Türkiye’de ve dünyada 8 binden fazla e-ticaret ve e-ihracat firmasının altyapısını sağlıyor. Yurtiçinde pazarın yarısını domine ediyor. Yıllık 30 milyon liralık cirosunun yarısını Ar-Ge’ye ayıran Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli’nin mahalledeki sucuya yazdığı programdan dünyaya açılan teknolojik bir başarı hikayesi.
TİCİMAX E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli’nin henüz ilkokuldayken babasının matbaasında grafik tasarım yaparak başladığı iş hayatı, lise yıllarında profesyonel bir hal alır. Babasının işleri biraz bozulunca kendi başına para kazanmaya karar verir. Kadıköy Meslek Lisesi henüz hazırlık sınıfındayken program yazmaya heveslenir ve öğretmeninden istediği bir kitap ile kendi kendine program yazmayı öğrenerek işe başlar. O yıl mahalledeki sucuya, bakkala programlar yazar. İlki, sucunun telefon numarasından müşterinin adresini otomatik görebileceği basit bir yazılıradır. Lise birinci sınıfa geldiğinde ise artık işi büyütmüştür, seri ilancılar ve emlakçılar için web sitesi yapmaya başlar. İkinci sınıfa geldiğinde de tek tek site yapmak yerine herkesin kendi sitesini kendi kendine basitçe yapabileceği bir tool geliştirmenin daha mantıklı olduğunu düşünür ve böyiece ‘kendinyönet’ tool’unu geliştirir. Aynı yıl bu inovatif tool’u Koçnet’in Kobiline firması keşfeder. Kobiliııe ‘kendinyönet’i kendi müşterilerine satmak istediğini söyler ve beraber çalışmayı teklif eder.
İLK MÜŞTERİSİ TELEKOM BAYİİ
Bir süre Kobiline ile çalışan Çiğdemli lise son sınıfa geldiğinde online ticaret dünyasını keşfeder. Yıl 2006’dır. İnternetten bir şeyler almanın yavaş yavaş da olsa yeni başladığı yıllardır o dönem.
Çiğdemli o yıl e-ticaret sitesi yazmaya başlar ve maksimum ticaret anlamına gelen Ticimax şirketinin temellerini atar. Babası ‘oğlum kim internetten alışveriş yapacak, boşuna uğraşıyorsun’ dese de o e-ticaretin geleceğine çoktan inanmıştır. İlk müşterisi kontör kart satan bir telekom bayii olur. Sonraki bir züccaciyeci. Lise biter bitmez Kadıköy’de iki odalı küçük bir ofis tutar. Geceleri kod yazıp gündüzleri pazarlamasını yapar. Şirkete iki de çalışan alır. Ertesi yıl İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümüne başlar. Bu arada birkaç kez batma tehlikesi geçirir, çalışanların maaşını ödeyemeyince bankadan kredi çekip ödemek zorunda kalır.
Bazen işler düzelir, bazen tekrar bozulur. Yıllar yılları böyle takip eder. Sonunda yılmadan çalışmak kazandırır.
E-TİCARETTE PAZARIN YÜZDE 50’SİNİ DOMİNE EDİYOR
Şimdiye kadar hiçbir yatırım almadan kendi öz sermayesi ile büyüyen Ticimax, bugün 100’den fazla çalışanı, 3 Ar-Ge merkezi, İngiltere’de bir ofisi bulunan ve Türkiye’de pazarın yüzde 50’ye yakınını domine eden bir teknolojik altyapı firması. Yerli ve yabancı 8 binin üzerinde e-ticaret ve e-ihracat sitesine altyapı sağlıyor. Dünyada 90’dan fazla ülkede sunucuları bulunan Ticimax, her yıl yüzde 100 büyümeye devam ediyor. Yıllık ortalama cirosu 30 milyon TL’yi aşan şirket, kazancının yarısını Ar-Ge’ye harcıyor.
Bir bulul şirketi olarak Ar-Ge yatırımı yapmadan teknolojinin hızına ve piyasaların devamlı güncellenen beklentilerine yetişmenin mümkün olamayacağını ifade eden Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Gebze Organize Sanayi Bölgesi GOSB’da 2 Ar-Ge merkezimiz bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin Dudul-lu’daki yeni teknoparkında da 3. Ar-Ge merkezimizi açtık, yakında faaliyete başlayacak. Ar-Ge mühendislerimiz depo yazılımları, e-ticaret ve e-ihracat modülleri, ödeme sistemleri, raporlama ve arayüzlerle ilgili çeşitli geliştirmeler yapıyor” diyor.
Avrupa ülkelerinden Amerika’ya ve Arap ülkelerine kadar çok sayıda yabancı müşterilerinin de olduğunu ifade eden Çiğdemli, “Bize genellikle tavsiye ile ulaşıyorlar çünkü henüz yurtdışı reklamlara başlamadık. Yeni yıldan itibaren Avrupa başta olmak üzere globalde de reklam çıkmaya başlayacağız” açıklamasında bulunan Çiğdemli, asıl hedeflerinin ise Türk KOBİ’lerini dünyaya açmak olduğunu vurguluyor. Dünyada 196 ülke, milyarlarca insan olduğunu, bunun özellikle yerli üretim yapan KOBİ’lcrimiz için çok büyük fırsat anlamına geldiğini belirten Çiğdemli şunları aktarıyor:
“KOBİ’LER İÇİN ARTIK TÜM DÜNYA POTANSİYEL PAZAR”
“E-ihracat ile bir KOBİ’nin pazar sınırları artık tüm dünya. Türkiye’de 2 buçuk milyon KOBİ var ancak bunun sadece yüzde 1’i e-ihracat yapıyor. Bu oran yüzde 10’a bile çıksa, bu ülkemize muazzam bir döviz girişi anlamına geliyor. Üstelik e-ihracatta ödemeler nakit. Klasik ihracatta olduğu gibi müşteri parayı ödedi ödemedi sorunu yok. Tüm süreçler onlinc olarak anında ilerliyor. Nakit akışı çok hızlı oluyor. Küresel perakende e-ticaret hacmi 2.4 trilyon dolar. 2021’de 4.5 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Mesela Avrupa’da perakende internet alışverişinin yüzde 71’i sınır ötesinden yapılıyor. ABD’de bu oran yüzde 80’lere varıyor. Bunlar bizim için potansiyel pazar demek. Ayrıca e-ihracat yapan firmalara devlet çok ciddi teşvikler sağlıyor. E-ihracat yapan firmaların yurtdışındaki reklam giderlerinin yüzde 50’den yüzde 70’ine kadar bir kısmını devlet karşılıyor. Gümrük vergisi muafiyetleri de bir başka avantaj. Geliştirdiğimiz e-ihracat modülleriyle ülkelerin kur farkına göre, bir ürünü her ülkede farklı fiyatlardan satabilmeyi dc mümkün hale getirebiliyoruz. Amerikalı Amazon, E-Bay, Çinli Aliexpress ve Ortadoğu pazarına odaklanmış İsviçreli Zoodmall gibi online pazar yerleri ile de entegrasyonumuz var.”
AMACI EKOSİSTEMDEN BİR DEV ÇIKARMAK
Ticimax bünyesinde yer alan Ticimax Akademi ile ücretsiz e-ticaret. e-ihracat eğitimleri verdiklerini de aktaran Çiğdemli, “E-ticaret Sohbetleri ve E-ticarete başlıyorum gibi çeşitli programlarımız oluyor. Haliç Üniversitesi ortaklığıyla bir sertifika programımız var. Ayrıca Anadolu’yu il il gezip KOBİ’lere, girişimcilere ücretsiz eğitimler ve-srnriyoruz, kadın girişimciliğini destekliyoruz. Amacımız Amazon gibi Alibaba gibi ülkemizden de bir e-ticaret devi çıkarmak. Bizim girişimcilerimiz, KOBİ’lerimiz neden dünyaya satış yapmasın? Biz Ticimax olarak bu ekosistemi oluşturabilmek adına her hafta ücretsiz eğitimler vermeye devam ediyoruz, internetten de yine ücretsiz webinar’larımız mevcut. Dünyada ticaret savaşlarının hızlandığı bir dönemdeyiz. Ülke olarak elimizi güçlendirecek en önemli araç e-ihracattır” diyor.
E-İHRACATTA HIZLI BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK
2021 yılında 8 milyarlık dünya nüfusunun 2 milyardan fazlasının online alışveriş yapacağının öngörüldüğünü hatırlatan Çiğdemli. “Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda İhracat Ana Planı’mn işaret ettiği e-ticaret atılımları sayesinde, ihracatta 200 milyar dolar sınırını kısa sürede aşabiliriz” diyerek, şunları ekliyor:
“Dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, devlet teşvikleri, Türkiye’nin lojistik konumu ve hava yolu ağı gibi ihracatımıza çarpan etkisi yaratan unsurlar e-ihracat kanallarını da zenginleştiriyor. Her yıl yükselişe geçen ihracat rakamlarında onlinc kanaların katkısı büyük. 2023 hedeflerimiz için tüm ihracatçılarımızın en kısa sürede e-ihracat ağlarına da dahil olması önemlidir. 2018 Ağustos ile 2019 Ağustos arasındaki verilere göre son bir yılda e-ihracat rakamlarında yüzde 147 oranında bir büyüme oldu, özellikle KOBİ’lerimiz e-ihracatın avantajlarını fark etmeye başladı. Firmalarımız Türkiye’de 100 liraya satabildiği bir ürünü, Amerikalı, Avrupalı tüketicilere rahatlıkla 100 dolara, 100 euro’ya kadar satabiliyor. Bu anlamda e-ihracatta hızlı bir büyüme potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Büyümenin en hızlı olduğu sektörleri sırasıyla sayacak olursak, gıda, tekstil, oyuncak, oyun, tesettür giyim, iç giyim, ayakkabı, kozmetik, hediyelik eşya, aksesuar, spor malzemeleri, av ve kamp malzemeleri, endüstriyel ürünler, sağlık ürünleri, doğal ürünler ve petshop malzemeleri olarak sayabiliriz. Son bir yılda gerçekleşen yüzde 147’lik büyümede bu sektörler başı çekiyor.”
2019’da yükselişe geçen kategoriler
Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, e-ticaret sektöründe 2019 yılında yükselişe geçen kategoriler hakkında tüyolar verdi. Çiğdemli’ye göre ikinci elciler, market ve gıdacılar, organikçiler ve online eğitimciler bu yıl yükselişe geçiyor. Moda ve tesettür kategorisi ise yükselişini e-ihracat ile perçinliyor.
İKİNCİ ELCİLER: Paylaşım ekonomisinin son yıllarda tüm dünyada hızlı yükselişi, ulaşımdan konaklamaya pek çok sektörü dönüştürdüğü gibi, e-ticaret sektörünü de etkiledi. Sektörde ikinci el satışı yapan site ve pazaryerlerinin sayısı arttı, artmaya da devam ediyor. İkinci el sadece giyimi değil, ev eşyasından elektroniğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
SANAL MARKETLER: Z kuşağının para kazanmaya ve harcamaya başlamasıyla beraber, internetten yemek ve gıda siparişi oranları da hızla yükselişe geçmeye başladı. Dijitale doğanlar olarak adlandırılan yeni neslin, her şeye mobil üzerinden hızla erişebilme alışkanlığı, gıda ve yeme-içme sektörünü de kökten değiştiriyor. İşini internete taşıyan restaurant ve marketler beklenenin de ötesinde iş hacmi yakalayabiliyor.
ORGANİK DÜNYA: İklim değişimi, GDO ve kimyasallardan kaynaklandığı iddia edilen bazı kanser türlerindeki artış, yeni kuşak bir çevreci hareketi de beraberinde getirdi. Pek çok kişi hem kendi sağlığı hem de çevrenin korunması adına artık doğal ve organik ürünlere yöneliyor. Gıda, kozmetik, kişisel bakım ve deterjan ürünlerinde organik etiketi arayanların sayısı ciddi oranlarda.
ONLİNE EĞİTİM: Mobilin yükselişi eğitim anlayışını da değiştiriyor. Online kurslar ve online eğitimler, her yaş gurubu için büyük bir kolaylık olarak hayatımıza girmiş bulunuyor. Hem şirket içi eğitimi, hem okul eğitimi, hem de kendini geliştirmek isteyenler için hazırlanan çeşitli kurs paketlerine artık internet üzerinden dahil olabiliyoruz.
MODA VE TESETTÜR: Moda, tekstil, ayakkabı, çanta ve tesettür giyime yönelik e-ticaret siteleri her daim yükselişte, 2019 yılında da yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle e-ihracata yönelen tekstilciler bu yıl ciddi bir ivme yakaladı.