Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Ön plana çıkan 27 hisseye dikkat

Bilanço beklentileri

BORSA İstanbul’da BIST-100 Ocak ayının son yedi gününde altı kez düşerek 1473’e gerilemişti. Şubat ayına ise iyi biri başlangıç yapan endeks geçtiğimiz hafta beş gün üst üste yükseldi, öte yandan payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2020 yılı dördüncü çeyrek dönem fi-nansal sonuç açıklama süreci geçen hafta da devam etti. Süreç solo fi-nansal sonuçlar için 1 Mart, konsolide finansal sonuçlar için 11 Mart tarihine kadar devam edecek. Genel olarak yılsonu bilançolarında havacılık sektörü dışında yüzde 50’ye varan bir kar artışı bekleyen analistler gelen bilançolarında bunu teyit ettiğine dikkat çekiyor. Bilanço döneminde hisse bazlı hareketler bekleyen analistler, özellikle yurtdışında risk iştahının geri dönmesiyle Borsa İstanbul’da yükseliş potansiyelinin daha da artabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda 2021 için 1.700 seviyeleri öngörülüyor. Bir bölüm borsacı ise borsanın bu yıl yükselmekte geçen yıl kadar cömert olmayacağının altım çiziyor ve maksimum 1.650 seviyelerini telaffuz ediyor. 27 hissenin yılsonu bilançolarıyla ön plana çıkarak geri çekilmelerde portföye dahil edilebileceğini belirten uzmanlar, yatırımcılara bilançoları incelerken özellikle konsolidelerde, verilerin hangi iştirakten geldiğine ve bir kereye mahsus olup olmadığına dikkat etmelerini öneriyor.

“YÜKSELİŞ Bİnİ DEMEK İÇİN ERKEN”

Borsanın bu yıl yükselmekte geçen yıl kadar cömert olmayacağını düşünen Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, ancak trend bitti demek için erken olduğunu, daha bol zamanımız bulunduğunu söylüyor. Bu kapsamda 2021’de endeks için maksimum 1.650, minimum 1.350 seviyelerini öngören Kaya, “Mevcut koşullar altında beklentilerin birer birer gerçekleşmesiyle piyasalarda yeni havuç eksikliği var. Yani taze beklenti gerek. En son bilançoların da gelmesiyle bir aylık bir boşluk ortaya çıkacak. Dolayısıyla yatay veya biraz negatif bir hava görülebilir” diyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin bankaların temettü dağıtımı konusunda kısıtlamayı kaldırarak temettü ödemelerinin önünü açması konusuna da değinene Kaya, “Bankalar için yüzde 10’luk temettü dağıtma imkanı getirilmesi hisseler için biraz destek olabilir. Ancak gidişata göre kendilerinin dağıtmama kararı alması da muhtemel. Bu yüzden etkisini sınırlı görüyorum” yorumunu yapıyor.

Solo finansal sonuçların 1 Mart, konsolide finansal sonuçların ise 11 Mart tarihine kadar açıklanacağını hatırlatan Kaya, bir şirketin sadece kendi mali sonuçlarını açıklamasına solo, yönetimine sahip olduğu iştirakleri ile bir bütün olarak hazırlanan mali tablolarına ise konsolide dendiğinin altını çiziyor. Yatırımcılara bilançoları incelerken özellikle konsolidelerde, bakılan verilerin hangi iştirakten geldiğine ve bir kereye mahsus olup olmadığına dikkat etmelerini öneriyor.

Genel olarak yılsonu bilançolarında havacılık sektörü dışında yüzde 50’ye varan bir kar artışı bekleyen Kaya, gelen bilançoların da bunu teyit ettiğini ifade ediyor. Ancak genele yayılan bir durum olduğundan tek bir sektörü ön plana çıkarmanın da mümkün olmadığını hatırlatan Kaya, orta ve uzun vade için Alarko Holding, BÎM, Otokar, Ereğli Demir Çelik, Ford Oto, Doğuş Otomotiv, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Brisa, Yataş, Çemtaş, Tat Gıda, Pınar Et, Oyak Çimento ve Gözde Girişim hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor ve ‘alım’ önerisi veriyor.

“1.700 SEVİYELERİNİ GÖRÜRÜZ”

“Borsada yükseliş trendi bitmedi çünkü risk iştahının güçlü kalmaya devam etmesi bizi güçlü kılıyor” diyen întegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, bununla birlikte hem ekonomi yönetimindeki değişiklik, hem atılan normalleşme adımları, hem de aşı haberlerinin en iyi performans yükseliş eğilimini desteklediği yorumunu yapıyor, özer, bu kapsamda endeks için 2021 yılında maksimum 1.700, minimum 1.300 seviyelerini öngörüyor. Mevcut koşullarda sanayinin lokomotif olduğu ortamın devam ettiğini hatırlatan Özer, “Bankacılık endeksi yeteri kadar güç toplayabilmiş değil. Ancak ilerleyen dönemde yabancı yatırımcının ilgisinin artması, bankacılık endeksinin Borsa İstanbul’daki yükseliş potansiyelini daha da destekleyecektir. Dördüncü çeyreği yansıtan bilanço dönemindeyiz. Bu dönemde hisse bazlı hareketler izlememiz çok normal. Bununla birlikte yurtdışında risk iştahının tekrar yerine dönmesiyle birlikte Borsa İstanbul’da 1.527 seviyesi üzerinde yerleşik seyirler izlememiz halinde endekste 22 günlük ortalama olan 1.530 seviyesi üzerine yükseldi. Bu seviyelerin üzerinin korunması halinde yeni yükselişlere doğru kapı açılabilir. Buna karşın 1.530 seviyesi üzerine yerleşmekte başarılı olunamaması halinde ise Şubat’ın 1.530 -1.450 arasında ılımlı bir eğilim içinde olacağını düşünüyorum. Ancak kötü bir Şubat ayı olmasını beklemiyorum” şeklinde konuşuyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin bankaların temettü dağıtımı konusunda kısıtlamayı kaldırmasını da olumlu bulan özer, bunu normalleşmenin bir parçası olarak görüyor. Bankacılık endeksinde son günlerdeki yukarı yönlü toparlanmada bunun da etkisinin olabileceğini düşünüyor. Konsolide bilançoların birbirleri ile aralarında sermaye ilişkisi olan firmaların aynı döneme ait varlıklar, borçlar, öz kaynaklar kalemlerinin sadece tek bir işletmeye aitmiş gibi sunulduğunu ve bir gruba ait olan bilançolar olduğunu hatırlatan özer, solo bilançoların ise ortaklarının bilanço bilgisinin dahil olmadığı, şirketin salt kendi finansal sonuçlarını yansıtan finansal bilgileri kapsadığına dikkat çekiyor.

“BEKLENTİLERDEN DAHA İYİ GELİR”

Dördüncü çeyreği yansıtacak bilançoların beklentilerden daha iyi geleceğini düşünen özer, “Banka dışı şirketlerin genelde iyi ancak sürprizlere açık olacağını tahmin ediyoruz. 4Ç dönemde TL’nin değer kazanması ve TCMB’nin faiz artırım politikasına girmesini neden olarak gösterebiliriz. Şirketlerin ciro artışından daha çok net kar artışı yaşandığını izleyebiliriz. Öte yandan havacılık ve petrol-gaz sektörlerinin operasyonel sonuçlarındaki zayıflığın sürmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.

Beyaz eşya sektöründe güçlü yurtiçi satışların şirket karlılığını güçlü kılacağını düşünen özer, 4Ç’de faizlerin artmasına karşın otomotiv sektöründe ertelenen talebin yurtiçinde etkili olmaya devam etmesini bekliyor. Yazılım ve bilişim sektöründe güçlü büyüme potansiyelinin süreceğini, perakende sektörünün defansif kalmaya devam etmesini ve demir çelik sektör hisselerinin yıldızının parlamasını bekliyor.

Özer, yılsonu bilançoları ile Otokar, BİM, Koç Holding, Ereğli Demir Çelik, Petkim, Kardemir, Arçelik, Turkcell, Hektaş, Tekfen Holding, Migros, Doğuş Otomotiv, Tofaş Otomobil Fabrikası, Türkiye Sigorta, Doğan Holding, ARD Grup Bilişim Teknolojileri hisselerinin ön plana çıkarak geri çekilmelerde portföye dahil edilebileceğini düşünüyor.

Analistler uyarıyor!..

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya yatırımcılara şu uyarılarda bulunuyor:

■ Bilanço beklentileri önden fiyatlandığı için kar açıklayan şirketlerde kar satışları görülebilir.

■ Yatırımcılar bilançoları incelerken özellikle konsolidelerde bakılan verilerin hangi iştirakten geldiğine ve bir kereye mahsus olup olmadığına dikkat etmeli.

■ Türkiye Bankalar Birliği’nin bankaların temettü dağıtımı konusunda kısıtlamayı kaldırmasını olumlu bulan analistler, bunu normalleşmenin bir parçası olarak görüyor. Bankacılık endeksinde son günlerdeki yukarı yönlü toparlanmada bunun da etkisinin olabileceğini düşünüyor.

■ Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan iki Cumhurbaşkanlığı Kararı ile vergi mevzuatında kritik değişikliğe gidildiğine dikkat çekiyor. İlk kararda, işletmelerin kullandığı yabancı kaynağın öz sermayeyi aşan kısmına ilişkin yapılan masrafların yüzde 10’unun gider olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlandı. İkinci kararda ise birden fazla yıla yaygın inşaat işlerine ilişkin hakediş ödemelerindeki kesilen peşin vergi oranı yüzde 3’ten yüzde 5’a yükseltildi.

Böylece borçlu şirketlerin yükü biraz daha arttı. Bu kapsamda öz sermayeye göre Tüpraş’ta 4, Zorlu Enerji’de 9, Migros’ta 71 katı finansal borç bulunuyor.

■ İSO 500’deki firmaların 2019 sonunda finansal borçları 406 milyar TL iken öz sermayeleri 188 milyar TL, finansman giderleri 64 milyar TL idi. Bu verilere göre 3.5 milyar TL finansman giderinin “gider yazılmayacağı” kabul edilmiş oluyor. Bunun da şirket kârlılıklarını etkilemesi bekleniyor.

■ Önceki hafta sonu Resmi Gazete’de yer alan karara göre, özel İletişim vergisi tüm telekom servisleri için yüzde 7.5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Bunun borsadaki telekom şirketleri için sınırlı etkisi olması bekleniyor.

■ Petrol zengini Norveç’te 2020’de satılan otomobillerin yüzde 54’ü elektrikli olurken AB genelinde toplam satışların yüzde 10’u 1.05 milyon adetle elektrikli oldu. Geçen yıl Türkiye’de ise 844 adet ile toplam satışların yüzde 0.14’ü elektrikli oto olabildi. Geçtiğimiz hafta motor gücü 120 kW’ı geçenler için ÖTV yüzde 15 iken yüzde 60’a artırılınca Türkiye’nin bu alanda da geride kalmaya devam edeceği ortaya çıktı. Ancak bu borsadaki otomobilciler için iyi haber olabilir.

Seda Yalçınkaya ÖZER / İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdür Yardımcısı
“Arçelik’in 4Ç operasyonel sonuçlan güçlü”

ARÇELİK: Piyasa beklentilerinin üzerinde 1.163 milyon TL net kâr yazdı. Net kar yıllık bazda yüzde 385, bir önceki çeyreğe göre yüzde 14 arttı. Şirket 12 aylık dönemde 2.847 milyon TL net kar açıklayarak geçen yıla göre net karını yüzde 208 artırdı. Net kar marjı yıllık bazda 5.9 puan artış göstererek yüzde 8.7 oldu. Bilançodaki performansta yüksek talep, karlılığın devamı, TL’nin değer kazanması ile euro’nun dolar karşısında güçlenmesi ile finansal disiplin etkili oldu. 4Ç20 döneminde satış gelirleri yıllık yüzde 59.4 artış göstererek 13.3 milyar TL’ye yükseldi. Bir önceki çeyreğe göre satış gelirleri yüzde 12 arttı. Brüt kar yıllık yüzde 83.5 artışla 4.8 milyar TL olurken, brüt kar marjı yıllık 4.7 puan artışla yüzde 35.9 seviyesinde gerçekleşti. Ciro artışında geçen dönemin güçlü etkisi ve ihracat gelirlerinde zayıf TL etkili oldu. Yurtiçi pazarda büyüme devam ederken, cironun bölgesel kırılımında ihracat pazarlarında büyümenin genele yayıldığı dikkat çekti. Genel anlamda tüm pazarlarda dördüncü çeyrek talebinin yüksek olduğu söylenebilir. Arçelik 3Ç’de açıkladığı güçlü finansallarını 4Ç döneminde de sürdürmüş görünüyor. Şirketin 4Ç’de açıkladığı operasyonel sonuçları güçlü. 25 Ekim’de 3Ç finansallar bilgilerini içeren raporumuzda ARCLK için 12 aylık hedef fiyatımızı 27.36 TL’den 30 TL’ye revize etmiştik. Güçlü finansal sonuçlar sonrası yaptığımız İNA çalışmamız sonucunda şirket için bulduğumuz 12 aylık hedef fiyatını 45.16 TL’ye yukarı yönde revize ediyoruz. Mevcut 34.34 olan hisse fiyatına göre yüzde 31 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

MİGROS: Dördüncü çeyrekte satış geliri büyümesinin çeyreklik bazda yüzde 1 ile sınırlı kalmasını, yıllık yüzde 30 artışla 7.772 milyon TL olmasını bekliyoruz. Salgınla mücadele için getirilen kısıtlamalar nedeniyle artan ev içi tüketim ve online operasyonların katkısıyla güçlü ciro performansının devam edeceğini öngörüyoruz. Dördüncü çeyrekte 39 yeni mağaza açılışı ciroya ek katkı sağlayacaktır.

Ayrıca, 2020 ikinci yarısından itibaren online operasyonlarda coğrafi yaygınlığın artırılarak 81 ilde Migros Sanal Market alışveriş hizmeti sunulması olumlu. FAVÖK marjının üçüncü çeyrek ile aynı seviyede kalmasını ve yüzde 8 seviyesinde geçekleşmesini bekliyoruz. Salgın döneminde temizlik giderlerindeki artış ve online mağazalar için artan personel sayısı nedeniyle faaliyet giderleri artış göstermeye devam edecektir. Dördüncü çeyrekte FAVÖK’ün yıllık yüzde 43 artışla 621.8 milyon TL olacağını öngörüyoruz.

Güçlü operasyonel performansın yanı sıra kur farkı gideri yazılmayacak olmasının da katkısıyla şirketin dördüncü çeyrekte 53.7 milyon TL net kar açıklamasını bekliyoruz.

2020’yi zararla kapatacak olmasına rağmen, dördüncü çeyrek kar beklentimiz dahilinde son iki çeyreği kar ile bitirecek olmasını olumlu buluyoruz. Azalan net borç ve güçlü operasyonel performans Migros’u ön plana çıkarıyor. Dördüncü çeyrek bilanço sonuçları açıklandıktan sonra değerlendirmek üzere şirket hisselerinde 60.30 TL olan 12 aylık hedef fiyatımızı koruyoruz.

TOFAŞ OTO: Tofaş Oto 639 milyon TL net kar ile çeyreksel rekor seviyesine ulaştı. Piyasa beklentisi 692.8 milyon TL net kar yönündeydi. Net kar yıllık bazda yüzde 42, bir önceki çeyreğe göre yüzde 25 yükseldi. Böylelikle 2020 net karında yüzde 20 artış kaydedildi. Net karda güçlü iç pazar performansı, maliyet disiplini ve koruyucu ihracat kontratları etkili olmuş görünüyor. 4Ç20 döneminde satış gelirleri, yıllık yüzde 68.2 artış göstererek 9.2 milyar TL’ye yükseldi. Güçlü iç piyasa satışları ve ihracattaki toparlanma ana belirleyici oldu. Yıllık bazda iç piyasa satış gelirleri yüzde 113 ve ihracat satış geliri yüzde 33 arttı. Bir önceki çeyreğe göre ise satış gelirleri yüzde 34 yükseldi. 2020’de gerçekleşen yüzde 25’lik gelir büyümesi temel olarak güçlü iç piyasa performansı ve fiyat disiplini sayesinde gerçekleşti. İç piyasa hacimlerindeki güçlü performans ve ihracat hacimlerindeki stabilizasyon 4Ç20’deki büyümenin ana unsurları oldu. Şirketin ihracat oranı yüzde 70’lerdeyken 2020’de yüzde 46’ya düştü. 2020’de adet bazındaki satış performansı 118 bin ihracat 142 bin iç pazar olmak üzere toplam 259 bin olarak gerçekleşti.

Bu rakam 2019’un yüzde 4 altında. Yurtiçi hacim neredeyse iki kat artmasına karşın ihracatın daralması yüzde 4’lük azalmada etkili olmuş görünüyor. İNA yaklaşımına göre Tofaş Oto için 12 aylık hedef fiyatımızı 37.98 TL’den 48.65 TL seviyesine yükselttik. Borsa kapanışı olan 37.36 TL fiyata göre yüzde 30 yükseliş potansiyeli bulunuyor.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu