Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Trakya’da bağ turizmini geliştirmek ve butik üreticiler

Türkiye’nin önde gelen şarap bölgelerinden Trakya’da bağ turizmini geliştirmek için birleşen butik üreticiler, faaliyetlerini çeşitlendirip farklı alternatifler sunmak için harekete geçti. Güler Sabaneı’nm ortağı olduğu Gülor, butik otel yatırımına soyundu. Suvla, gıdanın farklı alanlarında da boy göstermeye hazırlanıyor. Melen Bağları, dağ bisikleti turları düzenlemek için proje geliştiriyor.

Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle Trakya bölgesindeki 12 butik şarap üreticisinin işbirüğiy-le hazırlanan Trakya Bağ Rotası Projesi, turizm ve gıdanın farklı konseptlerini içine alacak şekilde büyütülüyor. Bunlar içinde önemli yatırımlara imza atan gruplar var.

trakya sarap

Rotanın önemli isimlerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı nın dayısı Orhan Türker ile birlikte yönettiği Gülor Şarapçılık, bağ alanında butik otel yatırımına soyundu. Gülor ayııca ihracatta da ABDden Çin’e uzanacak bir hat oluşturuyor.

Suvla, gıdanın farklı alanlarında da boy göstermek için bir dizi proje hazırladı ve Yunanistan ile de gıda alanında işbirliği yapacak.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Geçen hafta Trakya Bağ Rotası projesi kapsamında Şarköy-Gelibolu hattındaki bağlan gezdik, buradaki üreticilerin girişim öykülerini ve gelecek planlarını dinledik. Proje kapsamındaki 12 şirketi; Tekirdağ’dan Umurbey, Chateau Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare; Şarköy’den Melen Şarapçılık, Gülor, Chateau Kalpak; Kırklareli’den Arcadia, İrem Çamlıca, Vino Dessera; Gelibolu’dan Gali ile Suvla oluşturuyor.

Gezdiğimiz rota, önümüzdeki dönemde turizm acenteleri tarafından bağ rotası rıır kapsamına alınmak İçin hazırlıklarını sürdürüyor.

Ancak pazarda tanıtımı ve tadımı yasaklayan yeni yasalar ve büyük üreticilerin tekeli gibi engeller var. Bu nedenle şirketler butik üreticiliği konaklama ve restoran gibi hizmetlerle ayakta tutmak için yeni yatırımlara da başlamış bulunuyor.

MARKA YARATIYOR

Suvla’mn sahibi Selim Ellialtı, Eceabat’ta yer alan 900 dönüm arazide şarabın yanı sıra Kilye markasıyla domates, zeytin, zeytinyağı, salça gibi birçok doğal ürün de üretiyor. İki yıl önce üretime başlayan şirket, şimdi restoran ile de faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ise yerel lezzetler tarafında yeni projeleri olacak.

Mastika by Kilye markasını oluşturacaklarını söyleyen Selim Ellialtı, “Yunanistan ile işbirliği yaparak onların sakızlarını bizim ürünlerimizle birlikte sunacağız. Sakızlı domates reçeli gibi ürünler olacak. Şu anda AR-GE aşamasındayız” diyor.

Eceabat’ın yerel markası olan Alaaddin ile balık ürünleri işbirliği olan Kilye, şimdi Gökçeada’nın meşhur efi-badem kurabiyesi ve mevlevi tatlısı gibi ürünleri de mağazalarında satmaya başlayacak. Eceabat’taki yerel ürünler böylece tüm Türkiye ile buluşacak.

BİSİKLET ROTASI YOLDA

Tekirdağ’ın Hoşköy ilçesinde yer alan Melen Bağlarının başında şu anda üçüncü kuşaktan Cem Çetintaş bulunuyor. Çetintaş, dedesinden aldığı mirası şimdi daha profesyonel yöntemlerle sürdürüyor. Çetintaş, toplam üretimi 600 ton kapasiteye ve ortalama üretimi 250-300 bin tona ulaştırdı.

Cem Çetintaş, şimdi eşi Funda ile birlikte Melen Cafe’de yemek ve şarap eşliğinde konuklarını ağırlıyor. Bağlarında bulunan St. İoannis manastırını farklı bir konseptle restore ederek ziyaretçilere açmayı planlıyor. Bir projesi de dağ bisikleti ile turlar düzenlemek. Ganohora-Ganos (Işık Dağı) yolunda harita oluşturma aşamasında olan projeyi Alman Dağcılık Federasyonu rotasına ekledi. Ganohora, eski dönemde hristiyanların ‘Kutsal Dağ’ kabul ederek hacı olmak için uğradıklaıı 980 metre yükseklikteki Trakya’nın en yüksek dağı. Yazın dağ rotası projesi başlayacak ve turlar düzenlenecek.

Trakya’da ihracat alanında ikinci sırada olan Melen Bağlan, Kıbns, İngiltere, Hollanda ve Japonya’ya ihracat yapıyor. Şimdi Çin pazarına da girmeye hazırlanıyor. Çin’e başlangıçta ayda 15 bin şişe ihracat yapılması planlanıyor.

BAĞ EVİ OTEL OLUYOR

Gülor bağları 100 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Güler Sabancı tarafından yaptırılacak bağ evinin içerisinde yer aldığı arazide 150 bin şişe üretim var.

Gülor, yakın zamanda bu bağ evini yedi odalı butik otele dönüştürme!, yi planlıyor. Aynca şarap satışı için butik mağaza da yapılacak. İlerde planlara göre İstanbul’da da mağaza açılması düşünülüyor. Aynca yurtdışı satış ayağı da gelişiyor. Şirket Çin’e ihracata başlıyor ve 15 bin şişe satış planlıyor. Uzakdoğu’nun özellikle yerli üzümler öküzgözü ve boğazkereye olan ilgisi bu bölgeye ihracat başlattı. ABD, Kanada ve Kıbrıs’a da şu anda ihracat yapılıyor.

TEK BAĞ, TEK ŞARAP

Kalpak Tarım, ortalama 40-50 bin şişe üretim hacmine sahip ve İngiltere’ye ihracata yeni başladı. Tek bağdan tek şato şarabı elde etmesiyle fark yaratan şirket, sadece kırmızı şarap üretiyor.

Şirketin kurucusu ABD’de endüstri ve sistem mühendisliği okuyan Bülent Kalpaklıoğlu, Paris’te yatırım bankacılığı alanında çalıştı. 15 yıl yatırım bankacılığı yaptıktan sonra Türkiye’ye dönerek bağ işine girdi. 100

dönüm bağda döıt yıl önce tesisini kurdu. Kalpaklıoğlu, şu anda Kafe Kalpak’da konuklarını ağırlıyor. Önümüzdeki dönemde restoran ve konaklama yatınmlan da yapmayı planlıyor.

Bii’ mühendis çiftten bağ projesi de Kavur Bağcılık şirketinin sahipleri Nilgün ve Hakan Kavur ün Gali’yi yaratmasıyla gerçekleşti. Otomotiv ve yan sanayiye CNC makine satışı yapan Borokal Mühendislik şkketini beraber yöneten Nilgün ve Hakan Kavur çifti, o dönemde Gelibolu Evreşe’de arazi satın aldı ve bağcılığa başladı. Sonra tamamen bağcılığa yönelen Nilgün ve Hakan Kavur, 2009 yılında ilk şaraplarını piyasa sunarak butik şarap üreticilerinin arasına katıldı. Şimdi 150 bin şişe kapasiteye ulaşan Gali, 35-40 bin şişelik üretim yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu