Haberler

Alkollü içki kaçakçılığının milli gelire zararları

Alkollü içki kaçakçılığı ve sahteciliğiyle mücadele kapsamında 2012 yılında 244 bin 158 şişe alkollü içki ele geçirildi. 201 1 yılına göre yüzde 16’lık bir azalma oldu. Fakat yakalanamayan miktarın bunun çok üstünde olduğu ifade ediliyor.

sahte icki

2011 yılında turistlerin ülkemizde sahte alkol yüzünden hayatlarını kaybetmesi, yasadışı alkol sorununa dikkat çekmişti. Alkollü içki kaçakçılığı ve sahteciliğiyle mücadele kapsamında 2012 yılında 244 bin 158 şişe alkollü içki ele geçirildi. 2012 yılında gerçekleştirilen yasa dışı alkollü içki yakalamalarında bir önceki yıla göre yüzde 16’lık bir azalma yaşandı. En fazla alkollü içki ele geçirilen illerin başında 61 bin 60 şişeyle gelen Mersin’i, 27 bin 803 şişeyle Kocaeli ve 21 bin 491 şişeyle İstanbul takip ediyor.

Alkollü içki kaçakçılığı, gümrüksüz satış mağazalarında (Free Shop) satışa sunulan ürünlerin yolcu muafiyetinin suistimal edilmesi, yasal ithalatı yapılan ürünlerin içerisine gizleme, transit rejimi kapsamında başka bir ülkeye sevk edilmesi gereken ürünlerin iç piyasaya sürülmesi gibi yöntemlerle yapılıyor. Ayrıca yasal olarak temin edilen bandrollerin usulsüz kullanılması, çeşitli yöntemlerle yurda girişi sağlanan veya sahtesi üretilen alkollü içkilerin iç piyasaya sunulmasını kolaylaştırıyor. Aynı şekilde bandrollü olarak ihraç edilen alkollü içkiler illegal yollarla Türkiye’ye sokuluyor ve üzerindeki yasal bandroller nedeniyle iç piyasaya kolayca giriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu