Dünya Büyüklüğünde Bir Ötegezegen
W. M. Keck ve Gemini gözlemevlerinde yapılan çalışmalar Dünya büyüklüğünde bir ötegezegenin varlığını doğruladı. Üstelik gezegen yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunduğu için yüzeyinin sularla kaplı olma ihtimali var.
Dr. Elisa V. Quintana ve çalışma arkadaşlarının Kepler Teleskobu ile yapılan ilk gözlemden yola çıkarak yaptığı çalışmanın sonuçları Science ta yayımlandı.
Ötegezegenler etraflarında her zaman parlak bir yıldız olduğu için doğrudan gözlemlenemiyor. Ancak elde edilen verilerin analiziyle bir yıldızın etrafında gezegen olup olmadığı anlaşılabiliyor.
Bu amaçla kullanılan yöntemlerden biri de transit yöntemi. Bu yöntemde yıldızının önünden geçen gezegenlerin, yıldızın Dünyadan gözlemlenen parlaklığında sebep olduğu azalmadan yararlanılıyor. Daha önceleri transit tekniğiyle Kepler Teleskobu’nun elde ettiği veriler kullanılarak 3800 gezegen keşfedilmişti.
Yeni keşfedilen gezegen, Mİ-türü bir yıldızın etrafında. Bu yıldızın Dünyadan gözlemlenen parlaklığı çıplak gözle algılanabilecek en sönük yıldızın 500.000de biri kadar. Araştırmalar Kepler-186 adı verilen yıldızın etrafında 5 gezegen olduğunu gösteriyor.
Bu gezegenlerden birinin büyüklüğü Dünyamnkinin 1,1 katı. Kepler 186-f adı verilen gezegenin kütlesi bilinmediği için Dünya gibi kaya çekirdekli olup olmadığı bilinmiyor. Ancak gezegen, yıldızının yaşama elverişli bölgesinde olduğu için yüzeyinde sıvı su bulunma ihtimali var. Kepler 186-f bugüne kadar keşfedilmiş, üzerinde yaşam oluşma ihtimali olan, Dünyaya benzer büyüklükteki ilk gezegen oldu.