Kredi ve Kredi Kartı Borçları İçin Sürdürülen Öteleme Kampanyaları
COVID-19 pandemisinin ülkemizde görülmeye başladığı ilk günlerde bankacılık sektörü ödeme güçlüğüne düşen müşterilerine özel borç öteleme kampanyaları başlatmıştı. Yaklaşık iki aydır devam eden bu öteleme kampanyalarının en geç 30 Haziran tarihinde son bulması bekleniyor. Bireysel müşterileri için yeni öteleme kampanyasının gündemlerinde bulunmadığını söyleyen bankacılara göre, ödeme güçlüğü çekenler acele etmeli. Bankaların ekonomiye destek paketleri kapsamında hayata geçirdikleri borç öteleme kampanyası mart ayının son günlerinde başlamıştı. Bu kampanya sayesinde kredi kartı ve kredi borcunu ödemekte güçlük çekenler borçlarını üç ay öteleme imkanına kavuştu. Hatta bazı bankalar kredili mevduat hesaplarına (KMH) da benzer ödeme kolaylıkları getirdi. Ancak şu günlerde söz konusu bu kampanyalarına son veren çok sayıda banka bulunuyor. Hali hazırda öteleme imkanı sunan bankaların önemli bölümü ise 15 Haziran ile en geç ay sonuna kadar kampanyalarını sonlandıracaklarını duyurdu.
Bankacüık çevrelerinden edindiğimiz bilgiye göre, pandemi nedeniyle başlatılan öteleme kampanyaları yerini cazip faiz oranlı yeni kredi paketlerine bırakacak. Yani yeni bir öteleme kampanyası ufukta görünmüyor. Bu yüzden ödemelerinde aksama olanların bu fırsatı kaçırmaması gerektiği belirtiliyor.
KAMULARDAN CAZİP KREDİ
Bu arada kredi cephesinde geçen hafta sevindiren bir başka gelişme yaşandı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile katılım bankaları Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım, koronavirüs sürecinden normalleşme sürecine geçişi desteklemek için çok cazip şartlarda yeni kredi paketleri açıkladılar. ‘Sosyal Hayatı Destek’, ‘Tatil Destek’, ‘Taşıt Kredisi’ ve ‘Konut Kredisi’ adı altında hayata geçirilen dörtlü kredi paketlerinde cazip faiz oranları ve 12 aya varan taksit öteleme imkanları bulunuyor.
Bu hafta kamu bankalarının çok cazip alternatifler sunan dörtlü destek paketlerini ve bu ay içinde sona erecek olan öteleme kampanyalarını sizler için araştırdık. “Hangi bankalar kredi ötelemesi yapıyor? Hangi borçlar ötelenebiliyor? Kimler öteleme imkanından yararlanacak? Hangi kanallardan başvuru yapılabilecek? Öteleme için son tarih nedir?” türü soruların cevaplarını araştırdık. İşte, banka banka kredi ve kredi kartı borçları için sürdürülen öteleme kampanyaları…
ZİRÂAT BANKASI
TÜM BORÇLARI ÖTELEME
Ziraat Bankası emekli maaş müşterilerinin yanı sıra kamu çalışanı, çiftçiler, esnaf ve serbest meslek sahibi, özel sektör çalışanı, lokanta işletmecisi, kırtasiye, dükkan sahipleri gibi tüm işverenlerin mevcut bireysel ihtiyaç kredilerini üç ay ödemesiz dönem ile erteliyor. Bu dönemde devreye alınan Ekonomiye Destek Paketi kapsamında ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi, ek hesap ve kredi kartı borçlarını üç ay sonraya ötcledikleri bilgisini paylaşan Ziraat Bankası, uygulamaya ilişkin şu bilgiyi veriyor: “23 Mart 2020’den önce kullanılan ihtiyaç kredisi, oto ve konut kredileri olan taksitli kredilerde taksit ödemeleri talep edilmesi halinde üç ay sonraya ötelenecek. Öteleme sonucu vade uzatmadan kaynaklı oluşacak akdi faiz ise yeni ödeme planındaki taksitlere dağıtılacak. Buna karşın temerrüt/gecikme faizi alınmayacak. Kişinin talebine istinaden taksitli kredilerde oluşacak yeni ödeme planının tarafınızca onaylanması sonrasında otomatik olarak güncellemeler yapılacak. Ek hesaplarda ise talep edilmesi durumunda öteleme döneminden sonraki ilk ay faiz tahakkuk işlemi yapılacak.”
Banka kredi kartlarında ekstre erteleme talep edilmesi durumunda ise tüm ekstre borcunu üç ay sonraki ekstre dönemine erteleyebiliyor.
İŞ BANKASI
KMH BORCU DÂ ERTELEMİYOR
îş Bankası salgın nedeniyle yürütülen ekonomiye destek paketi kapsamında ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi taksit ödemeleri ile kredi kartı hesap özeti borçlarım üç aya kadar öteleme imkanı veriyor. Banka bunun dışında müşterilerinin Ek Hesap (KMH) faiz tahsil gününü de aynı kapsamda üç ay sonra olacak şekilde öteliyor. Tüm bu borçları öteleme için bankanın belirlediği son başvuru tarihi ise 15 Haziran. Tüketici kredisi taksit ötelemesi yapmak isteyenlerin 15 Haziran’a kadar bankanın bireysel internet şubesi kanalıyla başvuruda bulunabileceği bilgisini paylaşan İş Bankası, öteleme prosedürüne ilişkinse şu bilgiyi veriyor: “Öteleme işleminiz gerçekleştirildikten sonra, öteleme dönemi içerisinde ödeme yapmak istemeniz halinde, dilediğiniz zaman îşCep ^ veya İnternet Şubesi’nde yer alan ‘Krediler – Borç Ödeme’ menüsünden borcunuzu ödeyebilirsiniz. Peşin faiz tahsil edilerek kullandırılmış krediler, Dövize Endeksli Krediler (DEK), kısmi taksit tahsilatı olan krediler ve 1 Ocak 2020 tarihinden önce gecikmeye düşmüş olan krediler ise bu kapsam dışında. Bu kredileri kullanmış olanlar taksit öteleme başvurularım İnternet Şubesi’nden yapamıyorlar. Talepler, şubelerimizce değerlendiriliyor.”
Yine son tarih olan 15 Haziran’a kadar başvuruda bulunabileceğiniz Ek Hesap Faiz Öteleme içinse İşCcp ve İnternet şubesi kanalları açık tutuluyor. Bu kanallardan başvuruda bulunanlara banka SMS ile bilgilendirme yapıyor.
İlk faiz ödeme günü üç ay ötelenenlere Ek Hesap anapara borcu üzerinden günlük olarak faiz işletileceği bilgisi paylaşan İş Bankası, şu bilgiyi paylaşıyor: “1 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçerli Ek Hesap faiz oranı yüzde 1.25’tir. Öteleme talebi onaylanan müşterilerimizin biriken tüm faiz, vergi ve fon tutarları yeni faiz ödeme gününde tahsil edilir. Faiz ödeme tarihi üç ay sonraya ötelenen müşterilerimizin bu süre içinde ödeme yapmasına gerek yok. Öteleme yapmış olsanız da İşCep veya internet şubemizde yer alan ‘Krediler’ menüsünden dilediğiniz zaman Ek Hesap-borcunuzu ödeyebilirsiniz.”
İş Bankası müşterileri Kredi Kartı Hesap Özeli Erteleme başvurularını ise ÎşCep, Maximum Mobil ve internet şubesi kanalıyla yapabiliyor. Başvurusu kabul edilenler ise akdi faiz oram üzerinden borçlarını üç aya kadar erteleyebiliyor. Dileyen kart sahibi borcunu bir ay öteleme imkanına da sahip. Banka erteleme işlemlerini, TL hesapları için hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında yapıyor. Dileyenler kredi kartı hesap özeti borcunun tamamını erteleyebiliyor.
Ancak banka müşterilerine “Ödenmesi gereken asgari tutarının altında erteleme yapıldığı takdirde, son ödeme tarihinde kalan asgari tutarı ödemeyenlerin kartları gecikmeye düşecektir” uyarısında bulunuyor.
AKBANK
BİREYSEL VE TÜZEL YARARLANIYOR
Akbank borcunu ödemekte zorlanan bireysel ve tüzel müşterilerinin borçlarını ötelemeye devam ediyor. Bu kapsamda bireysel ve tüzel müşterilerinin 30 Haziran’a kadar olan kredi anapara, faiz ve taksit ödemelerini talep olması halinde mevcut koşullarla 31 Temmuz’a kadar ötelediklerini belirten Akbank yetkilileri, müşterilerine sundukları diğer finansal destekler hakkında ise şu bilgiyi paylaşıyorlar:
“Bu süreçte müşterilerimiz dilerlerse, kredi kartı ödemelerini ise Temmuz ayı ekstrelerine öteliyorlar. Ayrıca KOBt, kurumsal ve ticari müşterilerimize destek için Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) işletmelere yönelik Hazine destekli, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi protokolüne katıldık. 30 Mart itibariyle geçerli olan protokol kapsamında ‘Çek ödeme Destek Kredisi’ ve ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği’ paketlerimizle sektör farkı olmaksızın salgından etkilenen tüm şirketlere kullandıracağız.”
QNB FİNANSBANK
BİR YILA KADAR ÖTELEME İMKANI
QNB Finansbank, kredi kartı bulunan ve kredi kullanan bireysel ve tüzel müşterilerinin, ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda kredi kartı borcunu, kredi anapara, faiz ve komisyon ödemelerini üç ay erteliyor. Erteleme işleminde müşterilerinden herhangi bir şart aramadığını açıklayan banka şu bilgiyi IQ paylaşıyor: “Bireysel müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, bankamızda bulunan İhtiyaç, Konut ve Taşıt kredilerine ait taksit ödemelerini üç ay erteliyoruz. Taksit erteleme imkanından, talep eden tüm müşterilerimiz faydalanabiliyor. Erteleme işleminde herhangi bir şartımız bulunmuyor. Müşterilerimiz çağrı merkezimizden veya şubelerimizden erteleme taleplerini iletebilirler.”
Banka ayrıca dönemsel olarak etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müşterilerden de nakit akış problemi yaşayanlara, 6 ay ila 1 yıl ödemesiz dönem içerecek şekilde yapılandırma imkânı sağlıyor. Kredilerinde erteleme talep edenler bankanın Çağrı Merkezi’nden başvurularını yapabiliyor. Banka hali hazırda öteleme başvuruları için son tarih belirlemiş değil.
VÂKİFBANK
İŞLETMELER DE FAYDALANACAK
Vakıfbank, müşterilerinin kredi kartı, kredi borcu ve ek hesap ekstre öteleme taleplerini çağrı merkezleri, Vakıfbank Mobil ve İnternet Bankacılığı kanalıyla karşılıyor. Öteleme işleminin gerçekleşebilmesi için yine bu kanallardan kişinin onay vermesi gerektiğini hatırlatan banka, bu dönemde bireysel müşterilerin yanı sıra tüzel müşterilere de ödeme kolaylığı sağladıklarını hatırlatıyor. Ekonomiye Destek Paketi kapsamında talep eden tüzel müşterilerine üç ay öteleme imkanı sunduklarını açıklayan Vakıfbank yetkilileri, öteleme şartlarına ilişkinse şu bilgiyi veriyorlar: “Tüzel müşterilerimizin Taksitli Kredi, Spot Kredi, Rotatif Kredi, Ek Hesap, Business Kredi Kartı taksitlerini üç ay sonraya ötmeyebiliyoruz. Taksitli Krediler için 23 Mart 2020. tarihinden önce kullanılan taksitli kredileri (Ticari Taksitli Ek Hesap ürünleri dahil) 30 Haziran 2020 tarihine kadar olan anapara/faiz/taksit ödemeleri, kredinin mevcut faiz oranı üzerinden üç aya kadar öteleniyor. Spot Krediler için yine 23 Mart 2020 tarihinden önce kullandırılan spot kredilerin (ara dönem faiz ödemeli olan spot krediler dahil) vade sonunun, azami 30 Haziran 2020 olması şartıyla, kredinin mevcut faiz oranı üzerinden 90 güne kadar uzatılıyor. Rotatif Krediler ise 23 Mart 2020 tarihinden önce kullanılan rotatif kredilerin, 31 Mart 2020 faiz tahakkuk dönemi (ara dönemli tahakkuk edecek olan rotatif kredileriniz dahil) ve vade sonu gelenler için de anaparası, kredinin mevcut faiz oranı üzerinden 30 Haziran 2020 tarihine öteleniyor. Teminat mektuplarında ise komisyon ödemeleri, mevcut komisyon oranı/gayrinakdi dönem ücreti üzerinden üç ay öteleniyor. Business Kredi Kartı ve Ek hesaplarda, müşterilerin ekstre borcu ve faiz tahakkukunu uygun faiz oranlan ile 3 ay öteleme imkanı sunuyoruz.”
Vakıfbank Ticari Krediler Öteleme taleplerini şubeleri kanalıyla gerçekleştiriyor. Banka pek yakında internet/mobil kanalları kullanarak öteleme taleplerini toplayacakları bilgisini de paylaşıyor.
TEB
ANINDA BAŞVURABİLİYORSUNUZ
Türk Ekonomi Bankası (TEB), koronavirüs nedeniyle müşterilerine kredi ödemelerinde kolaylık sağlayan bir destek paketi açıkladı. Bu kapsamda bankadan kredi kullanan bireysel ve tüzel müşteriler, yaşanan salgın nedeniyle ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda başvuruda bulunarak, 30 Haziran’a kadar olan anapara ve faiz ödemelerini aynı koşullarla üç ay erteleme imkanına kavuşuyor. Kredi ödemelerinde erteleme talebinde bulunmak isteyenler, TEB Şubeleri ve TEB Çağrı Merkezi üzerinden başvurularını yapabiliyor. Kredi ödemelerini erteleme işlemini anında yapmak isteyenler ise CEPTETEB İnternet Şubesi’ni kullanabiliyor.
Banka ayrıca kredi kartı müşterilerine de üç ay erteleme imkanı sağladı. Kredi kartı borcunu ertelemek isteyenlerin CEPTETEB İnternet Bankacılığında ‘Kartlar’ menüsü altında bulunan ‘Kredi Kartı Ekstre öteleme’ menüsünü kullanabileceği bilgisi veren banka, erteleme işlemlerine ilişkinse şu bilgiyi paylaşıyor: “Kredi kartı borcu erteleme taleplerini müşterilerimiz 30 Haziran 2020’ye kadar iletebilir. Erteleme işlemleri üç ay süre için yapılabiliyor. Erteleme işlemlerinde mevcut akdi faiz uygulanıyor. Her tip harcama sektör kısıtlaması olmadan uzatılıyor. Erteleme işlemi yapılan kartlarda asgari ödeme zorunluluğu ise bulunmuyor. Buna karşın erteleme yapılan kartlar geçici süreyle nakit çekim işlemlerine kapatılıyor. Erteleme süresi sonlandığında kart kullanımına devam edilebiliyor. Ticari şirket kredi kartlarında ise öteleme talepleri sadece şubelerimizden almıyor.”
Kamu Bankalarından Dörtlü Kredi Paketi
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank geçen hafta ‘Sosyal Hayatı Destek’, Tatil Destek’, ‘Taşıt Kredisi’ ve ‘Konut Kredisi’ kredi paketlerini açıkladı. Dörtlü yeni finansman paketinde yer alan konut kredileri için bankalar başvuruları geçen hafta almaya başladılar. Kredi paketlerine ilişkin kamu bankalarından yapılan ortak açıklamaya göre, konut kredisinden her bir müşteri bir kez yararlanabilecek. Söz konusu paket kapsamında sıfır veya ikinci el konut alımı finansmanına yönelik olarak 12 aya kadar ödemesiz dönemli ‘Avantajlı Konut Kredisi’ paketi kullanılabilecek. Yeni (sıfır) ve ikinci el konutlar için İstanbul, Ankara ve İzmir’de azami 750 bin TL’ye kadar; diğer şehirlerde azami 500 bin TL’ye kadar kredi imkanı sağlanabilecek.
YENİDEN YAPILANDIRMA YOK
Örneğin, 300 bin TL’lik bir konut kredisi 180 ay vadeli çekilmek istendiğinde konut eğer sıfırsa altı ay ödemesiz kredide aylık taksit 2 bin 930 TL, toplam geri ödeme ise 509 bin 807 TL olacak. Konut ikinci el ise altı ay ödemesiz kredi çekildiğinde aylık taksit 3 bin 148 TL’ye denk gelecek. Toplam geri ödeme miktarı 547 bin 774 TL’ye ulaşacak. Sıfır konutta faiz yüzde 0.64, ikinci elde yüzde 0.74 olarak belirlendi. Altı ay geri ödemesiz kredilerde taksit ödemesi 174 ay olabilecek. Daha önce konut kredisi almış kişilerin bu yeni kredi paketinde verilen faizle yeniden yapılandırma yapması ise söz konusu olmayacak.
CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR ALINAMIYOR
Kamu bankaları normalleşme sürecine geçiş doğrultusunda sosyal hayatın canlanması hedefiyle Sosyal Hayatı Destek Katkı Paylı Faturalı Kredi Paketi ve Faturalı Kredi Paketi’ni de devreye aldı. Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, azami altı ayı ödemesiz olmak üzere azami 60 ay vade ile kredi kullanılabilecek.
Bu kredi ile tüketiciler cep telefonu, bilgisayar ve tablet alımı yapamayacak.
ZAM YAPAN FİRMA KAPSAM DIŞI
Dörtlü kredi paketini devreye alan kamu bankaları yaptıkları açıklamada, “Açıklanan kredi paketlerimizle yerli üretim yapan firmalarımıza destek olunması ve firmalar ile yapılacak anlaşmalar kapsamında müşterilerimizin ilgili sektörlerden alacağı ürün hizmetleri uygun şartlarda finanse edilmesi amaçlanmıştır. Kredi kullandırım sürecinde, açıklanan kredi paketlerinin kapsamına ve amacına uygun olarak faaliyet gösteren firmalarla çalışılacak olup, sunulan uygun finansman imkanını, ürün veya hizmetlerinde fiyat artışı yapmayan firmalar nezdinde kullandırılacaktır. 27Mayıs’tan itibaren fiyat artışı yapmış olan firmaların ise fiyatlarını artış öncesi seviyeye çekmeler koşuluyla kampanyalara katılması mümkün olacaktır.”
Katılım bankaları da kredi kervanında
Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da kamu bankalarının pazartesi günü açıkladığı paketle aynı özellikleri taşıyan paketleri devreyi aldığını duyurdular. Katılım bankaları ‘Konut Finansmanı’ paketi kapsamında, birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında düşük finansman oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vadeyle finansman imkanı sağlayacak. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde finansmana konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL’ye kadar finansman kullandırılabiiecek.
Finansman kullanımında yüzde 10’dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanacak. Konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 finansman oranıyla finansman sağlanabilecek. İkinci el konutlar içinse azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0.74 finansman oranıyla finansman imkanı sunulacak.
Şuayip İLBİLGİ / Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı
“384 bin kişi ötelemeden yararlandı”
Mart ayından itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığımızın koordinasyonuyla ‘Ekonomi İstikrar Kalkanı’ kapsamında pek çok kredi destek paketi açıkladık. KGF teminatı ile hane halkına sağladığımız bireysel ihtiyaç desteklerinin yanı sıra yine KGF teminatıyla İşe Devam Destek Kredisi, Çek Ödeme Destek Kredisi gibi kampanyalarla iş dünyasının bu dönemi rahat şekilde geçirmesine olanak tanıdık. Son olarak da üç kamu bankası ortak açıkladığımız yeni destek paketlerini devreye aldık. Ayrıca borç ötelemelerle ilgili de hızlı aksiyon aldık. Kredi ödemeleri ve Kartlı Ödeme Sistemleri kapsamında müşterilerimizin ödeme güçlüğü çekmemeleri için ‘Üç Aya Kadar Ekstre Erteleme’ ürünümüzü kullanıma sunduk. Müşterilerimiz, gerçekleştirdiğimiz iletişim çalışmalarının da etkisiyle bu süreçteki kredi ve diğer erteleme işlemlerini ağırlıklı olarak dijital platformlarımızdan yaptılar. Bu da bizi memnun etti.
Nisan ayından itibaren VakıfBank Mobil kullanıcı sayımız yüzde 14 artış göstererek 6 milyona ulaştı ve artmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla Bankamızda gerçekleşen işlemlerin yüzde 94’ü şube dışı kanallardan gerçekleşiyor. Bu süreçte pek çok müşterimizin de mevcut kredilerini nakit akışları doğrultusunda yeniden yapılandırdık. KOBİ tarafında, 24 binden fazla ‘VBanko Çek’ kullanıcısına 7 milyar TL limit tanımladık. Bugün itibarıyla yaklaşık 47 bin ticari müşterimizin 26 milyar TL, 384 bin bireysel müşterimizin ise 19 milyar TL kredisini erteledik.
Ayrıca 70 bin ticari müşterimizin 1 milyar 292 milyon TL kredi kartı ve DBS limiti ile 154 bin bireysel müşterimizin 507 milyon TL kredi kartı limitini artırdık. 46 bin ticari müşterimize yaklaşık 40 milyar TL işe devam destek kredisi kullandırırken, 1 milyon 700 bin bireysel müşterimize ise 9 milyar 610 milyon TL tutarında bireysel temel ihtiyaç destek kredisi sağladık.
Esin Çetinel