Girişimcilik Haberleri

Yeni Tekstil Girişimcileri Aranıyor

Techxtile Start-Up Challenge

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTIB) sektörde inovasyon kültürünü oluşturmak ve yeni girişimleri sektöre kazandırmak amacıyla bu yıl 12’ncisini düzenlediği Techxtile Start-Up Challenge için proje başvuruları başladı. Girişimcilerin projelerini online kayıt yaptırabilecekleri Techxtile Start-Up Challenge’in son başvuru tarihi ise 20 Ekim. Girişimcilik ve yeni girişimcilerin, tüm dünyada ekonomilerin gelişebilmesi için bir çıkış kapısı olarak görüldüğünü belirten UTÎB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Türkiye’nin ileri teknolojiye sahip ülkelerle arasındaki farkı kapatabilmesi için tüm sektörlerde girişimcilik hareketini tabana yayması gerektiğini söylüyor.

Projenin en önemli amaçlarından biri yenilikçi ürünlerin tasarlanması ve yeni girişimci ve tasarımcıların teşvik edilmesi. Engin; “Girişimciliğin yaygınlaşması ve bilinçli girişimcilerin her türlü sektörde yerlerini alabilmeleri için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda girişimci destek programları artarak hayat buluyor.

Biz de Uludağ Tekstil ihracatçıları Birliği olarak; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKIB), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Bursa Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) işbirliği ile Techxtile Start-Up Challenge isimli programımızı geçen yıl başlattık. Programımız tekstil alanında ihracatımıza katma değer kazandıracak ürünleri hayata geçirmek amacıyla başlatıldı” diye ifade ediyor. Kurulduğu günden bu yana sektöre öncülük eden projelere imza atan UTlB’in Techxtile Start-Up Challenge ile tüm paydaşları bir araya getirdiğini belirten Engin, üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi yanında, sanayiciler ile start-upların beraber çalışacağı ortamlara da aracılık eden Techxtile Start-Up Challenge’in, sektörün ve alanlarının uzman isimlerinin eğitmen, konuşmacı ve jüri olarak katılımıyla da girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağladıklarının altını çiziyor.

TEKNOLOJİ TASARIMLA BULUŞUYOR

Techxtile Start-Up Challenge’nin tüm katılımcı girişimcilerine ödül niteliğinde bir süreç olarak görülüyor. “Türkiye tekstil endüstrisi dünyadaki endüstrinin en önemli oyuncularından bir tanesi ve her geçen gün yükselen bir grafiğimiz var ama biz de artık bununla yetinmiyoruz ve teknolojinin tasarımla buluştuğu özel ürünlerle küresel pazarda söz sahibi olmak istiyoruz” diyen Engin, bu hedeflere ulaşabilmek için yenilikçi fikirler ve cesaretli girişimcilere ihtiyaçları olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca dijitalleşme hakkında ise şunları söylüyor:

“Bu yıl pandemi sürecinin de etkisi ile medikal ve koruyucu tekstiller konusunda sektörümüz ciddi çalışmalar yapıyor ve yapmaya da devam ediyor. Tabii ki pandemi sürecinde her ülke gibi bizler de bocaladık ancak daha sonra endüstrideki AR-GE merkezlerinin hemen çalışmaya başlaması ile ciddi bir başarıya imza attığımızı düşünüyorum. Koruyucu malzemeler, ev tekstili ürünleri bu dönemde öne çıkıyor ve dijitalleşme bu süreçte çok önemli. Bizler bu sayede organizasyonlarımızı aralıksız sürdürdük.”

KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖZEL PROJE

Techxtile Start-Up Challenge programının çıkış amaçlarından biri de potansiyel müşterileri ve birlikte iş yapabilecekleri üreticileri bir araya getirmek. Programda kadın girişimcilerin ayrı bir yeri bulunuyor. Tekstil sektörünün kadın çalışanlar anlamında şanslı bir sektör olduğunu ancak kadınları sektörlerinde girişimci olarak da görmek istediklerini belirten Engin; “Bu yıl Techxtile Start-Up Challenge programımızda özel bir proje gerçekleştiriyoruz. Buna göre jüri üyelerimize yatırımcı statüsünde TechCoin ismini verdiğimi bir para birimini veriyoruz ve beğendikleri projelere yatırım yapmalarını istiyoruz. Tabii ki en fazla yatırım alan altı girişimcimiz finalistlerimiz oluyor. Bu yıl en fazla yatırımı olan kadın girişimcimize özel bir ödülümüz var. Biz bu programımızda direkt bir para ödülünü hiçbir zaman düşünmedik. Girişimcimizin neye ihtiyacı var, ona neler verirsek faydalı olur, bu konuların üzerine gittik. Bunlar tabii ki eğitimler, montörlükler, TÜBİTAK 1512 programına hazırlanma, TTO’lara girme gibi fırsatların yanı sıra bir girişimcinin en çok hoşuna gidebilecek muhasebe ve ofis kirası desteği olduğunu gördük. Bir kadın girişimcimize bu yıl bir yıllık ofis kirası ve muhasebe desteği veriyor olacağız. Ayrıca girişimci olarak ARYA Kadın Platformu’na da yıllık üyeliğini sağlamış olacağız. Bunların çok önemli destekler olduğunu düşünüyorum ve tüm kadın ve tabi ki erkek girişimcilerimizi programımıza bekliyorum” diyor.

Program kapsamında odaklanılacak alanlar

Techxtile Start-Up Challenge kapsamında tekstilde bilişim, yenilikçi malzemeler, teknik tekstiller, sektöre özel uygulamalar, COVID-19 kapsamında yeni alanlar, teknolojiler ve uygulamalar, yeni üretim süreçleri ve çevreci ve sürdürülebilir alanlar da projeler kabul edilecek.

Programa kimler katılıyor?

Techxtile Start-Up Challenge’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu 18 yaşını tamamlamış öğrenciler ve mezunlar proje başvurusu yapabiliyor. Araştırmacı, akademisyen, kamu veya özel kurum çalışanları, girişimci adayları, inovasyon yapan ekipler ile start-up sahipleri veya kurucularının da proje gönderebileceği yarışmaya, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile özel şirket sahipleri veya kurucuları da katılabiliyor.

Katılımcılar ne kazanacak?

Değerlendirme sonucunda finale kalan finalistler;

• İş dünyası ve potansiyel yatırımcıların takip ettiği ulusal mecralarda görünürlük imkânı sağlayacak medya iletişim paketi,

• Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden online eğitim ve mentorlük,

• Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden patent başvuru desteği,

• Şirket kurma, bir yıllık muhasebe ve ofis kira desteği,

• Üludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nden üç katılımcıya TÜBİTAK 1512 BİGG Ulukoza programı için eğitim ve mentorlük desteği ve program koordinatörü,

• Ventures 6 Mentors League CEO’su Ufuk Batum tarafından finale tüm girişimcilere, bir yıl boyunca mentorlük desteği.

AYŞEGÜL KUÇUKKURT ZOR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu