Bu İşe Yatırım Yapın Çok Kazanın
Yatırım yapmak isteyen girişimcilere. Önce beslenme literatüründeki şu Fransızca başlıkları not alın: “Sorbet aux fraises” “Sorbet aux peches”, “Sorbet auxpoires”.. Çilek, kayısı, şeftali, armut ya da elma suyu lezzetleri çok ses getirecek!
Nur Demirok / Para ; ‘SORBET mi? ‘Şerbet’ mi? Hedef kitleye göre bu tanım çok önemli. Sözcüklerin ilksel kökeni üzerinde de uzun uzadıya durmayacağım. Batı dünyasında meyve kökenli vitamin deposu içeceklerin başında ‘sorbet’ler (sorbe) geliyor.
Bizde ‘şerbet’ adı verilen bu içecekler, çok yoğun şekilde ısıl işlemlerden geçirilmemişlerse tam anlamıyla birer vitamin ve mineral deposu olarak değerlendiriliyor.
Bu konuda sözcüklerin genellikle Fransızca kökeni üzerinden gideceğim. Bir başka yazımda ise bunların ABD’deki yeri üzerinde de duracağım. îşte bu haftaki yazımda, üç tipik örnek vererek böylesi ilginç ve dikkat çekici bir konuya kısaca değinme arzusundayım.
Uluslararası beslenme literatüründeki tanımıyla ‘Sorbet aux fraises’ (Çilek bazlı şerbetler) tüm dünyadaki alkolsüz içecekler ile gazsız içeceklerin belki de en başında yer almayı hak ediyor.
Ben bu yazımda, tüm bunların pratik hazırlanış yöntemleri üzerinde çok kısa duracağım. Vereceğim reçete, birim olarak ortalama 60 kişilik bir grubu kapsıyor. Siz bunları hedef kitle sayınıza göre belli oranlarda büyütebilir ya da küçültebilirsiniz.
Büyük Hacimli Üretimler İçin Özel Tesis Kurun
Endüstriyel daha büyük hacimdeki üretimler için uygun koruyucuları da çeşitli alternatifler bazında tercih etmeyi unutmayın.
Dahası, sadece çilek bazlı üretim bu konudaki ilk tercihiniz olabilir.
Detaylara fazla girmeyeceğim; önce baz olarak 20 kilo işlemden geçirilmemiş taze çileği yeterli toz şekerle birlikte endüstriyel bir mikserle iyice karıştırmanız gerekiyor. Sonra sıkım ve yeterli koruyucu (tercihen limon kabuğu ekstresi) ekleme aşaması başlıyor.
Mümkün olduğu kadar sentetik katkıları tercih etmemek, bu işin başlıca kurallarından biri. Kullanılan tüm materyalin de detaylı sağlık kontrollerinden geçirilmesinde yarar var.
Tercih edeceğiniz çilek cinslerinin doğal aromatik değerleri, üretim disiplini açısından bir başka önemli ayrıntı. Bir başka önemli ayrıntı da ihracat bazında çalışacağınız ülkelerin gıda tüzük ve yasaları… Ülkelerin ithalat rejimlerini en ince ayrıntısına kadar bilmeniz ise adeta bir zorunluluk.
Tam da burada dikkat edeceğiniz bir başka konu daha var; çilek türlerini çok iyi tanımak ve aromatik değerlerinin tüm nüanslarıyla uzun süre korunmasını sağlamak. Bu amaçla bölgesel farklılıklar gösteren türlerin tat ve koku testlerini yapmak ya da yaptırmak, yine en önemli ayrıntılar arasında.
Standartlarınızdan Asla Taviz Vermeyin
Tüm bu bağlamdaki riskleri minimize etmek için daima aynı standartlara sahip çilekleri kullanmak, yine bu isin stratejik incelikleri arasında. Sürekli kalite değişim korkusunu ortadan kaldırmak amacıyla da çilekleri özenle yetiştirmek; tat ve koku analizlerini belli periyotlarda tekrarlamak ve bundan asla taviz vermemek, yine çok önemli bir diğer ayrıntı.
îklim değişiklikleri ve yetiştirilen çileklere geçebilecek hastalıkları önlemek üzere tam teçhizattı toprak ve ürün analizlerini yapabilecek küçük bir laboratuar kurmak da mümkün: belki de en öncelikli tercihler arasında.
Bu uygulama kimi zaman zorunlu hammadde (ürün) ithalatında da üreticilere yol gösteren önemli unsurları da bünyesinde barındırıyor.
Bir başka önemli ayrıntı ise hammadde ve ürün bazlarının depolanacağı yerlerin iyi seçilmesi, olası hastalık risklerinin minimize edilmesi. Bu amaçla üretim faaliyetlerinin belli standartlara bağlı olarak sağlıkla devam ettirilmesi de özellikle vurgulanması gereken bir diğer konu.
Eğer bazı bitkisel salgınlar önlenemiyorsa burada en az iki alternatif meyve türlünün işlenebileceği sistemleri kurmak da yine stratejik hedefler arasında olmalı.
Nur Demirok / Para