Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Katılım Hisse Fonları Çok Kazandırıyor

Pandemi onları etkilemedi

2020 yılının en çok kazandıran yatırım fonları arasına yine katılım hisse fonları girdi. Tıpkı 2019 yılında olduğu gibi katılım hisse yatırım fonları ve katılım endeks yatırım fonları yatırımcısına ortalama yüzde 25 ile oldukça yüksek bir getiri sağladı. Böylece katılım hisse fonları en çok kazandıran fonlar sıralamasında altından sonra ikinci sıradaki konumunu korudu. Katılım endeksi aslında 2019 yılında da yüksek getirisi sayesinde dikkatli yatırımcıların radarına girmişti.

Piyasayı yakından takip edenler hatırlarlar. 2019 yılında BIST 100 endeksi yüzde 25.4 yükseliş kaydederken, katılım endeksinin getirisi yüzde 54 ile iki katından fazla oldu. Böylece katılım endeksine dahil hisse senetlerinden veya fonlarından satın alanların ortalama getirisi borsanın ortalama getirisinin neredeyse iki katma ulaştı.

2020 yılında da şu ana kadar benzer bir durum yaşanıyor. Yine BIST 100 endeksi ile karşılaştırdığımızda BIST 100 endeksi yılbaşından bugüne ortalama yüzde 7 değer kaybederken, katılım 50 endeksinin getirisi yüzde 25 ile yine dikkatleri üzerine çekiyor.

FON SAYISI AZ

Ancak hemen uyaralım; bugün yatırım fonu piyasasında az sayıda katılım endeksi veya katılım hisse fonu işlem görüyor. Bu nedenle istediğiniz an alım yapmanız zor. Buna karşın diğer katılım fonlarından satın aldığınızda örneğin, sayıları daha fazla olan kira sertifikası fonlarından satın aldığınızda portföyündeki katılım hisselerinin getirisine de ortak olabiliyorsunuz. Tabii buradaki hisse oranı katılım hisse fonlara göre bir hayli düşük kalıyor. Ancak ben mutlaka portföyünün en az yüzde 80’i katılım hisse fon veya katılım hisse endeksi olsun derseniz o zaman maalesef fon sayısı ancak bir elin parmakları kadar az olduğunu unutmayın…

Bu yüzden yüksek getiriye ortak olmak isteyenler maalesef her istediklerinde katılım hisse fonlara ulaşamıyor.

4 KURUM ÇIKARTTI

Bugün dört portföy yönetim şirketinin katılım hisse fon veya katılım endeks fonu var. Hali hazırda Albaraka Portföy, Ziraat Portföy, Mükafat Portföy, KT Portföy olmak üzere dört kurumun katılım fonu bulunuyor. KT Portföy ise yatırımcılarından gelen yoğun istek üzerine temmuz ayında ikinci bir katılım hisse fon çıkarttı. Bu sayede katılım hisse fon sayısı beşe ulaştı.

NEDEN GETİRİSİ YÜKSEK?

Peki katılım hisse fonlar neden borsanın genel getirisinin üzerinde getiri sağlıyorlar? Siz sormadan biz yanıtlayalım…

Son iki yıldır katılım endeks ve katılım hisse fonlarındaki bu hızlı yükselişin en temel nedenlerinden biri borçluluğu düşük şirketlerin bu endekste yer alması. Çünkü bir şirketin katılım endeksine girebilmesi için borçluluk seviyesi kriterini tutturması gerekiyor. Tutturamayan katılım endeksinden çıkartılıyor. İkinci önemli neden ise özellikle son dönem katılım endeksindeki firmaların ağırlıklı gıda ve teknoloji firmalarından oluşması. Bu iki sektörün pandemiden en az etkilenen sektörler arasında yer alması da katılım hisseleri için ciddi bir avantaj sağladı.

işte finansal olarak güçlü, borçluluğu düşük şirketlerin yer aldığı katılım endeksindeki hisseler ve fonlar yalnız bugün değil önümüzdeki dönem için de büyük bir potansiyel taşıyor. Son aylarda yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle firmalarda yeni katılım hisse fonları çıkartmak için kolları sıvamış durumda…

ZİRAAT PORTFÖY

BİR YILLIK KAZANCI YÜZDE 100 Ziraat Portföy tarafından yönetilen Katılım Endeksi Hisse Senedi Yoğun Fonu (ZPE) sene başından bu yana yüzde 23’e yakın getiri elde ederken, son bir yıldaki getirisi yüzde 100’e yaklaştı. ZPE fonunun bir endeks fon olduğunu bu yüzden endeksle yüksek bir korelasyona sahip olduğunu söyleyen Ziraat Portföy Genel Müdür Yardımcısı Kenan Turhan, “Dolayısı ile Ziraat Portföy Katılım Endeksi (ZPYKAT) katılım endeksi getirisine benzer bir getiri elde ediyor” dedi.

Katılım endekslerinde oluşan bu yüksek getirinin birkaç sebebi olduğuna da dikkat çeken Kenan Turhan, nedenleri hakkında ise şunları söylüyor:

“Katılım endekslerinde oluşan bu getirinin birkaç sebebi var. öncelikle son dönemde Türkiye’de yaşanan ekonomik değişimler nedeniyle şirketlerin borçlanma seviyeleri yükselmiş, buna göre ortalama piyasa değerleri benzer bir ivmeyi yakalayamamıştır. Bu nedenle daha önce katılım endeksi şartlarını sağlayan birçok orta ve büyük ölçekli şirket bu şartları sağlayamadığından endeksten çıkmıştır. Son dönemde endekste teknoloji ve gıda şirketlerinin ağırlık kazandığını görüyoruz. Bu sebeple özellikle 2020 yılında piyasaları etkileyen virüs salgını bu sektörlerin pozitif ayrışmasına neden oldu.

Bu yüzden konvansiyonel borsa endekslerinde görülen sert düşüşler katılım hisse senetlerine yansımadı, aksine bu hisse senetlerine alım getirdi. Bu yüzden katılım hisse senetlerinde belirgin bir pozitif ayrışma görüldü. Endekste ağırlığı yüksek BIMAS ve Aselsan gibi hisse senetlerini buna örnek gösterebilirim. Ayrıca görece daha küçük ölçekli aynı sektörlerin hisse senetlerinde çok daha yüksek getiriler de gördük.”

ZPE fon portföyünün yüzde 90’dan fazlası hisse senedinden oluşuyor. Hali hazırda ZPYKAT Endeksi’nde 70 adet hisse senedi bulunmasına karşın Ziraat Portföy ZPE fonunda yaklaşık 30-35 hisse senedi bulundurmayı tercih ediyor. Bugün zaten 70 hisseli ZPYKAT endeksinde ilk 20 hissenin endekste yüzde 80 ağırlığı bulunduğunu hatırlatan Turhan, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Elde edilen yüksek performans nedeniyle bu fonlara yatırımcı ilgisi çok yüksek. Örneğin Ziraat Portföy fon getirisinin de etkisi ile sene başındaki büyüklüğünün 3 katma ulaştı. Fonumuz hisse senedi riskini almak isteyen yatırımcılar için uygun bir fon. Aynı zamanda hisse senedi piyasaları risklerine sahip. Bu bakımdan orta ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıların tercih etmesi daha sağlıklı.”

Ziraat Portföy yakın dönemde yeni katılım ürünleri çıkartmayı da hedefliyor. Sadece yatırım fonu değil, katılım hisse senedine yönelik Borsa Yatırım Fonu (ETF) çalışmaları da yaptıklarını söyleyen Turhan, “Ancak son dönemde katılım standartlarına uygun şirket sayısının azalması bu endekslerin oluşturulmasını zorlaştırıyor. Dolayısıyla artan yatırımcı talebinin karşılanması da günden güne daha güç hale geliyor” diyor.

KT PORTFÖY
İKİNCİ FONUNU KURDU

KT Portföy katılım hisselerine yatırım yapan KT Portföy Birinci Katılım Fonu’nu (KTM) yönetiyor. Bu fon hisse senedi dışında katılım hesabı ve kira sertifikalarına da yatırım yapıyor. Hisse yatırımında katılım kriterlerine uygun olan hisseleri seçtiklerini söyleyen KT Portföy Yönetimi Genel Müdürü Hamit Kütük, “Katılım esaslarına uygun olan hisselerden seçilerek oluşturulan Katılım 50 Endeksi, 2019 yılında yüzde 53.93 getiri sunarak BIST 100 endeksinin getirisini ikiye katladı. BIST 100 endeksi ise aynı dönemde yüzde 25.37 getiri sağlamıştı. Daha çok düşük borçluluğa sahip sanayi şirketlerinden oluşan Katılım 50 Endeksi’nin bu trendinin 2020 yılında da devam ettirdiğini görüyoruz.

10 Ağustos 2020 itibariyle Katılım 50 Endeksi yüzde 23.19 yükselirken, BIST 100 endeksi yüzde 6.01 düşüş kaydetti” dedi. Tüm yatırım fonları aylık olarak taşıdığı hisse ve diğer varlıkları Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlıyor. Buna göre fonun içerisindeki tüm yatırım araçları ne oranda yer alıyor net olarak görülüyor. Bu sayede yatırımcıların KAP üzerinden fonun hangi hisselere yatırım yaptığını rahatlıkla takip edebildiğini ifade eden Hamit Kütük, fon yönetim stratejisi hakkında şu bilgiyi veriyor;

“KTM fonu aktif bir şekilde yönetiliyor. Dolayısıyla piyasa gelişmelerine göre hisse seçimleri değişiyor. Bu fonumuzda hisse seçimlerinde düşük borçluluk, düşük alacak yapısı, düşük yabancı para borçluluk, kalite faktörleri (quality investing), değerlemelere göre yükseliş potansiyeli, pandemi sürecinden etkilenme, volatilite ve sektörel beklentiler gibi birçok kriter kullanılıyor. Ayrıca hisse piyasalarına ilişkin beklentilere göre fondaki hisse ağırlığı da değişebiliyor.

Hisse piyasasında kademeli olarak yaşanan artış ve faiz oranlarındaki düşük seyir yerli yatırımcıları hisse piyasalarına yöneltti. İçerisinde hisse yatırımları taşıdığı için KTM fonu da yoğun talep gördü. Yılbaşında 63 milyon TL büyüklüğe sahip olan fonumuza 2020 yılında ek olarak 80 milyon TL yeni giriş oldu, önümüzdeki dönemde yatırımcıların profesyoneller tarafından yönetilen ve çeşitlendirme sayesinde daha düşük risk içeren yatırım fonlarını daha çok tercih edeceğini düşünüyoruz.”

KTM fonu katılım esaslı varlıklara, bir başka ifadeyle faizsiz yatırım araçlarına yatırım yapıyor. Bu kapsamda fon yöneticilerinin analiz ve beklentileri doğrultusunda hisse senedi, kira sertifikaları, altın ve kıymetli madenler, Türk Lirası, yabancı para veya altına dayalı katılma hesapları ile yurt dışına ihraç edilmiş para ve sermaye piyasası araçları tercih ediliyor.

FONUN RİSK DEĞERİ DÖRT

Fonda ağırlıklı olarak kira sertifikalan, katılım hesapları ve hisse yatırımlarının bulunduğunu söyleyen Hamit Kütük, “Fonun (KTM) içerisindeki varlıkların dağılımı ise dengeli bir yapıdadır ve herhangi bir enstrümana çok fazla ağırlık verilmediği için 1-7 arasında belirlenen risk değeri 4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla dengeli bir yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her dönem için tavsiye edilebilecek bir fon niteliği taşıyor” dedi.

Yatırımcılarından yeni bir hisse fon kurmaları yönünde yoğun talep aldıklarını ve bu yüzden bu yıl içinde yeni bir fon kurduklarını hatırlatan Hamit Kütük, yeni fona ilişkinse şu bilgiyi verdi;

“Hem bu talebi karşılamak, hem de yatırımcılarımızın daha dengeli bir portföye sahip olabilmeleri için temmuz ayı içerisinde KT Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu’nu (KPC) kurduk. Bu fon minimum yüzde 80 oranında hisse senedi içeriyor ve fona sadece katılım finans kriterlerini sağlayan hisseler dâhil ediliyor.

Hisse yatırımları mevduata göre daha yüksek risk içeriyor, ancak birçok avantaj da sağlıyor. Hisse yatırımları ayrıca temettü verimi getirisinin yanında fiyat artışlarıyla da sermaye kazancı fırsatı sunuyor. Maliyet artışlarını fiyatlara yansıtabilen şirketlerin hisseleri enflasyona karşı da koruma sağlıyor. Bu avantajların yanında, lisans sahibi profesyonellerin yönettiği yatırım fonlarında, yatırımcılar hisse seçimi ve araştırması için vakit harcamadıkları gibi birçok hisse senedi alınarak çeşitlendirme sağlandığından daha düşük riskli bir portföye sahip oluyorlar. Ayrıca hisse yatırım fonlarında diğer fon tiplerinde olan stopaj bulunmaması yatırımcılara vergi avantajı da sağlıyor.”

Katılım endeksi nedir?

Katılım Endeksi, Borsa İstanbul (BİST) Ulusal Pazar’da işlem gören ve Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksi. Hisse senedi seçimi, Katılım Bankacılığı prensipleri doğrultusunda oluşturulmuş Endeks Kuralları esas alınarak yapılıyor. Buna göre, endekste faaliyet alanı faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktoring ve diğer faize dayalı faaliyet alanları), alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti ve benzer gıda, basın, yayın, reklam, turizm, eğlence, tütün mamulleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketler bulunuyor. Ayrıca, endekse girecek şirketler bazı finansal oranları da sağlamak zorundalar. Şirketlerin toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan ve yukarıda bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da yüzde 5’ten az olması gerekiyor. Bu kurallara uygun hisse senetlerinden halka açık piyasa değeri en yüksek ilk 30 Katılım 30, en yüksek ilk 50 ise Katılım 50 endeks şirketlerini oluşturuyor.

Katılım 50 Endeksi’nde hangi şirketler var?

Aksu Enerji, Albaraka Türk, Alarko Carrier, Alkim Kağıt, ARD Bilişim Teknolojileri, Aselsan, Banvit, Bosch Fren, Bim Mağazaları, Bilici Yatırım, Bantaş Ambalaj, Çemtaş, Ege Endüstri, Ege Seramak, Ersu Gıda, Escort Teknoloji, Flap Kongre, Fonet Bilgi Teknolojileri, Formet Çelik Kapı, Gentaş, Halk GMYO, İhlas Ev, İskenderun Demir Çelik, Jantsa Jant Sanayi, Kartonsan, Kerevitaş, Kafein Yazılım, Konya Çimento, Kron Telekomünikasyon, Kristal Kola, Kütahya Porselen, Logo Yazılım, Milpa, Niğbaş Niğde Beton, Nuh Çimento, Örge Enerji, Ostim, ‘ Özderici GMYO, Panora GMYO, Punar Et ve Un, Polisan Holding, Türk Prysmian Kablo, Smartiks Yazılım, Tukaş, Ulusoy Elektrik, Verusa Holding, Vestel Beyaz Eşya, Yataş, Yükselen Çelik.

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu