Haberler

Cargill Türkiye Çiftçilerin Yanında

TÜM dünyayı etkisine alan Covid-19 salgını, tarladan çatala gıda zincirinin önemini bir kez daha herkese hatırlattı. Tarım üretiminin ilk halkasını oluşturan çiftçiler, gıda ihtiyacının kesintisiz karşılanmasında hayati bir rol üstleniyor. Herkesin evde kaldığı salgın sürecinde çiftçiler fedakarca üretime devam ettiler. Topluma katkı sundular.

Cargill Türkiye, salgın ortamında alın teri döken çiftçilerin yanında durdu. Onları yalnız bırakmadı. 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programına katılan 1500 çiftçi ailesine Cargill Türkiye tarafından dezenfektan, maske, siperlik ve eldivenden oluşan sağlık paketi gönderildi.

1000 ÇİFTÇİ 1000 BEREKET VİRÜS DİNLEMEDİ

Cargill, tüm dünyada tarım sektörünün kahraman çalışanlarına çeşitli projelerle destek veriyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl tarımda verimliliğin ve refahın artması amacıyla 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattı. Bugüne kadar 1500 çiftçi program kapsamına alındı. Bu yıl ayçiçeği çiftçilerinin katılımıyla büyüyen program, salgın döneminde de aralıksız sürüyor. 1000 Çiftçi 1000 Bereket, tarımda dijital ve sosyal dönüşümü hedefliyor. Program, Türkiye’de çiftçilere yönelik en kapsamlı sosyal sorumluluk projesi. Projenin ilk yılında programa katılan çiftçilerin tarlada verimi yüzde 21 ’e varan oranda arttı. 1000 Çiftçi 1000 Bereket, ayrıca tarım ve gıda alanında sosyal etki araştırması yapılan Türkiye’deki ilk proje oldu. Bu kapsamda uluslararası denetim şirketi EY’nin yaptığı araştırmanın bulgularına göre, programın topluma, çevreye ve refah artışına yaptığı pozitif etkiler ve bu etkilerin finansal değeri hesaplandı. CargilPin projeye yatırdığı her 1 TL, 2.53 TL değerinde sosyal getiri sağladı.

ÇİFTÇİLERE ONLINE KONUK OLDU

İlk yılında programa katılan çiftçilere fayda sağlamayı başaran program kapsamında verilen eğitimler, Covid-19 salgınının hayatı durma noktasına getirdiği bu dönemde de, sosyal mesafe kuralını göz önünde bulundurarak kesintisiz devam etti. Eğitimler, geçtiğimiz yıl Konya, Adana, İzmir gibi mısır çiftçilerinin yoğun bulunduğu merkezlerde düzenlenen ciftci buluşmaları ile verilmişti. Bu yıl ise dijital uygulamalar yoluyla çiftçilerin evlerine konuk olundu. 1000 Çiftçi 1000 Bereket programına katılan yüzlerce mısır ve ayçiçeği çiftçisi Nisan ayında internet üzerinden canlı yayınla yapılan eğitimlere interaktif şekilde katıldı.

“Evde hayat var” sloganıyla süren eğitimlerin içerikleri, tarımın gelişmesinde öncü kurumların başında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi ve veri odaklı tarım teknolojileri geliştiren Doktar işbirliği ile hazırlandı. Eğitimler, 20-21 Nisan tarihlerinde 1000Ciftcil000Bereket.com üzerinden canlı olarak yayınlandı. Eğitim öncesinde program kapsamındaki 1500 çiftçi tek tek aranarak canlı yayına katılım ile ilgili bilgi verildi. Programın saati, çiftçilerden gelen önerilerle belirlendi.

İzmir, Konya ve Karaman’daki mısır üreticileri ile Ankara ve Balıkesir’deki ayçiçeği üreticilerinin interaktif olarak katıldıkları eğitimlerde, tarımda sıfır atık yönetimi, çiftlik bütçesi yönetimi ve modern tarım teknikleri hakkında bilgiler verildi. Eğitim içeriklerini ilgiyle takip eden çiftçiler ayrıca interaktif olarak da programa katılım sağladılar ve sorularını doğrudan uzmanlara yöneltme imkanı buldular. Tarlalarında verimi artırabilmek, finansal değerlendirmeler yapmak ve sıfır atık yönetimini uygulamak gibi alanlardaki bilgilere, evlerinden eriştiler. Toplam iki güne yayılan, çiftçilerin belirledikleri saatlerde gerçekleşen canlı yayın eğitimlerin sonunda çiftçiler memnuniyetlerini ifade ettiler ve teşekkür mesajları gönderdiler.

Çiftçilerimizin başımızın üstünde yeri var

Cargiil Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, çiftçilerin önemli bir rol üstlendiklerinin salgın döneminde herkes tarafından çok net bir şekilde anlaşıldığını vurguladı. Tarakçıoğlu, “Atatürk’ün ‘Köylü Milletin efendisidir* sözünden yola çıkarak, toprağı bin bir emekle işleyen, ülkemizin kalkınması, milletimizin her koşulda beslenmesini sağlamak için terini ve emeğini toprağa katan tüm kahraman çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum” dedi. Tarakçıoğlu şöyle devam etti:

“Çiftçilerin ve tarımın ana hayat kaynağımız olduğunu, sürdürülebilir tarım uygulamalarının ve gıdada arz devamlılığının ne kadar önemli olduğunu, salgın döneminde bir kez daha gördük. Her zaman vurguladığımız gibi, Türkiye’nin kahraman çiftçilerinin başımızın üzerinde yeri var. Geçtiğimiz yıl başlattığımız 1000 Çiftçi 1000 Bereket programı ile tarım sektörünün kahraman çalışanlarına tarımda dijitalleşmeyi ve verim artışını sağlamak üzere eğitimler veriyor, tarlalarında toprak analizleri yapıyor, sürekli iletişim halinde kalarak uzmanlarla bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz. Program kapsamında çiftçilerle yüz yüze yaptığımız eğitimleri ise ‘Evde hayat var* diyerek dijital platforma taşıdık. Yüzlerce çiftçimizin samimi ve yoğun ilgileri, gönderdikleri teşekkür mesajları bize bir kez daha gösterdi ki, Türk çiftçisi dijital dönüşüme son derece açık ve destek verildiğinde emeğini ortaya koymaya hazırdır.

1000 Çiftçi 1000 Bereket programımız her yıl daha fazla çiftçimize eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek, büyüyerek devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu