Şirket Haberleri

Kroman, bu kez ikinci sırada kaldı

kroman celikSon üç yıldır Anadolu 500’ün ilk sırasında yer alan Kocaeli merkezli Kroman Çelik, bu yıl Denizlili Er-Bakır’a geçildi. Kroman, 2 milyar 309 milyon liralık cirosu ile ikinci sırada yer aldı. 2012’de yurtiçindeki ve küresel ekonomideki yavaşlama şirketi olumsuz etkiledi, Kroman’m cirosu ve ihracatı önceki yıla göre gerileme gösterdi.

Anadolu 500 Araştırması’nda yıllardır rekortmenler ağırlıklı olarak bakır ve demir çelik sektörlerinden çıkıyor. Bu yıl da sözünü ettiğimiz gelenek değişmedi. Büyük listemizde de göreceğiniz gibi, sıralamada ilk üç Denizlili Erbakır, Kocaeli’nden Kroman Çelik ve Hatay’dan da Tosçelik olarak ortaya çıktı.

Yalnız bu yıl bir fark var. Son yıllarda hep ilk sırada yer alan Kocaeli merkezli Kroman, bu kez ‘en büyük’ ünvanını Er-Bakır’a kaptırdı. Geçen yıl 2 milyar 380 milyon TL ciro ile birincilik koltuğuna oturan Yücel Boru Şirketler Gru-bu’na bağlı Kroman Çelik, 2012’de elde ettiği 2 milyar 309 milyon TL’lik ciro ile ikinci sıraya geriledi.

YAVAŞLAMANIN ETKİSİ

2004 yılında 250 şirketle başlayan Anadolu Kaplanları araştırması, 2010 yılında 500 şirketi kapsar hale gelmişti. Anadolu 500’ün geride kalan ilk üç yılında yaptığı yatırımlar ve etkin çalışmalarıyla Kroman Çelik, hep ilk sırada yer almıştı. Bilindiği gibi araştırmaya katılan şirketlerin satış hasılatı çalışmanın ana göstergesini oluşturuyor.

Kroman’m 2012’de hem cirosu hem de ihracatı önceki yılın gerisinde kaldı. Bilindiği gibi geçen yıl Türkiye ekonomisinde de küresel ekonomide de yavaşlama vardı. Bu yavaşlama Kroman’ı olumsuz etkilemiş görünüyor.

Kroman, 50 yıla yakın süredir çelik boru ve demir ticareti yapan Yücel Boru Şirketler Grubu’nun amiral gemisi. 1966 yılında faaliyete geçen Kocaeli merkezli dev, alanının öncü kuruluşları arasında yer alıyor.

NİHAİ MAMULE GEÇİŞ

Geçtiğimiz yıllara kadar yarı ma-mül üretimi gerçekleştiren şirket, yatırımcı kimliği ile tanınıyor. Her yıl yüklü miktarda yatırım gerçekleştiren Kroman’m en büyük rekabetçi gücü aldığı ciddi yatırım kararlarında gizli. Geçtiğimiz yıllarda yapılan 100 milyon dolarlık yatırım, şirketin dönüm noktalarından birini oluşturdu. Bu sayede yarı mamulden nihai mamül üretimine geçiş yaptı ve iç piyasanın yanı sıra ihracatta da atağa kalktı. Gayrimenkul sektöründeki büyüme ile özellikle inşaat demiri üretimi ve satışı şirketi üst sıralara taşıdı. İç pazarda konut sektöründeki hareketlilik şirket ürünlerine dönük talepde ciddi artış sağladı.

Kroman, rekabette kendisini öne çıkaran üç farklı ürünü üretebilen modern bir haddehaneye sahip. Üretim sürecinde hurda eritimi sonrasında sıvı çelik ve ara mamül olarak kütük demir ortaya çıkıyor. Bu demir haddeleniyor, nihai mamül ortaya çıkıyor. Aynı durum ihracatta da kendisini gösteriyor.

Gebze Osmangazi mevkiindeki 300 dönüm arazi üzerinde 60 bin metrekarelik kapalı alanı 2 katma çıkaran şirket, yıllık 2,5 milyon ton sıvı çelik kapasitesine sahip bulunuyor.

Yücel’e 1985’te geçti

1966’da kurulan Kroman Çelik, 1985’te Yücel Boru Şirketler Grubu’na dahil oldu. Grubun, Kroman dışında Yücel Boru Profil, Yücel Boru İhracat, Çayırova Boru, Kroman Liman işletmesi, Çelsantaş, Çemsat, Demtrans gibi şirketleri var. Kroman, gerek çelikhane ve gerekse haddehanelerinde üretimin her aşamasında modern araç ve metotlarda kimyasal ve mekanik testler yapıyor. Piyasaya sunulan mamüllerin TSE, DİN, ASTM.BS, EURONORM gibi uluslararası standartlara uygunluğu sağlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu