Dijital uygulamalar doğrudan satışın sonu mu?
Avon, Türkiye’de 21 yıldır doğrudan satış sistemiyle kozmetik ve kişisel bakim ürünleri alanında faaliyet gösteriyor.Yakın zamanda ürün ve fırsatlarını mobil platforma taşıyan Avon’un Türkiye pazarlama müdürü Tuğçe Akman “Doğrudan satışın geleceği, temsilciyi de koruyarak dijitale geçmek. Biz de onu yaptık” diye konuşuyor.
Doğrudan satış bir satıcının anlatması ve göstererek tanıtması aracılığıyla yapılır. Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de bu şekilde satış yapan pek çok şirket var. Dünyada doğrudan satış sektörünün büyüklüğü 167 milyar dolara ulaşmış durumda. 90 milyonun üzerinde serbest girişimcinin gelir sağladığı bu sistemin en büyük avantajı mağaza ve tanıtım yatırımına ihtiyaç duymaması. Zira satış danışmanları ürünün hâm satıcısı hem de tanıtıcısı.
Ancak son yıllarda sektörde faaliyet gösteren şirketlerin tanıtım atağında oldukları ve bazı satış noktalarında yer aldıkları görülüyor.
Dahası mobil alışveriş uygulamalarının da devreye girmesiyle bu sistemin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya mı olduğu sorusu akla geliyor.
Ürün ve fırsatlarını bir süre öncesinde mobil platforma taşıyan Avon Türkiye’nin pazarlama müdürü Tuğçe Akman ile bu konu üzerine konuşma fırsatı buldum. Avon’un üründen çok iş modeliyle doğan bir şirket olduğunu söyleyen, kadınları güçlendirerek, sosyal ve ekonomik hayatta onlara kapı açmanın bir numaralı hedefleri olduğundan bahseden Akman, satış danışmanları yani serbest girişimcilerle çalışmaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.
300 BİN TEMSİLCİ NE OLACAK?
Bugün Türkiye’de 300 binin üzerinde satış temsilcileri olduğunu söyleyen Akman, dijital satış kanallarının satış danışmanlarını aradan çıkarmadığını anlatıyor. Akman, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Doğrudan satışın geleceği, temsilciyi de koruyarak dijitale geçmek. Bizim ilk adımımız da aplikasyonumuz oldu. Appstore ve Google Play’den ücretsiz indirilebilen uygulamadan hem Avon ile yeni tanışan hem de Avon dünyasını yakından tanıyanlar yararlanabiliyor. Avon dünyasıyla yeni tanışanlar, bulundukları yere göre arama yaparak kendilerine en yakın Avon temsilcisine ulaşıyor, katalogdan alışveriş sepeti oluşturarak Avon temsilcisine iletebiliyor. Avon müşterileri ise mevcut temsilcilerine siparişlerini kolayca ulaştınyor. Uygulama sayesinde Avon temsilcileri ise müşteri listesini online takip edebiliyor, kendileri ve müşterileri için sipariş oluşturabiliyor, ayrıca yeni siparişlerle satışlarını artırma imkanı buluyor.”
NUMUNE DAĞITIMININ ETKİSİ
Dijital sadece satış kanalı olarak değil ‘Ss tanıtım mecrası olarak da Avon Türkiye dünyasında önemini iyice artırmış durumda. 2005 yılından beri çizgi üstü iletişim yaptıklarını söyleyen Akman, son yıllarda televizyondan sonra dijitalin en çok yatırım yaptıkları ikinci mecra halini aldığının üzerinde duruyor. Daha çok ürünlerin üzerinde duran bir iletişim stratejileri olduğunu ifade eden Akman, kozmetik sektörünün en önemli reklam verenlerinden biri olduklarını ve reklama yatırımlan artırarak devam ettirdiklerini söylüyor.
“Güzellik katmak sizden” sloganıyla 2014’te de Hadise’nin yer aldığı kampanyaları sürdüreceklerini belirten Akman, Ozan Çolakoğlu’nun ruj koleksiyonu için yaptığı şarkıya Avon kullanıcılarının görüntülerinden oluşan bir küp yapma hazırlığında olduklannı anlatıyor. Reklam kadar deneme ve numunelerin de satışları artırdığına vurgu yapan Akman, televizyon programlarındaki advertorial uygulamaların etkisini hemen gördüklerini de sözlerine ekliyor.