E-ticaret yapay zeka ile büyüyor
Global olarak 2020’de yüzde 20 büyümesi beklenen sektör, bilgi işlem dünyasının önde gelen firması IBM’in analizine göre beş yıllık mesafeyi bir yılda kaydetti. 2014-2019 yılları arasında yıllık yüzde 18 büyüyen ve 3.5 trilyon dolarlık hacme ulaşan sektörün, 2023’te 6.5 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bilgi teknolojileri firması Teknoser’in Genel Müdürü Ozan İnan, bu hacmin gelişmesinde en büyük rolün yapay zekaya ait olacağını belirterek, insan davranışlarının izini süren algoritmaların ve var olan müşterilerden elde edilen verinin kapsamının genişletilmesiyle, e-ticaret şirketlerinin neredeyse gerçek zamanlı sonuçlar alabildiğini vurguluyor.
İnan, “Yapay zeka ile müşterisini daha yakından ve derinden analiz eden, tüketim alışkanlıklarına göre kişiye özel değer önermesinde bulunan şirketler, müşteri ihtiyacını karşılamada da öne geçiyor. Yapay zeka destekli sanal asistanlar, alışveriş yapanın doğal sesinden alışveriş listesi oluşturabiliyor hatta online alışveriş siparişi veriyor. Öte yandan hem metin, hem de sesli konuşmaları yapay zekanın doğal dil işleme tekniği sayesinde tanıyabilen sanal asistanlar, müşteri davranışları konusunda insandan daha kapsamlı bilgiye anında erişebildiği için etkili ürün tavsiyeleri yapabiliyor. Stok bilgisini anında verebilen bu asistanlar, gerektiğinde veya talebe göre müşterileri insan temsilcilere yönlendirebiliyor. Yapılan araştırmalara göre yapay zeka uygulamaları tarafından geliştirilen kişiselleştirilmiş ürün önerileri, dönüşüm oranlarını yüzde 915 artırıyor. E-ticarette yapay zeka sayesinde alınan ürünlerin iade oranı da azalıyor. Dünyanın önde gelen moda ve kozmetik markaları yapay zeka tabanlı çok kanallı çözümleri, mağaza içi ve çevrimiçi müşteri deneyimleri arasındaki boşluğu azaltmak için kullanıyor” diye konuşuyor.