Şirket Haberleri

NRW’nin kıskandıran cazibesi!..

Kuzey Ren-Vestfalya (NRW)

ALMANYA, Avrupa’da Türk nüfusun en fazla olduğu ülke konumunda. Yaklaşık 3.5 milyon vatandaşımızın bulunduğu bu ülkede Türklerin en yoğun olduğu eyaletlerin başında Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) geliyor. Köln, Düsseldorf, Essen, Dortmund gibi büyük şehirlerin yer aldığı bölge olan NRW, Almanya’nın 16 eyaleti içinde en büyük ve en kalabalık nüfuslu olanı. Eyaletin yaklaşık 18 milyon nüfusu var. Bu nüfus yaklaşık 705 milyar euro ile Almanya’nın toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) beşte birinden fazlasını üretiyor. Kişi başı GSYH 39 bin 358 euro olan bölge yüksek alım gücüne sahip. Almanya’ya yapılan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 27’sini çeken bölgeye, son dönemde Türkiye’den de birçok şirketin yatırım yaptığı görülüyor. Eyaletin İstanbul’da 12 yıldır ofisi var. Gümüşsuyu’nda bulunan ofis Avrupa’nın merkezinde yer alan NRW eyaletinin bir yatırım ve ticaret bölgesi olarak pazarlamasını ve tanıtımını yapmak, eyalete doğrudan yabancı yatırımcı kazandırmak için kurulmuş.

600 TÜRK FİRMASI VAR

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, bölgede yaklaşık 600 Türkiye merkezli firmanın faaliyet gösterdiğini belirtiyor. Akkaya, “Bunların çoğunun kuruluşunda bizim rehberliğimizin olduğunu söyleyebilirim. Her sektörden, üretim ve ticaret hayatının her alanından firmalar bize geliyor. Her yıl pek çok firma ile görüşüp onlara refakat ediyoruz. 2019’un ilk on ayına baktığımızda 55 şirketin bölgemizde yer leşmesine refakat ettik. Sektöre! olarak bakarsak, tekstil/hazır giyim, taşımacılık, mobilya sektörlerinin öne çıktığı söylenebilir. Ancak bunların da toplam kurulan şirket içindeki paylan yüzde 10-15 civarında” diyor. Genel itibariyle Almanya’da vergi oranları kapsamında bir teşvik sisteminin olmadığını belirten Akkaya, şöyle devam ediyor:

“Almanya lederal yapıya sahip bir devlet olduğu için oluşan vergi matrahından yerel belediyeler pay alıyor. Dolayısıyla yerel belediyeler şirketlerin kendi sınırlarında kurulması için bir yarış içindeler. Bu bağlamda sanayi arazilerinin kiralanması veya satın alınmasında, uzun süreli işsiz kişilerin çalıştırılmasında, büyük ölçekli üretim tesislerinin kuruluşunda makine alımı-bina yapımı gibi konularda, banka kredisi tahsislerinde belirli oranlarda destekleri var.”

NRW.INVEST Türkiye ofisi olarak, bu eyalete yatırım yapmayı planlayan tüm iş insanlarına bir ticaret ve yatırım merkezi olarak Kuzey Ren-Vestfalya hakkında kapsamlı bilgilendirmeler ve tanıtımlar yaptıklarını söyleyen Akkaya, bölge hakkında yatırımcıları bilgilendirirken, eyalete bir yatırım kararı alınması durumunda gerekli ilişkilerin kurulmasını da sağladıklarını ifade ediyor. Akkaya, “Ayrıca kuruluş işlemleri aşamasında firmalara bürokratik destek verip gerekli yönlendirmelerde bulunuyoruz. Firmaların yurtdışı yatırım projelerine en başından başlayarak başarıyla sonuçlanıncaya kadar tam bir gizlilik içinde refakat etmekteyiz. Tüm bu görevleri yerine getirirken, yerel ve bölgesel kalkınma ajansları, ekonomi bakanlığına bağlı bölge müdürlükleri, sektörel birlikler, sanayi ve ticaret odaları, firmalar ve ekonomiye yakın diğer kurum ve kuruluşlarla sıkı bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz” diye konuşuyor.

POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK

Bu çalışmalar kapsamında, ticaret ve sanayi odaları, sanayici ve işadamları dernekleri ve benzer kurumlarla Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenli olarak bilgilendirme seminerleri ve ekonomi panelleri düzenlediklerini kaydeden Akkaya, şunları söylüyor:

“Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 19.3’ünü, Almanya’nın Türkiye’den yaptığı ithalatın da yüzde 25.4’ünü Kuzey Ren-Vestfalya tek başına karşılıyor. Aslında bu rakamlar iki ülke arasındaki büyük potansiyeli de gösteriyor. Ekonomik ilişkiler ve paylaşımlar arttıkça bu rakamlar daha da yukarılara çıkacaktır. Dolayısıyla bu ticaret ilişkisi başlı başına Türkiye’den Almanya’ya gitmek isteyen şirketlerimiz için bir avantaj teşkil ediyor. Artan ihracat rakamları Türk iş insanlarına istikrarlı büyümenin dış ekonomik ilişkilerle çok daha mümkün olabileceğini gösterdi. Bir diğer önemli husus da bu bölgede yaşayan Türkiye kökenli nüfustur. Almanya’da ikamet eden her üç Türk vatandaşından biri bu eyalette yaşıyor. Hemen her alanda Türkiye kökenli Türkçe konuşan kalifiye iş gücüne burada ulaşmanız çok daha kolay. Bu çerçevede yurtdışma açılmak isteyen, yeni pazarlar arayan, teknoloji vc Ar-Ge üslerine, global firmaların merkezlerine yakın olup buralarda daha büyük fırsatları kovalayan yatırımcılarımızı, iş insanlarımızı etkinliklerimize ve tanıtım toplantılarımıza katılmaya davet ediyoruz.”

İKİNCİ YATIRIMA BAŞLADI

1971 yılından bu yana paketli kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren Tadım’ın Gebze’de çekirdek, kuruyemiş, kuru meyve ve kuruyemiş bar üretim tesisleri, Kırıkkale ve Gaziantep’te ise hammadde tedarik ve paketli üretime hazırlık tesisleri bulunuyor. Firma dört kategoride 48 farklı ürün çeşidini 25 ülkeye ihraç ediyor. Tadım GmbH olarak 2015’te Almanya’nın Nordrhein-Westfalen bölgesindeki Emsdetten şehrinde yatırım yapan firma, burada 7 bin metrekare alan üzerine kurduğu fabrikasında kuruyemiş ve kuru meyve üretmeye başladı. Bu tesis için 6 milyon euro tutarında yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Tadım İcra Kurulu Üyesi Mehmet Er, “Almanya ve diğer ihracat yaptığımız ülkelerdeki artan talepleri daha hızlı ve verimli karşılamak amacıyla fabrikamızın kapasitesini artırma kararı aldık ve 14 milyon euro tutarında yeni bir fabrika yatırımı gerçekleştiriyoruz. Tadım GmbH’da 28 çalışanımız, 65 aracımız ve 25 bayi depomuz var. Toplam 6 bin noktada ise Tadım ürünleri tüketicisiyle buluşuyor” diyor. Yeni yatırımla birlikte Almanya’daki üretimi iki katına çıkartacaklarını belirten Er, bu yatırımla ürün çeşidini ve satış yapılan nokta sayısını da artıracaklarını söylüyor. Er, şöyle devam ediyor:

“Planlarımıza paralel olarak geçen Ekim ayında, Avrupa’nın en büyük gıda fuarı olan Anuga’da yeni paketlerimizin lansmanını da gerçekleştirdik. Global marka olma vizyonumuz doğrultusunda uluslararası pazarlarda daha fazla söz hakkına sahip olmaya ve yeni fırsatları değerlendirerek yatırım alanlarımızı genişletmeye devam edeceğiz. Avrupa’da gümrük kapısı olmaması, serbest dolaşım imkanı sağlıyor. Bu da dağıtımı kolaylaştırıyor. Avrupa ülkelerinin regü-lasyonlarının daha düzenli olması sebebiyle bürokrasiye çok fazla takılmadan işlerin ilerlemesi hız konusunda önemli bir avantaj sağlıyor.”

‘MADE İN GERMANY’ ETİKETİ

Polat Group, dişli ve sanayi tipi redüktör imalatı alanında 2004 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Firmanın Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekare alana kurulu fabrikası var. Ayrıca Aydın Umurlu Organize Sanayi Bölgesi’nde yine aynı büyüklükte montaj fabrikası bulunuyor. Yaklaşık 350 kişiyi istihdam eden şirket, 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

Firma tüm Avrupa’ya hizmet vermek amacıyla 2014’te Almanya’da da bir montaj fabrikası kurdu. Düsseldorfa 100 kilometre o\caV mesafedeki Ahlen şehrinde 5 bin metreka- pJI re alanda kurulan tesis için ilk etapta 1 milyon euro civarında yatırım yapıldı. Polat Group Yönetim Kurulu Üyesi Olcay Polat, Almanya’da kurulan PGR GmbH montaj fabrikasının yatırım tutarını orta vadede 5 milyon euro’ya çıkartacaklarını belirtiyor. Polat, “Bu yatırımı yaparak Almanya ve Avrupa’nın tamamındaki müşterilerimize daha hızlı ve daha etkin hizmet vermek suretiyle pazar payımızı artıracağız. Avrupa pazarına daha yakın olacağımız için fırsatları anlık değerlendirebileceğiz. Böylece gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışındaki rakiplerimize karşı rekabet avantajı elde edeceğiz. Ürünlerimizi ‘Made in Germany’ etiketiyle piyasaya sunacağız” diyor.

NRW’de yatırım yapan Türk şirketleri

Tekstil ve hazır giyim firmaları: Merinos, Sarar, Gamateks, Galvanni, Bartateks Tekstil, Rabek Tekstil, Anka Grup Tekstil, İşmont.

Sanayi üretimi yapan firmalar: Altınay Robot Teknolojileri, Elkon Beton Makineleri, Yılmaz Redüktör, Akkim Kimya, Nedex Kimya, Çağlayan Soğutma, Elektra, Bülbüloğlu Vinç, Aybey Elektronik, Polat Grup Redüktör, Norm Cıvata, Çetin Cıvata.

Metal ve demirçelik firmaları: ASAŞ Alüminyum, Asil Çelik, Sarkuysan, Hasçelik, Bekap Metal, Cansan Alüminyum, Yalçınlar Alüminyum.

Lojistik firmaları: Gökbora Lojistik, Borusan Lojistik, Omsan Lojistik, Ekol Lojistik, Barsan Global Logistik, Tur Transit Lojistik, Plastnak Nakliyat, İnci Lojistik, İkra Nakliyat.

Gıda firmaları: Tadım Kuruyemiş, Sera Food, Marmarabirlik, Elite Naturel, Köfteci Ramiz, Çiğköftem, Avşarlar Kuruyemiş.

Otomotiv firmaları: Tırsan, Birinci Otomotiv, Rollmech Automotive.

Tıp teknolojisi firmaları: İnspital Medikal, PMS Medikal Ambalaj, Sentegen Biyoteknoloji, Geotek Medikal, AGS Medikal.

Mobilya firmaları: Koleksiyon Mobilya, Doğtaş.

İnşaat firmaları: Sur Yapı, Peker Holding, Ünbay İnşaat.

Yazılım firmaları: Arvento, Vizyoneks, AdresGezgini, BookLogic.

Diğer tanınmış markalar: Paşabahçe, Karaca Züccaciye, Bisan Bisiklet, Temesist Raf Sistemleri, Üçge Mağaza Ekipmanları, EAE Elektrik, Bargello, Zen Pırlanta, Ores Tanıtım, B’iota, Korozo, Flormar.

ÖZBEY MEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu