Kök Hücreleri Çoğaltmada Kullanılabilecek Yapay Kemik îliği Üretildi
Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü, Stuttgart Üniversitesi ve Tübingen Üniversitesinden araştırmacıların ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda laboratuvar ortamında kök hücre üretmek için kullanılabilecek yapay kemik iliği üretildi. Doğal kemik iliğinin sahip olduğu yaşamsal özelliklere sahip olan bu yapay üikten yakın gelecekte lösemi hastalığının tedavisinde yararlanılabileceği belirtiliyor.
Alyuvarlar veya bağışıklık hücreleri gibi kan hücreleri, kemik iliğindeki hematopoietik kök hücreler tarafından devamlı olarak yenileniyor. Lösemi gibi durumlarda hastanın apısı bozulmuş hücreleri, uygun donörün sağlıklı hematopoietik kök hücreleri tarafından yenileniyor. Ancak ihtiyaca cevap verebilecek sayıda bağış olmaması önemli bir sorun. Bu durum hematopoietik kök hücrelerin çoğaltılması ile giderilebilir. Ancak hücreler, kök hücrelerin özelliklerini ancak doğal ortam olan kemik iliğinde kazanabiliyor.
Geliştirilen yapay kemik iliği, doğal kemik iliğinin özeliklerinin önemli bir kısmına sahip olduğu için laboratuvar ortamında kök hücre çoğaltılması mümkün olabilecek. Annamarija Raic ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen çalışma Biomaterials’da yayımlandı.