Bilgin Yacht, inşa ettiği devasa teknelerle sektöre büyük katkı sağlıyor
SON yıllarda yat sektörü içinde adını sıkça duyuran Bilgin Yacht, inşa ettiği devasa teknelerle sektöre büyük katkı sağlayan firmalarından biri. Türkiye’de üretilmiş en büyük süperyat “Bilgin 263” serisinin NB75 modeli “Tatiana”, tam bir mühendislik harikası. 80 metre uzunluğundaki lüks donanıma sahip olan süperyat, serinin ilk örneği.
Firma halen inşaatı devam eden 85 metrelik projesini 2023’te suya indirmeyi planlıyor. Bugün, beşinci nesil tarafından yönetilen bir aile şirketi olan Bilgin Yacht’m kuruluşu 1900’lü yıllara dayanıyor. Dünyaca ünlü tasarımcılarla farklı ülkelere yat üretimi yapan firma, 2020’de 80 metrelik Tatiana’yı suya indirerek, Türkiye’de bu boyutta bir yatı üreten ilk yerli tersane oldu. Halihazırda üretim bandında iki adet 80 metrelik ve bir de 85 metrelik yat var. 50 ve 74 metrelik üretimleri de mevcut olan firma, İstanbul Beylikdüzü’ndeki mobilya fabrikasında yatlar için özellikli tasarımlar geliştiriyor.
Firmanın projelerini, 2021 ve sonrasında suya inecek yatlarını Bilgin Yachts Shipyard CEO’su İsmail Şengün ile konuştuk.
Üretimin bütün aşamaları kendi tersanelerinizde mi gerçekleşiyor?
Yat üretim süreçlerinin yüzde 90’ını kendi tersanelerimizde gerçekleştiriyoruz. Yalova’daki tersanemizde çelik alüminyum üst ve alt bina konstrüksiyon yapılıyor. İstanbul Beylikdüzü’nde mobilya fabrikamızın yanı sıra makine alanı ve paslanmaz çelik atölyemiz de bulunuyor. Küçükçekmece’deki tersanemiz de dahil olmak üzere toplam 59 bin 500 metrekarelik tesise sahibiz. 2017 baharında West İstanbul Marina’da 10 bin metrekarelik bir inşaat alanım da bünyemize ekleyerek çalışmalarımızı geniş bir alana taşıdık. Butik bir tersane olduğumuz için aynı anda üç yata kadar üretim yapabiliyoruz.
Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
Hem yönetim hem de tersanemiz toplam 400’ü aşkın kişiye istihdam sağlıyor. Bilgin Yachts bünyesinde bir tasarım ekibimiz mevcut olsa da yerli ve yabancı tasarım firmalarıyla da çalışıyoruz. Sürecin uzunluğu, yat sahibiyle yapılan buluşmalara ve aldığımız geri dönüşlere göre değişiyor.
Yatlarınızdaki çizginiz ve tarzınız hangi segmente hitap ediyor?
Hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerin hayallerini çiziyoruz. Bilgin Yachts’ın yatları bu anlamda herkese hitap ediyor. Tarzımızı, en iyi konfor ve lüksü bir araya getiren, sadeliği önemseyen, geçmişin zarafetini geleceğin teknolojisiyle buluşturan olarak nitelendirmek doğru olsa gerek. Son dönemde suya inen yatlarımıza baktığınızda geniş dış yaşam mahalleri ve büyük pencereler olduğunu göreceksiniz ki, bu da deniz yaşamıyla bütünleşik yatlar ürettiğimizin en güzel göstergesi.
Teknolojiyi yatlara nasıl uyarlıyorsunuz?
Teknoloji elbette çok dikkat çekiyor. Herkes fonksiyonel yaşam alanları peşinde, önemli olan, bütün saydıklarınızı eşit bir şekilde bir araya getirebilmek ve bir bütün oluşturabilmek. Güvertede akıllı cihazlarla elektronik eşyaların kullanılabiliyor, ışıkların ve müziğin kontrol edilebiliyor olması, yattaki mürettebattan tutun da konuklara kadar herkesin yararlanabileceği bir teknoloji kurgulamaya çalışıyoruz.
Şu anda hangi siparişler üzerinde çalışıyorsunuz?
Şubat 2020’de tamamlandığımız projemiz 80 metrelik Tatiana, Bilgin 263 serisinin ilk yatı. Halen devam eden projelerimiz var. 80 metrelik iki gövde daha üretiyoruz. Biri bu yıl, diğeri ise 2022’de suya indirilecek. Serinin üçüncü gövdesi, NB78, ilk iki gövdeden farklı bir yerleşim planıyla sunulacak. Bunun yanı sıra, sipariş üzerine başlanan 85 metrelik süperyat projemiz de devam ediyor; onun suya indirilişi 2023 olarak planlanıyor. On-spec ürettiğimiz, 2022’ye hazırlanan 74 metrelik bir yat ile 50 metrelik bir başka yat üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.
45 metre üstü megayat üretimi yapıyoruz. Butik ve tamamen kişisel yatlar inşa ediyoruz. İnandığımız projelerde yer almaya gayret ediyoruz. Müşterilerimizin tamamı yurtdışından. En çok Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Hindistan ve Avrupa ülkelerinden ise, Fransa, İtalya, Monaco, İngiltere, Portekiz ve Almanya’dan sipariş alıyoruz.
Megayatların üretim süresi ne kadar?
45-50 metrelik bir yatın inşası iki, iki buçuk yıl arasında sürerken, 80 metrede bu süre dört ya da dört buçuk yıla kadar çıkabiliyor. Maalesef her şey yerli üretim değil. Bu boylarda yapılan bir tekne için zaten A’dan Z’ye her şeyin yerli üretim olması imkânsız diyebiliriz. Kullanılan pek çok ithal ürün mevcut olup, projenin motor, aksam ve jeneratörlerden, teknik-teknolojik ekipmanları, iç dizayn ve dekorasyonda kullanılan birçok marka ve modelde ithalat gerçekleştiriyoruz.
Hizmet ve ürün aldığınız firmalar var mı?
Tabii… Teknik anlamda, sertifikalandırma ve test konularında, dizayn ve mühendislik konularında yurtdışı ve yurtiçi birçok firmadan hizmet alıyoruz. Ayrıca, yat sahiplerinin özellikle dekorasyon anlamında tercih ettiği yerli ve yabancı markalar oluyor. İç ve dış mekanlarda gerekli görüldükçe dışarıdan da sipariş veriyoruz. Yatın motor kısmı için ise son projelerimizde MTU ile çalıştık; 2015 ve öncesindeki projelerimizde CAT ile de çalıştığımız oldu. Şu anda inşası devam eden 50 metrelik projemizde de CAT ile çalışmayı planlıyoruz. Yatlarımızda MTU motor tercih ediyoruz. Ekonomik yakıt tüketimi ve çevre dostu özelliği mevcut. Egzoz sistemimizi de yüzde 100 hava emisyonu olacak şekilde kullanıyoruz.
Satış sonrası hizmetleriniz neler?
Müşterimizin talebiyle ilgili bize ulaşması yeterli. Marinaya gelen yatın tüm bakımlarından tutun da, detaylı refitine, marina bağlama ve kışlamasıyla alakalı gerekli bütün süreci satış sonrası teknik ekibimizle takip ediyoruz.
Akademi ile işbirliğiniz var mı?
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile sürekli iletişim halindeyiz. Her yıl üniversiteye ziyarete giderek tersanemizin tanıtımını yapıyor, öğrencilerin sorularını cevaplandırıyoruz. Stajyer ve yeni mezun alımı konusunda çok açığız ve gençleri yetiştirmenin öneminin farkındayız. Gençleri önemsiyoruz.
Devletin yat sektörüne ilişkin destekleri nasıl?
Devletimizin desteği her anlamda çok önemli. Türkiye’de yat sektörü güzel bir gelişme sürecine girdi. Devletin de desteğiyle çok başarılı projelere imza atılacaktır. Türk yat üreticileri olarak birlikte hareket etmemiz gelecekteki başarılar için çok önemli.
Yatlarınızla hangi ödülleri aldınız?
2010-2016 arasında İstanbul İhracatçılar Birliği (1IB) ödüllerinde Gemi ve Yat alanında ilk beşe girdik. 2016’da birincilik kazandık. Dünya Süperyat ödüllerinde de pek çok kez finalistler arasında yer aldık. 2011’de Bilgin 123 Noor, ShowBoats Tasarım ödülleri kazanarak bizi gururlandırdı. Bilgin 160 Classic Timeless ile World Yacht Trophies 2012’de en iyi dizayn ödülünü aldık.
Bilgin Yacht’ın son 10 yılda suya indirdiği yatlar
- Tee-dje
- Rlnoor
- Tatiana
- Ocean club(Ex.M)
- Elada
- Timeless
- Clarity
- Dusur
- Giaola-lu
- Starburst III [ex.Nerissa]
- Snow 5 [ex.Lilium]
İhracatta ilk beşte
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2010 yılı Yat İhracat Üçüncüsü
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2012 yılı Yat İhracat Beşincisi
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2014 yılı Yat İhracat Dördüncüsü
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2015 yılı Yat İhracat Birincisi
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2016 yılı Yat İhracat Beşincisi
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2017 yılı Yat İhracat Üçüncüsü
- Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği 2019 yılı Yat İhracat Üçüncüsü
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR