Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Video konferans uygulamalarına dikkat

Sahtelerine dikkat

PANDEMİ döneminin hayatımız kattığı en önemli teknolojik uygulamalardan birisi video konferanslar. Başta iş dünyası olmak üzere tüm insanlık görüntülü görüşmeyi ve toplantı yapmayı sanki yeniden keşfetti. Oysa bu tür uygulamalar uzunca zamandır vardı. Fakat genellikle dağıtık yapısı olan çok uluslu şirketler kullanıyordu. Çünkü bireylerin kullanamayacağı kadar pahalıydı. Gerçi teknoloji şirketleri video konferans uygulamalarını bireylerin de kullanımına sunmak için çalışmalar yapıyorlardı. Video konferans pazarında 2023’ten sonra beklenen gelişmeler pandemi ile birlikte bir anda gerçekleşti dersek abartmış olmayız.

KÖTÜ NİYETLİLER FIRSAT BULDU

Böyle bir pazar olur ve birden büyürse bu pazarın kötü niyetli fırsatçıları da olacaktır.

Nitekim oldu da… Bu bilgileri Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın 4 .e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmadan öğreniyoruz.

Kritik altyapılarda siber güvenlik teması ile 24 EylüPde Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleştirilen ve pandeminin etkisi ile Türkiye’nin ilk hibrit etkinliği olan dördüncü e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde açılış konuşması yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, kişisel verileri hedef alan sahte video konferans yazılımlarına karşı dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanları hazırlayarak yayımladıklarını söyledi. Dr. Sayan, konuşması sırasında şunları söyledi:

“Son dönemde yaşananlar, bize kritik altyapıların gündelik hayatımızda nasıl bir öneme sahip olduğunu ve işbirliğinin hayati rol oynadığını bir kez daha gösterdi. Son dönemde siber saldırıların hastanelerde yoğunlaştığını, hastaların hizmet alamamasına yol açtığını, benzer şekilde enerji ihtiyacının arttığı dönemlerde enerji sistemlerinin birçok ülkede siber saldırılara hedef olduğunu hep birlikte görüyoruz. Siber dünyada her zaman bir hedef olabileceğimizi bilerek, her zaman için SOME’lerimiz, sistemlerimiz ve uzmanlarımızla birlikte güçlü bir savunma hattı oluşturduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.

Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkisine altına aldı. Bu dönemde iletişim altyapıları ve hizmetlerinin sürekliliği ve güvenliğinin önemi bir kat daha arttı. Covid-19 sürecinin başlangıcından itibaren haberleşmenin sürdürülebilir ve güvenli olarak sağlanması için operatörlerimiz ve paydaşlarımızla beraber çok ciddi tedbirler aldık. Salgının başlangıcında gerekli risk değerlendirmeleri yaparak alınacak önlemler hakkında koordinasyonlar sağlandı. Belediyeler ve valiliklerle gerekli tedbirleri paylaştık. Güvenli uzaktan çalışma, trafik artışları yönetimi ve hizmet sürekliliği konularında işletmecilerin teknik ve idari tedbirleri almaları sağladık.

Vatandaşlarımıza yönelik güvenli bir şekilde uzaktan çalışma prensiplerini, Covid-19 konulu oltalama saldırıları ile bu kapsamdaki sahte uygulamalara yönelik önlemleri, video konferans ve toplantı yazılımlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanları hazırlayarak yayımlandık.

USOM’da sürekli bir teyakkuz hali var.

Tehdit istihbaratı çalışmalarında en çok bilinen konferans uygulamalarının sahteleri türedi. Bunların tespit edilmesi için imzalar yazıldı, tehdit avcılığı yapıldı. Bunu bugün ilk defa burada açıklıyoruz: 209 adet sahte konferans uygulaması tespit edilerek gerekli işlemler hayata geçirildi. Yani bir konferans uygulaması yüklüyorum diye size sahtesini yükletip, tüm bilgilerinize ulaşma ile ilgili işlemler. USOM 209 adedini tespit etti ve bunları engelledi.”

HİBRİT ETKİNLİK

Son bir not olarak da hibrit etkinlik nedir ondan bahsedelim. Hibrit etkinlik, sadece etkinlik aktörlerinin (protokol, konuşmacılar, sponsorlar ve basın mensupları) fiziksel olarak katılım sağladığı, ziyaretçilerin ve takip etmek isteyenlerin televizyon, YouTube ve benzeri yayın kanalları üzerinden izlemelerinin sağlandığı etkinliğe deniyor. 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi bu anlamda ülkemizde bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu. Tüm etkinlik gerek resmi YouTube kanalı üzerinden, gerekse de Türksat üzerinden yayınlanarak 114 ülkede üç milyardan fazla insanın canlı izleyebilmesine imkân sağlandı. Bundan sonra bu tür etkinlikleri hayatımızda daha çok göreceğiz.

MUSA SAVAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu