Girişimcilik Haberleri

Mühendisliği Bıraktı Kendi İşini Kurdu Çok Zengin Oldu

Franchise mağazalarla büyüyecek

İzmirli girişimci Bilge Altınmakas Üzgenoğlu’nun dört yıl önce kurduğu Bilge Çiftliği, franchise mağazalarla büyüyecek. 5’inci yılında 5 mağazaya ulaşmayı hedeflediğini belirten Özgenoğlu, büyük şehirlerin yanı sıra yazlık bölgelerde de şubeler açmayı planladıklarını söylüyor.

Profesyonel hayattan kopup kendi şirketini kurmayı tercih eden birçok girişimci var. İzmirli Bilge Altınmakas Özgenoğlu da onlardan biri. Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 2011 yılında mezun olduktan sonra çalışma hayatına atılan ve ‘gıda hijyeni uzmanı’ olarak görev yapan Özgenoğlu, işi gereği süt işletmelerinden kuru domates fabrikalarına, konserve tesislerinden meyve suyu fabrikalarına kadar pek çok tesise hijyen eğitimleri verdi. Firmaları denetlemeye hazır hale getirdi. Ancak bir süre sonra istifa edip farklı bir iş yapmak istediğine karar verdi. İki ayını yoga ve meditasyon yaparak geçirmeyi tercih eden Özgenoğlu, bu süre zarfında da ne iş yapacağını tasarladı. Sonunda da yemek tutkusunu işe dönüştürmeye karar verdi. Her yörenin özel ürünlerini birada sunacağı bir konsept tasarladı. 2015 yılında kendisi gibi mühendis olan eşi Harun Özgenoğlu’nun da desteğiyle Bilge Çiftliği’ni kurdu. Geçen yıl 1 milyon TL ciroya ulaştıklarını ve bu yıl yüzde 60 ciro artışı hedeflediklerini belirten Bilge Altınmakas Özgenoğlu, perakende tarafında da yeni mağazalarla büyümeyi planladıklarını söylüyor.

5 yılda 5 mağaza

Temelleri 2015 yılında atılan Bilge Çiftliği, tek ortaklı bir kadın işletmesi olarak KOSGEB’den de destek alarak resmileşti, ikinci ayın sonunda kendi logosuyla 100 çeşit ürünü tüm Türkiye’ye satışını yapar hale geldi. Müşteri sayılarının hızla arttığını söyleyen Özgenoğlu, “Bilge Çiftliği ilk olarak sadece e-ticaret firması olarak kurgulandık, www.sarkuterisepetim.com adresini açtık ve tüm Türkiye’ye satışa başladık. Ancak 2017 yılında perakende mağazalar açmaya da başladık. Artık franchise da vermeye başladık. Seneye 5’inci yılımız olacak. 0 nedenle 2020’de 5 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” diye anlatıyor.

Firmaların tercihi

Bilge Çiftliği markası altında zeytinyağından reçele, meyve barlardan peynirlere kadar pek çok ürün var. Şirket bugün İzmir’deki pek çok kahve firmasına meyve barlar gibi kasa önü ürünler veriyor. Birçok cafe de unlu mamullerini Bilge Çiftliği’nden tedarik ediyor. Şirket son olarak dünyaca ünlü bir kahve zinciriyle anlaştı ve o marka için kasa önü ürünler üretecek. ‘Temiz ve doğal gıda’ olarak tanımladıkları ürünleri tüketicilerle buluşturmayı hedeflediklerini belirten Özgenoğlu, şöyle devam ediyor: “Namlı Gur-me’ye meyve barlar veriyoruz. Ayrıca Bebek Otel By The Stay’in de mini barlarında ürünlerimiz var. Alaçatfda da pekçok butik otelin minibarlarına ürünlerimizle girmiş bulunuyoruz. Sodexo, Soulmate Coffee, Brew Mood, Baristokrat, IGA gibi kurumsal işletmeye satış yapıyoruz. Yılbaşlarında şekersiz ürünlerimizle kurumsal hediyeler de yapıyoruz.”

3 ödül aldı

İzmir’de özel gıda satışının olmadığını fark ettiklerini ve buna yönelik butik çözüm sunan bir şirket olmaya karar verdiklerini dile getiren Özgenoğlu, markasının gelişimini şöyle anlatıyor: “İlk olarak ambalajlarımız ABD’deki ‘Packing Of World platformundan ödül aldı. Sonrasında ise 2016 yılında Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği ‘Anadolu Markaları’ yarışmasında küçük işletmeler kategorisinde l’inci olduk. Bu ödül bizi çok motive etti. Hemen ardından Facebook Shemeans Business projesinde Türkiye’nin başarılı 20 kadın girişimcisinden biri seçildim. Bu ödüller tanınırlığımızı artırdı. Kısa sürede birçok bayilik teklifi aldık. İlk mağazamızı İzmir Bornova’da açtık. Artık sadece e-tica-ret değil perakende mağazamız ile de müşterilerimize hizmet sunmaya başladık. E -ticaret tarafında ise sarküterisepetim.com’u kapatıp shop.bilgeciftligi.com üzerinden satış yapmaya devam ediyoruz.”

Kadın emeğine katkı

Özgenoğlu, bir kadın girişimci olarak kendisi gibi bir şeyler yapmak isteyen kadınlara da destek olmak için satış sitesinde ‘Üreten Kadınlar’ diye bir kategori açtı. Hiçbir para talep etmeden (kiralama yaptırmadan) onların ürünlerini de buradan satmalarına yardımcı olmaya başladı. Bugün geldikleri noktada Bilge Çiftliği; e-ticaret ile yola çıkmış ancak piyasa dengesine ayak uydurmak ve riskleri dağıtmak için hem perakende sektöründe mağazasında hizmet sunuyor hem de soğuk sandviç, sağlıklı doğal atıştırmalıklar, unlu mamülleri gibi ürünler ile pek çok hizmet zincirine ürün tedarik ediyor. Perakende tarafında öncelikle büyük şehirlerde büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Özgenoğlu, “Ayrıca yazın ziyaretçi yoğunluğu artan Bodrum ve Çeşme’ye de franchise vermeyi planlıyoruz” diyor.

Yeni ürünler

İki çocuk annesi olan Özgenoğlu; Annelere yönelik doğru beslenme, doğru gıda tüketimi, bilinen yanlışlar başlıkları ile öncelikle İzmir’de olmak üzere seminerler düzenlemeyi planlıyor. Bunun ile ilgili gerekli görüşmelere başlamış bile. Özgenoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini şöyle anlatıyor-. “Çölyak hastalığına yönelik ürünler geliştirmek istiyoruz. Bunun için şu anda çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca ihracat konusuna da yöneldik. Küçük çapta ihracata başladık. Gürcistan’a meyve barlarımızı gönderdik. KKTC’ye de yakında sevkiyat yapacağız. İhraca pazarlarımızı genişletmeyi hedefliyoruz.”

Franchise bedeli 150 bin TL

Bilge Altınmakas Özgenoğlu, Bilge Çiftliği franchise koşullan hakkında şu bilgileri veriyor: “Franchise ile 5 yıllık sözleşme yapıyoruz. Franchise bedelimiz 150 bin TL. 50 metrekarelik konsept bir mağazanın yatırım maliyeti 250 – 400 bin TL arasında, 150 metrekarelik şarküteri- cafe konspet mağazanın yatırım tutan ise 400 – 750 bin TL arasında değişiyor. Ortalama kârlılık oranımız ise yüzde 50.”

Özlem Bay Yılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu