Belçika’ya sardalye ihraç edecek
ÇANAKKALE Gelibolu’da küçük bir aile işletmesi j olan Selahattin Kemerli Konserve, ilk kez ihracata ! hazırlıyor. İhracatla ilgili ilk bağlantıyı Belçikalı bir firma ile yapan şirket, önümüzdeki dönemde diğer Avrupa ülkelerine sardalye konservesi göndermeyi planlıyor. Şirketin ihracat atılımı tesadüf değil. Geliştirdikleri bir proje sayesinde bunu başardılar.
Selahattin Kemerli Konservemin sahibi Aygül Kemerli ve endüstri mühendisi kızı Melis Zeynep Çakırım üretim tesisinin modernizasyonuyla ilgili hazırladıkları proje Güney Marmara Kalkınma Ajansımdan (GMKA) hibe desteği almayı başardı.
GMKA’dan 220 bin TL hibe alan şirket yeni makine ekipman ve diğer konularda yaptığı çalışmalarla üretim tesisini modernize ederek işletmeyi AB standartlarına yükseltti. Şirket yaklaşık bir yıl boyunca sürdürdüğü bu çalışmaları başarıyla tamamladı.
Aygül Kemerli, “Geçen yıl fOO ton sardalye konservesi ve tuzlu balık, 50 ton uskumru ve hamsi konservesi satışı gerçek- * leştirdik. Bunların tamamı iç pazara su-nuldu. Bu yılsonunda yine benzer oranlarda ürün satışı bekliyoruz. Ancak ihracat için çok ciddi hazırlıklarımız var. Ciromuzdaki esas artış ihracat gelirleri sayesinde olacak” diyor.
Selahattin Kemerli Konserve tam 60 yıl önce Aygül Kemerlimin babası Selahattin Kemerli tarafından kurulmuş. Uyumlu çalışma ortamı, ailenin iş ve sorumluluk paylaşıma tarzı sayesinde işletme tüm zorluklara rağmen uzun yıllardır faaliyetlerini sürdürmeyi başarmış.
Gelibolu’da konserve balıkçılıktan önce tuzlama balıkçılığı Rum, Ermeni ve Yahudiler tarafından yapılıyordu. Gelibolu’daki ilk konserve sardalye üretimi 1914’te Camariani Freres isimli bir şirket tarafından yapıldı.
1913-1915 Osmanlı Sanayi İstatistiklerime göre o yıllarda Bulgaristan’a ihracat gerçekleştiriliyordu. Dünyada ilk kutu sardalye konservesi ise 1824 yılında Nantes’li Joseph Moulin tarafından üretildi.