Yeni Porsche Maçan
Yeni Porsche SUV, önden bakınca bir Cayenne, arkadan bir 911… Ama yalnızca görünümlerini almamış…
Porsche, geçen yıl Los Angeles Otomobil Fuarı’nda 911 serisi ile Cayenne arasına, ağırlıkla Cayenne tarafında olmak üzere bir ürün daha yerleştirdiğini göstermişti. Gün geldi, bu ürün kompakt SUV Maçan pazarlara yol almaya başladı. Adını Endonezce “kaplan” sözcüğünden alan Maçan, ağabeyi Cayenne’e göre (giriş düzeyinde) daha performanslı, 911’e göre ise daha cüsseli ve ucuz. Bu açıdan optimal bir araç yaklaşımı “kadın kullanıcı” diye bir kesim tanımlayıp ona atfedilen talebi karşılamak için olabilir mi? Kadın sürücünün trafikte daha fazla saldırgan tutumla karşılaştığını gözlemliyorsak, neden olmasın? İthalatçısı Doğuş Otomotiv verilerine göre Türkiye’de Porsche spor modellerinde kullanıcıların yüzde 90’ı erkek, yüzde 10’u kadın. Oysa SUV kullanıcılarının yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u kadın.
Bu eğilim iri yarı bir aracın daha çok korunma olanağı ya da caydırma etkisi nedeniyle tercih edildiğini gösterebilir.
Almanya’da Liepzig’de üretilen Macan’m tüm tekerleklerden çekişli ve çift kavramalı yedi hızlı vites kutusu ortak olan iki versiyonu var. Bunlardan biri Maçan S. Çift türbinli altı silindirli 3 litrelik V6 motor 340 beygir gücünde ve 5,2 saniyede 100 km/saat hıza ulaştırabiliyor. Maçan S Diesel ise 258 beygirlik 3 litre V6 çift türbinli motora sahip. Ortalama yakıt tüketimi 6,1 ile 6,3 1/100 km arasında. Maçan Turbo’nun ise 9,2 1/100 km yakıt tüketen, çift türbinli, 3,6 litre, 400 beygirlik V6 motoru var ve aracı 100 km/ saat hıza 4,6 saniyede çıkarıyor (Daha yüksek performansı hedefleyen Sport Chrono paketleriyle her iki versiyonda hızlanma sırasıyla 5 ve 4,4 saniyeye kadar inebiliyor).
Macan’ın kullandığı Porsche Çekiş Yönetimi (PTM) sisteminde tork, ön ve arka akslara elektronik değiştirilen çok diskli kavrama ile dağıtılıyor. Yol dışında diferansiyel PTM ile kilitlenebiliyor ve merkez konsoldan kontrol ediliyor. Algılayıcılarla aracın lastik dönüş hızı, enlemesine ve boylamasına hızlanma ve direksiyon açısı gibi değişkenlerle aracın durumu sürekli gözleniyor ve ön/arka akslara dağılım değişen koşullara göre yeniden yapılıyor. Örneğin hızlanma sırasında arka tekerleklerin çekiş sağlamadığını algılayan sistem öne daha fazla tork aktararak bu eksiği kapatıyor. Bu sırada da ASR sistemi devreye girip arka tekerleğin boşa dönmesini engelliyor. Aynı şekilde, aracın dönüşünü algılayan sistem ön aksa daha fazla tork aktarıyor. Maçan hem konfor hem de güvenlik açısından önemli bir uygulama olan havalı süspansiyon sistemine de (bir seçenek olarak) sahip bulunuyor.
Porsche Maçan Audi Q5, Range Rover Evoque, hazırlık yapan BMW X4 ve Jaguar SUV ile rekabet edecek. Porsche Maçan Türkiye pazarında satılmaya başladı ve başlangıç fiyatı da 125 bin euro.