içinde kademeli olarak düşüş trendine giren hisse senetlerinde alım yapılmalı.

Halil GÜVENER / Bir dönemin ünlü borsa spekülatörü
“Mutlaka pozisyon alınmalı”

Borsada fiyatlar 1991 yıllarına geriledi. Ancak insanlar kötülük tellarından korktuğu için hisse almıyor. Oysa mutlaka pozisyon alınmalı. Hisse senetleri döviz bazında yüzde 70 geriledi. Bir süre sonra yabancılar bu fiyata hayatta hisse bırakmaz. Yatırımcılara en önemli tavsiyem olası dalgalanmalara karşı kendilerini korumaları için hisse, döviz, altın ve gayrimenkulde eşit miktarlarda sepet yapmaları olacaktır. Ayrıca spekülatif hisselerden uzak durarak, temel ve teknik analizi güçlü şirketlerde seçici olup, fiyat kazanç oranlarına dikkat etsinler. Fiyat kazanç oranı en az 5 olsun. En önemlisi de uzun vadeli düşünerek günlük işlemden kaçınsınlar ve kredi kullanmasınlar.

İlhan İZİBELLİ / İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Kurucu Danışmanı
“Türkiye Fonu içindeki hisse senetleri alınabilir”

Borsada ucuzluk izafi bir değerdir. Bu kavramında ülke ekonomisine göre veya şirketlerin faaliyetlerine göre ucuzluk diye ayrılması gerekir. Borsanın rakipleri faiz ve döviz primli olduğu sürece hisselerde düşüş olacaktır. Ama bu ucuzluk değildir. Hisse senedi fiyatlarının döviz ve faizdeki hareketlere paralel düşmesi tamamen ekonomik kriterdir. Hisse senedi alımlarında şirketler bazında düşme hareketi görülüyorsa portföyün yüzde 25’i borsaya yatırılabilir. Bu gün sorun ekonomik dalgalanmadır. Borsa da ekonominin barometresidir. Hisse senedi alımı için iyi bir araştırmacı olmayı ve biraz beklemeyi öneririm.

Hisse seçiminde baz alınacak kriter yıllık faiz getirisine karşı korunmaktır. Pozisyon alınması düşünülen hisse senetleri takip edilmeli. Uygun zaman dilimi içinde kademeli olarak düşüş trendine giren hisse senetlerinde alıma geçmek önemli bir unsurdur.

Öte yandan, borsaya parasal güç ve işlem hacmi ile yön verecek olan Türkiye Fonu içindeki hisse senetlerine uygun zaman dilimleri belirlenerek alım yapmakta faydalı olabilir. Çünkü bu hisseler en iyi fiyattan teminat olarak verildi veya verilecektir. Hızlı düşüşüne de izin verilmeyecektir.

Adnan BAHAR / Bahar Menkul Değerler Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
“PD/DD ve FK’lar ‘beni al’ diyor”

Borsa İstanbul XU100 Endeksi dolar bazında 2009, TL bazında 2013’lerde. Önümüzde normal şartlarda en az dört sene seçim yok. Belirsizlikler bitiyor. Türkiye ise çok güçlü bir ülke. Bu sıkıntılar gelişmiş ülkelerde de var. Dünyadaki ticaret savaşları bizim gibi birçok ülkeyi etkiliyor. Muhakkak bu seviyeler çok gerilerde kalacak. PD/DD ve FK’lar ‘beni al’ diyor. Öngörüm artık ‘al’ zamanının geldiği yönünde. Bu durumu ilk yabancılar görüyor, yine trene ilk binenler daha çok kazanacaktır. Mevcut koşullarda portföylerde hisse oranı yüzde 60’lar civarında olabilir. Yatırımcılar ciddi enflasyon ortamı olan bugünlerde öncelikle uzun yıllardır temettü verimi yüksek olan hisseler arasından seçim yapmalı. Ve özellikle riskli hisselerden uzak durmalı.

Bu kapsamda enerji, banka, sanayi ve perakende sektör hisselerinin cazip konumda olduğunu düşünüyorum. Uzun vade için de Koç Holding, Aselsan, THY, İş Bankası, Enerjisa, Arçelik, Halkbank, Vakıfbank, Migros ve Turkcell hisselerinde alım yapılabileceğini öngörüyorum.

Nasrullah AYAN / Bir dönemin ünlü borsa spekülatörü
“Uzun vade için Tüpraş ve Soda Sanayii”

Borsanın çok ucuz olduğu görüşüne katılmıyorum. Nitekim çok uzak olmayan bir tarih sayılabilecek 3 Kasım 2008’de borsa endeksi 20.900 seviyesindeydi. Bunun karşılığı da grafiklerde 1.20 dolar (ya da 12.000 dolar) görünmekte. Ondan önce ise 3 Mart 2003’te 0.50 cent [ya da 5,000 dolar) seviyesi var. Ucuz diye hisse senedi alınmaz, yükselecek diye alınır. Hem neye göre, kime göre ucuz? Borsanın yükselmesi için ülkedeki mevcut durumun herkesi ikna edecek şekilde düzelmesi lazım. Bugün itibarıyla borsaya girmeyi düşünmem. Yatırımcılar hisse seçiminde ortak olacakları şirketin yönetimi, temel ve teknik analizleri, döviz borçlan ile sektörün gelecekte kalıcı olup olmayacağını iyi incelemeli. Ancak uzun vadede incelediğim için yatırımcılara Tüpraş ve Soda Sanayii hisselerini önerebilirim.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu