İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Araç Kiralama Şirketi Kurmak

Araç kiralama şirketi açmak ne kadar mantıklı? Operasyonel kiralama pazarının aktif büyüklüğü 10 milyar TL’ye ulaştı. Araç sayısı ise 200 bin adedi aştı. Son iki yılda yüzde 20 büyüyen sektörün, 2014’te yüzde 10-15 büyümesi bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde sektörün araç sayısı 500 bine ulaşabilir…

Araç kiralama şirketi açmak

Araç kiralama şirketi açmak
Araç kiralama şirketi açmak

TÜRKİYE’de şirketlerin toplam 2 milyon adetlik bir araç parkına sahip olduğu tahmin ediliyor. Operasyonel kiralama (filo) pazarı ise son iki yıl içinde yüzde 20 oranında büyüyerek 200 bin adedin üzerine çıktı. Sektörün 2013 yılında yapmış olduğu araç yatırımı yaklaşık 5 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü ise yaklaşık 10 milyar TL ulaştı. Bu veriler Türkiye’de birçok sektörde faaliyet gösteren pek çok firmanın yönetici ve çalışanları için uzun dönemli kiralama yöntemim tercih ettiğini gösteriyor.

Tekstil, ilaç, kimya, gıda gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük küçük pek çok firma, finansal ve yönetimsel avantajlarından dolayı artık uzun dönemli filo kiralaması yapıyor. Operasyonel kiralama şirketlerinin pazarın hala yüzde 10’unu ellerinde tuttuğu düşünülürse, Türkiye’deki filo pazarının oldukça bakir bir alan olduğunu söylemek mümkün.

PAZAR HALA AÇIK

Dünyanın birçok ülkesinde trafiğe kayıtlı araç sayısının yüzde 50’si kiralık araçlardan oluşurken, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 18 milyon aracın sadece yüzde 1 kiralık. Yani Türkiye’de operasyonel kiralama pazarı, hala yüksek bir potansiyele sahip. Geçtiğimiz yıl 90 bin adedin üzerinde yeni araç alımı yapan filo kirama firmaları, otomotiv endüstrisi için de hatırı sayılır bir müşteri konumunda. Sektör son yıllarda küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) de önem vermeye başladı.

SORUNLARA ÇÖZÜM ARANIYOR

Operasyonel kiralama firmalarının yöneticileri filo pazarının kiralamanın avantajları öğrenildikçe büyüyeceği görüşünde birleşiyor. Önümüzdeki beş yıl içinde pazarın 400-500 bin adetlere ulaşacağını öngören sektör temsilcileri, Türkiye’deki pazar potansiyelinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Pazarın büyümesi için hafif ticari araçların kiralanabilmesine yönelik yasal düzenlemelerin yapılmasını isteyen sektör temsilcileri, operasyonel kiralama firmalarının finansal yapıları ve teknik altyapılarının uygunluğu konusunda yasal tanımlamaların yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu tanımlamaların, hizmet alan ve veren firmaların haklarını koruyacağı vurgulanıyor.

İşte sektörde faaliyet gösteren operasyonel kiralama firmalarının yatırımları ve gelecekle ilgili öngörüleri…

İnan EKİCİ / Avis Türkiye Genel Müdür Yardımcısı
“Zipcar ile saatlik araç kiralayacağız”

Avis olarak 2014 yılında 2013’te gerçekleştirdiğimiz yatırımların da üzerinde bir seviyeye çıkmayı, araç parkını ve çeşitliliği artırmayı hedefliyoruz. Filo yenileme ve yeni araç alimimiz bu yıl da devam edecek. Hedefimiz, 2014’te 23 bin araca ulaşarak sektördeki yüzde 10 oranındaki payımızı korumak. Bu yıl içinde Ford Trucks işbirliği ile 150 adet kamyon kiralamayı planlıyoruz. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda filo kiralamada 2014’ü yüzde 25 oranında bir ciro artışıyla kapatmayı hedefliyoruz. Yakın coğrafyalarda yaptığımız yatırımlara, 2012 yılında Kuzey Irak ile başladık. 2014 yılında Kazakistan yatırımımızı hayata geçireceğiz. Bu yıl saatlik araç kiralama firması olan Zipcar’la hizmet vermeye başlayacağız.

Operasyonel kiralama, gelişmeye ve büyümeye elverişli bir sektör. Bu yıl sektörün kurumsallaşma, güçlü finansal yapı ve hizmet içeriği konularında önemli ilerlemeler kaydedeceğine inanıyoruz. Filo kiralama, özellikle kriz dönemleri için avantajlı bir ürün. Otomotiv şirketleri, kriz dönemlerinde bile filo satışlarına çok önem veriyor. 2013 yılında 18 bin 500 adedi kısa ve 195 bin adedi de uzun dönemli olmak üzere toplam 213 bin 500 adetlik bir filo kiralama pazarı oluştu. Bir önceki seneye göre toplam pazarda yüzde 16, kısa dönemli kiralamada yüzde 12 ve uzun dönemli kiralama da yüzde 17 oranında bir artış yaşandı. 2014 yılında da sektörün istikrarlı büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz.

Bora KOÇAK / Çelik Motor Ticaret A.Ş. Genel Müdürü

2005 yılından beri Anadolu Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Çelik Motor Filo Kiralama, sektördeki en genç firmalardan biri. Her geçen yıl araç parkımızı önemli ölçüde artırıyoruz. 2007 yılında 3 bin 700 adet olan araç parkımızı, 2011 yılında 10 bin 500 adede yükselttik. 2011 yılının en hızlı büyüyen şirketi olduk. 2013 yılım ise 15 bin adetlik araç parkı ile kapattık. Kısaca, üç yıl içerisinde tam üç kat büyüme sağladık. 2014 yılı hedefimiz ise 17 bin adet. En geç 2017 yılında pazarda lider olmayı hedefliyoruz.

Türkiye’de 2011’de yüzde 15 büyüyerek, 2012’de toplam filodaki araç sayısını 160 bine çıkaran sektör, 2013 yılında yaklaşık 200 bine ulaştı. 2014 yılında da sektörün yüzde 10 civarında büyüyerek 220 bin araca çıkacağı öngörülüyor. Filo kiralama ağırlıklı olarak metropollerde ve büyük şehirlerde gerçekleşse de, biz Türkiye geneline hizmet vermeye devam ediyoruz. Kiralama sektörüne, son birkaç yılda KOBl’ler de önem vermeye başladı.

Firmalar, kiralamanın sağladığı avantajları öğrendikçe ve deneyimledikçe, kiralama pazarı daha da büyüyecektir.

Sektörde küçük ve orta sınıf otomobillerin daha çok talep gördüğü yönünde bir algı var. Firma olarak bu algıyı değiştirmeye ve piyasada talep gören tüm modellerin kiralamasını uygun şartlarda gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Uyguladığımız kampanyalarla lüks araçların da kiralanabileceğini tüm Türkiye’ye gösterdik.

İlkay ERSOY / DRD Filo Kiralama Genel Müdürü
Sektörün büyüklüğü 10 milyar TL’ye ulaştı

Uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde sürdürdüğümüz yatırımlarımıza 2014 yılında da devam etmeyi planlıyoruz. Bu planlarımız doğrultusunda, 2014 yılı itibariyle araç filomuzu 24 bin adede, filo yatırım değerimizi ise 1.3 milyar TL seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Araç yatırımlarımızın yanı sıra hizmet kalitemizi yükseltmeye yönelik teknoloji ve altyapı çalışmalarına da önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl yöneticilerin filolarına ilişkin tüm veri ve raporlara erişim imkanı sağlayan Online raporlama modülü, araç kullanıcılarımıza yönelik yol yardımı, kaza ve servis mobil aplikasyonları gibi uygulamalara imza attık.

Geçtiğimiz yıl operasyonel kiralama sektörünün adetsel büyüklüğü 207 bin adede ulaştı. Bu da yaklaşık 170 bin aracın operasyonel olarak kiralandığı 2012 yılma göre yüzde 21.9’luk bir artış yaşandığını gösteriyor. 2013 yılında Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 13.5’i, yani yaklaşık 90 bin adet yeni araç satın alımı yapan sektör, hem araç parkım genişletti hem de filolarını gençleştirdi. Operasyonel kiralama sektörünün, 2013 yılında yapmış olduğu araç yatırımı yaklaşık 5 milyar TL, aktif büyüklüğü ise yaklaşık 10 milyar TL seviyesine ulaştı. Tüm bu çarpıcı veriler operasyonel kiralama sektörünün sahip olduğu büyüme potansiyelini açıkça ortaya koyuyor.

Ogün BÜKÜLMEYEN / Arkas Filo Operasyonel Kiralama Müdürü
“Hedefimiz iik 10 firma arasına girmek”

Arkas Oto Filo, bin 700 adedin üzerinde araca sahip. Bu yıl filomuza bin 500 adet yeni araç eklemeyi hedefliyo- ARU AcrTO ruz. Kurulduğumuzdan bu yana her yıl yaklaşık yüzde 100 iljjgf büyüdük. Bu büyümeyi 2014 ve 2015 senelerinde de sürdüreceğiz. Uzun vadede hedefimiz, Türkiye’de adetsel anlamda ilk 10 büyük operasyonel kiralama şirketi arasında yer almak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu