Haberler

Güvenli sürüş yapan daha düşük sigorta primi ödeyecek

Kaskoda ‘kullandığın kadar öde’ sistemi birkaç yıldır uygulanıyor. Ancak mevcut sistemin pek verimli olmadığı iddia ediliyor. Mobil veri sistemleri konusunda hizmet veren Mobiliz, Türkiye’nin en büyük iki sigorta şirketinden biriyle, bu konuda yeni bir sistem geliştirmek üzere çalışıyor. 30’dan fazla model ve 1000 araçla test edilen yeni sistem hayata geçtiğinde, araç sahipleri kullanım alışkanlıklarına göre kasko ödeyebilecek.

guvenli surus prim

Filo takip sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Mobiliz Bilgi ve İletişim Teknolojileri, mobil veri sistemleri sektöründe 20 yılı aşkın deneyime sahip bir teknik kadroyla 2004’te kuruldu. 2012 yılında yüzde 50’si Mediterra Capital tarafından satın alman şirket bugün 30 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Şirketin büyüme hedefi oldukça agresif. Hem yurtdışmdan teknoloji transferini artırarak hem de yaptığı yeni projelerle, cirosunu olduğu kadar filo takip sistemleri sektörünü de büyütmeyi hedefliyor.

Şirket, bu yıl sigorta işine de girmeye hazırlanıyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin en büyük sigorta şirketlerinden biriyle (gizlilik anlaşması olduğundan şimdilik ismi açıklanmıyor), ‘kullandığın kadar öde’ kasko sisteminin pilot uygulamasını başlatacak. Sistemin hayata geçmesiyle beraber 3,5-4 milyon birim satılmasını beklediklerini söyleyen Mobiliz AŞ ortağı ve Genel Müdürü Adil Masaracıoğlu, bunların hepsinin aktif birimler olacağım da dile getiriyor.

MODEL ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Pek çok insan arabasını daha az kullandığı halde sürekli yollarda olan kişilerle aynı oranda kasko ödemekten rahatsız. Bu da zorunlu olmayan ‘Kasko sigortası’ yaptırılma oranının düşük kalmasına neden oluyor. Adil Masaracıoğlu, işte bunun önüne geçmek için Mobiliz olarak yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söylüyor.

Adını aralarında gizlilik anlaşması olduğu için açıklamadığı, ancak sigorta sektörünün en büyük iki oyuncusundan biri olduğunu söylediği bir şirketle birlikte bu sistemi test ettiklerini anlatan Masaracıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “30 küsur model oluşturduk. Bunların kontrollü testini yapıyoruz. Bunun için 500-1000 araca sigorta nezdinde parametreleri değiştirerek bakmamız gerekiyor. Test aşaması bittiğinde hangi modelle yola çıkacağımız belli olacak. Ayrıca kazaların hangi oranlarla neden olduğunu da tespit edeceğiz. Bu sistem, araba kullanma şeklinden, araç sahibinin mi yoksa başka kullanıcının mı şoför koltuğunda oturduğunu da tespit edebilecek. Kullanıma göre aylık kasko ödemeleri söz konusu olacak. Güvenli sürüş yapan müşteri daha düşük sigorta primi ödeyecek.”

MEVCUT SİSTEMDEN FARKLI

Esasında sigorta sektöründe halen ‘kullandığın kadar öde’ şeklinde bir kasko sistemi var. Masaracıoğlu, kendilerinin geliştirdiği sistemin halen kullanılan sistemden pek çok farkı olduğunu söylüyor. Örneğin halen kullanılan sistemde sürücü risk tespitinin gerçek saha verisine dayanmadığını ifade ediyor. Gerçek veriye dayanmayan bilgi ile sigorta primi üretildiğini belirtiyor. Risk yönetiminde gerçek bilgi olmadığı için ise hasar oranlarının kârlılığı zorladığını anlatıyor.

Masaracıoğlu, kendilerinin geliştirdiği sistemde sürücünün ne kadar ve nasıl araç sürdüğü, nerede sürdüğü ve günün hangi zamanlarında sürdüğü gibi risk analizi açısından değerli bilgiler elde edildiğini ifade ediyor. Bu bilgilerin sigorta şirketine sürüş risklerini ve risk gruplarını doğru tespit etme ve risk-hasar oranlarını öngörme fırsatı sağladığını söylüyor.

Masaracıoğlu, sistemin diğer farklarını ve sağlayacağı yararları ise şöyle sıralıyor: “Kullandığın kadar kasko öde sistemi uygulanmaya başladığında adil ve doğru fiyat tespiti yapılacak. Sürücü performansını iyileştirmek için canlı geri bildirimler sağlanacak ve müdahale ile risk düşürülecek. Güvenlik ve rahatlık kapsamında katma değerli servisler sunularak değer teklifi artırılacak. Düşük risk nedeniyle daha doğru teklif sunularak pazar payında artış sağlanacak. Sonuç olarak sigorta şirketleri için kârlılıkta genel iyileşme, sürücüler için ise daha düşük sigorta maliyetleri ve artan yol güvenliği sağlanmış olacak.”

SICAKLIK BİLE ÖLÇÜLÜYOR

Mobiliz, ağırlıklı olarak nakliye, lojistik, tur firmaları, otobüs şirketleri ve saha operasyon gruplarıyla çalışıyor. Şirketler, özellikle doğru kişiyi doğru yerden doğru işe yönlendirme konusunda Mobiliz’den hizmet alıyor. Dağıtım rotu oluşturmanın özellikle trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde çok önemli olduğunu söyleyen Masaracıoğlu, “arabam nerede”nin ötesine geçen hizmetleri olduğundan bahsediyor. Örneğin arabanın içindeki sıcaklığın ölçümü gibi. Bu, özellikle soğuk zincirin kırılmaması gereken ürünleri taşıyan şirketler için hayati önem taşıyor.

Masaracıoğlu, yolların yoğunluk haritasını çıkarabildikleri için duble yol yatırımı gerektiren yerlerin seçilmesi için de kendilerinden bilgi talep edildiğini anlatıyor.

Satıştan sonra yüzde 100 büyüdü

Kasım 2012’de şirketin yüzde 50’sini satan ortaklar, şirket sermayesini artırarak işe koyuldu. Konulan bu sermaye ise AR-GE ve satışa harcandı. Bunun karşılığı da görüldü.

AR-GE’ye yapılan yatırım sayesinde Mısır’da bir mobil data servis sağlayıcısı işi alındı. Kısacası 50 milyon dolarlık teknoloji transferi söz konusu oldu.

Satış ekibinin büyümesi ise satışların yüzde 100’ün üzerine çıkmasını beraberinde getirdi. Yılda 25 bin birim satarken 2013’te bunu 54 bin birime çıkardıklarını söyleyen Adil Masaracıoğlu, şöyle konuşuyor: “Hedefimiz açık ve net; Beş yılda 5 kat büyümek… Beş yıl sonra şirketi bugünkü değerinin 5 katına satmak. Hedeflerimiz içinde Avrupa’da alanımızda ilk beşte yer almak da var.”

Fatoş Bozkuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu