Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Robot Süpürgeler Hayatı Kolaylaştırıyor

Çok Hamarat Robotlar

TEKNOLOJİ çok hızlı ilerliyor. Artık hayatımızın her alanında yapay zekâ, nesnelerin interneti, otonom araçlar gibi kavramlara çok sık rastlıyoruz. Özellikle çalışan kesim teknolojinin kendisine farklı alanlarda sunduğu kolaylıkları evde de istiyor. Günümüzde tüketiciler şehir hayatının hızlı temposunda özellikle ev temizliğine çok vakit ayıramıyor. Bu nedenle yaşamı kolaylaştıran robot süpürgelere ilgi giderek artıyor. Robot süpürgeler bütün evi kend kendine süpürerek ev temizliğini kolaylaştırıyor. Son alışveriş istatistikleri de robot süpürgenin şehir insanının vazgeçilmezleri aracına girdiğini gösteriyor. Pek çok marka ürün yelpazesine robot süpürgeleri eklerken, ürünlerin fiyatları ise 500 ile 8 bin 500 TL arasında değişiyor.

“UZAKTAN KONTROL EDİLİYOR”

Robot süpürge ürünlerini tüketiciyle buluşturan firmalardan biri iRobot. Teknolojinin gelişmesiyle pazarın hızlı büyüdüğünü söyleyen iRobot Türkiye Ülke Müdürü Murat Köse, “Dijital değişim ve teknolojinin gerisinde kalmak istemeyenler, evlerinin sürekli temiz olmasını isteyenler, küçük çocukları veya evcil hayvanı olan aileler robot süpürgelere ilgiyi artırıyor. 2018’de 2.1 milyar dolar değerinde olan temizlik alanındaki robot pazarının 2023’te 4.34 milyar dolara yükselmesi bekleniyor” diyor.

Robot süpürgelerin haritalama sistemleri ve mobilyalara çarpmayı engelleyici sensörlere sahip olduğunu söyleyen Köse, “Robot süpürgeler bütün evi kendi kendine süpürerek ev temizliğini kolaylaştırıyor. Online pazarda yapılan araştırmalara göre, geçtiğimiz yıl robot süpürgelerin arama hacimleri dört katma çıktı” açıklamasını yapıyor. 2019’un ilk dört ayında satışlarda önemli bir artış gerçekleştirdiklerini söyleyen Köse, “Ürünlerimizin fiyatları 1.699-6.999 TL aralığında değişiyor” bilgisini veriyor. Robot süpürgelerin daha yüksek verim sağlarken çok daha tasarruflu olduğunu söyleyen Köse, “Cihazlarımızın maksimum elektrik tüketimi 33 watt. Düşük motor gücüne sahip olmasına rağmen çekim kuvveti normal elektrikli süpürgelerle kıyaslandığında daha yüksek oluyor” açıklamasını yapıyor. Her bütçeye uygun birden çok robot süpürge ve robot paspas çözümleri sunduklarını söyleyen Köse, “Ürünlerimiz akıllı telefon ve internet bağlantısı ile her yerden kontrol edilebiliyor” diyor.

YENİ ÜRÜNLER ÇIKARACAK

Ürünler hakkında bilgi veren Köse, “Ürün, Dirt Detect, ikinci nesil optik ve akustik sensörleri kullanarak kirli alanları arayarak o alanlara yoğunlaşıyor. iRo-bot patentli sistemi AeroForce yüksek verimli filtre ile yüzde 99’a kadar alerjen, polen ve küçük parçacıkları yakalayan süpürgelerimiz bu sayede nefes aldığınız havayı da daha temiz ve daha sağlıklı kılıyor” şeklinde konuşuyor. Türkiye pazarında yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Köse sözlerini şöyle sürdürüyor: “iki ana merkez ofisimizin -bulunduğu ABD’de başta olmak üzere, Hong Kong, Japonya, Çin ve birçok Avrupa ülkesinde satışımız var. Türkiye pazarındaki konumumuzu güçlendirerek, 25 yıllık iRobot tecrübe ve inovasyonunu ülkemizde de sürdüreceğiz. Satış ağımıza yeni pazarlar ekleyerek, bölgedeki satışlarımızı önemli ölçüde artıracağız. Bu yılın üçüncü çeyreğinde yenilikçi ürün lansmanlarımızı sürdürecek, daha fazla ürün seçeneği ile tüketicilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.”

“PAZAR HIZLI BÜYÜYECEK”

Tüketicilere dijital çözümler sunan Anker robot süpürge ürünleriyle de ön plana çıkıyor. Akıllı robot süpürgelerin pazar hacminin coğrafi konuma göre farklılıklar gösterdiğini söyleyen Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur, “TechSciResearch kuruluşu tarafından yapılan araştırmalar bu pazarın 2022’ye kadar 7 milyar doları aşan bir hacme ulaşacağını öngörüyor” diyor. Tüketicilerin geri dönüşlerine bağlı olarak sundukları çözümlerle pazarın büyümesine katkı sağladıklarını ifade eden Bodur, “Türkiye’de kullanıcılarına zamandan tasarruf etmelerini sağlayan ve etkin bir temizlik sunan akıllı robot süpürgelere olan ilgi çok yüksek. Gelecek yıllarda pazarın büyümesi hızla artacak gibi görünüyor” açıklamasını yapıyor.

Ürünlerinin piyasadaki diğer akıllı robot süpürgelere kıyasla bütçe dostu olduğunu ifade eden Bodur, “Çok yakında yine rekabetçi bir fiyat performansı ile uzaktan yönetilebilen wifi versiyonlu ürünümüzü de Türkiye’de tüketicilerimizin beğenisine sunacağız” diyor. Altı saatte şarj olan Anker Eufy RoboVac, temizlik alanına bağlı olarak 100 dakikalık temizlik imkânı sunuyor. İstenilen yoğunluğa göre ayarlanabilen temizlik modları mevcut. Kirli yüzeylerle veya halının serili bulunduğu zeminde karşılaştığında sahip olduğu BoostIQ teknolojisi ile güç tüketimini kirin yoğunluğuna göre ayarlayabiliyor. Böylece elle temizlik esnasında ayarlaması güç ve zahmetli olabilen bölgeye göre elektrik harcama otomatikleşiyor. Ürün e-ticaret platformlarında ve perakende zincirlerde 1.499 TL’den satılıyor.

“MERDİVENLERİ SAPTAYABİLİYOR”

Ürünün üç farklı temizleme moduna sahip olduğunu söyleyen Bodur, “Hiçbir gözlemciye ihtiyaç duymayan akıllı robot süpürgesi, temizliği tamamladıktan sonra bir sonraki görevi için şarj yuvasına döner. Koltuk, dolap ve masa altlarına rahatlıkla erişerek istenilen temizliği sağlar. Tekerlekleriyle halılara ve çıkıntılara tırmanabilen akıllı robot süpürgemiz sahip olduğu yüksek kalite sensörüyle etraftaki eşyalara çarpmamaya özen gösterir ve düşmeden önce merdivenleri saptayabilir” diyor. Kısa süre içerisinde yeni modeli tüketicilerle buluşturacaklarını söyleyen Cem Bodur, “Yeni modelimizde nesnelerin interneti (IoT) gücünden faydalanıyoruz. IoT teknolojisini kullanarak wi-fi bağlantısıyla akıllı telefonları, akıllı robot süpürgemizi uzaktan kontrol etmekte kullanılabilecek birer kumandaya dönüştüreceğiz. İlerleyen dönemlerde ise ıslak silme, haritalama gibi özelliklere sahip olacak” diyor. İnovasyon çalışmalarım hızlandırdıklarını söyleyen Bodur sözlerini şöyle tamamlıyor:

“İstihdam gücünün yüzde 50’si Ar-Ge odaklı çalışıyor. Sahip olduğumuz 300’e yakın patentimiz ve patentlerimiz kadar önemli olan müşterilerimizin geri bildirimleri ışığında önümüzdeki dönemde yenilikçi ürünlere imza atmaya devam edeceğiz.”

“ÇALIŞTIRMANIZ YETERLİ”

2018 sonu itibariyle Türkiye ofisini kurarak ülkedeki operasyonlarını genişleten Dyson, ürün yelpazesine robotik süpürge segmentini de ekledi. Dyson Floor Care ve Robotik Başkan Yardımcısı John Churchill, “Türkiye’deki operasyonlarımızı genişletmek ve geleceğin teknolojisini Türk tüketicilerle buluşturmak bizim için çok heyecan verici. Türkiye, potansiyeli çok yüksek ve Dyson için oldukça önemli bir pazar” diyor. Süpürgede bulunan sistem, hücre kapasitesini ölçüyor ve zamanla ne kadar kullanıldığının algoritmasını hafızasına alıyor. Zemin tipini, temizlik modunu ve başlığı hesaplayarak geri kalan çalışma süresini kendisi buluyor. Süpürge, sağlıklı bir yaşam alanı yaratmak için toz, alerjen ve bakterileri yok etmeyi amaçlıyor. Ürün, derinlemesine bir temizlik için güç ve çalıştırma süresini optimize ediyor ve ekranında gerçek zamanlı performansını gösteriyor. Ürün hakkında açıklamalar yapan Churchill, “Yapmanız gereken tek şey makineyi çalıştırmak ve temizlemeye başlamak. Dyson VII, kullanıldıkça öğreniyor ve gerekli ayarlamaları kendi yapıyor. Bu sayede sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmıyor” diyor.

Mehmet TÜFEKÇİ / Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü
“İnovatif ve ileri teknolojili ürünler gelecek”

Dünya genelinde yaklaşık 1.4 milyar dolarlık bir robot süpürge pazarı var. Türkiye’de ise, toplam pazarın cirosal olarak yaklaşık 4 milyon dolar seviyesinde olduğunu düşünebiliriz. Dünya genelinde büyümeye yön veren ana kategoriler, batarya teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak şarjlı dik süpürgeler, robot süpürgeler ve akıllı ürünler oldu. Küçük ev aletleri sektörü 2013’ten 2018’e kadar olan dönemde 2 milyar TL hacimden 4.5 milyar TL’ye çıktı. Süpürge kategorisi 2013’de pazarın yüzde 33’ünü oluştururken, 2018’de yüzde 41’e ulaştı. Robot süpürge pazarı için tek bir platform ile varlığımızı sürdürüyoruz. Bu kategoriye yatırımlarımız sürüyor ve önümüzdeki dönemde daha inovatif ve ileri teknoloji platformlarımızla müşterilerimizi buluşmayı planlıyoruz. Yeni robot yatırımlarımızda özellikle nesnelerin interneti, HomeVVhiz akıllı ev teknolojileri entegrasyonu odak alanlarımız olacak.

Mobil uygulama ile kontrol edilebilen yeni robotlarda, temizlik takvimini ihtiyaca göre belirlemek, hangi sıra ile odaların temizleneceğini belirlemek, yasaklı alanları belirlemek gibi birçok özelliği kullanmak kolaylaşacak.

YEŞİM OKSAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu