Taksit sınırına özel kredi formülü
Kredi kartına taksitli satışa getirilen sınırlamanın yarattığı daralmayı firmalar farklı finansman yöntemleriyle aşmaya çalışıyor. Zincir mağazalar bankalarla yaptıkları özel anlaşmalarla 36 aya kadar taksit imkânı sunarken, tüketici finansman şirketleriyle anlaşanlar da var…
KREDİ kartına şubat ayında getirilen taksit sınırlamasında geçen hafta esnaf açısından kısmi bir rahatlama yaşandı. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), ağırlıklı olarak esnafın kullandığı şirket kartlarına yönelik taksit yasağını kaldırdı. Şirket kartları ile kuyum, akaryakıt, gıda ve yemek harcamalarında dokuz aya kadar taksit yapılabilecek.
Böylece esnafın eli biraz rahatladı ama bireysel kredi kartlarına olan sınırlamalar devam ediyor. Mobilya, beyaz eşyada dokuz taksit sınırı geçerliyken, kuyum ve cep telefonu alışverişlerinde ise kredi kartına taksit yapılmıyor. Aslında ‘görünüşte’ yapılmıyor demeliyiz çünkü piyasa tüketicinin uzun taksit talebini kendi yöntemleriyle çözmeye çalışıyor. Bunun için zincir mağazalar bankalarla birebir anlaşma yaparak tüketiciye 36 aya kadar taksitli alışveriş yapma olanağı sunuyor.
Son olarak tüketici finansman şirketleri de devreye girmeye başladı. Geçmişte otomobil ve konut finansmanında etkin olan tüketici finansman şirketlerinin de son zamanlarda şirketlerle özel anlaşmalar yaparak piyasayı fonlamaya başladığını görüyoruz. Örneğin Koç Grubu şirketlerinden Koç Finans, Tepe Home gibi mağazalarla anlaşma yaparak tüketiciye 36 aya kadar kredi kullandırmaya başladı. Bunlar ilk örnekler… Finansman şirketleriyle mal ve hizmet satan şirketlerin arasındaki görüşmelerin hızlandığı bir gerçek. Tüketici finansman şirketlerinin uygun faizlerle kredi açması durumunda piyasada önümüzdeki dönemde bu işbirliği modellerinin çoğalması bekleniyor.
ARAYIŞLARI SÜRÜYOR
Koleksiyon Mobilya, şu anda kredi kartlarıyla müşterilerine dokuz taksitle ürün satıyor ama yeni ödeme alternatifleri için arayışlarını da sürdürüyor. Koleksiyon Mobilya icra Kurulu Başkanı Doruk Malhan, “Son dönemde bu yönde ilgili taraflarla görüşmeler yapıyoruz. Bir tüketici finansmanı çalışması yapmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda girişimlerimizin sonuçlanacağına inanıyoruz’’ diyor. Piyasada şu anda tek tük tüketici finansman şirketinin perakende sektörünü fonladığı görülse de, şirketler ve bankalar özel anlaşmalar yaparak finansman ihtiyaçlarını çözüyorlar.
Kelebek Mobilya Satış Direktörü Ali Serdar Sörfük, taksit sınırlamasının mobilya sektörünü olumsuz etkilediğini düşünüyor. Sörfük, firma olarak olumsuz etkilenmemek için neler yaptıklarını ise şöyle anlatıyor: “Birçok firma gibi biz de müşteri* lerimize bir B seçeneği’ sunma arayışına girdik. Bir banka (Aktifbank olduğu biliniyor) ile anlaşma sağladık ve makul faiz oranları ile tüketicilerimize 18 ay taksit seçeneği sunduk. Birçok müşterimiz bütçelerine uygun ödeme koşulları sağlayan bu imkânımızdan yararlandı.” Metropollerin dışında senetli satışın da kullanıldığını vurgulayan Sörfük, bu yöntemi iyi kullanan bayilerin senedini ödemeye gelen müşteriye başka bir ürün satarak çapraz satış da yapabildiğini vurguluyor.
“20 DAKİKADA KREDİ ÇIKIYOR”
Fuga Mobilya ise Halkbank ile anlaşma yaparak tüketicilerin uzun taksit talebini çözmüş. Fuga Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Alkışel, taksit sınırlandırmasının tüketiciyi zora soktuğunu belirtiyor. Alkışel, “Biz Halkbank ile anlaşarak tüm ev alışverişlerinde 24 ay taksit imkanı sunuyoruz. Müşterimiz mağazamıza geldiğinde sadece bir cep telefonu onayı ile 20 dakika içerisinde kredisi çıkıyor. Biz de bu kredinin tüm masraflarını karşılıyoruz. Bu şekilde taksit sımrlandırmasının önüne geçiyoruz. Senetli satış yöntemini ise tercih etmiyoruz” diye konuşuyor.
Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek ise, yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarında yüzde 20 artış olsa bile bu ay içinde Aktifbank ile işbirliği yapacaklarını söylüyor. Çilek, “Büyük şehirlerde Sörf® tüketici profilimizden dolayı pek fazla yüksek taksit sayısı talep edilmiyor ancak Türkiye genelinde bölgesel olarak zaman zaman daha fazla taksit sayısı talebi ile karşılaşabiliyoruz. Buradaki tüketicilerimize de alternatif sunmak amacıyla Aktifbank ile mayıs ayında işbirliği yapmaya karar verdik. Bu banka ile olan anlaşmamız kapsamında gelen talepleri incelediğimizde 15 taksitin üzerinde bir seçeneğin talep edilmediğini gördük” değerlendirmesini yapıyor.
DOLAMBAÇLI YOLLARA SON
Teknoloji ürünlerinde özellikle cep telefonlarında kredi kartına taksitin kaldırılması tam bir şok etkisi yarattı. Sektörde ‘kılıf’ satıp cep telefonu hediye edenlerden tutun da, hediye kartı ile cep telefonu satışına kadar birçok dolambaçlı yol denendi. BDDK son olarak hediye kartı ve hediye çekindeki taksit uygulamasını da kaldırarak bu yolu kapattı. Cep telefonunda operatörlerin kendi kampanyalarıyla sektör nefes alırken, teknoloji marketleri de bankalarla anlaşma yolunu seçiyor.
Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılmç Orhan Erdemir, cep telefonuna taksit uygulamasının kaldırılmasıyla yılın ilk dört ayında cep telefonu satışlarının yüzde 50 civarında düştüğünü söylüyor. “İşin vahim kısmı, oluşan bilgi kirliliğinden dolayı televizyon ve dizüstü bilgisayar satışları da yüzde 40 oranında düştü. Tüketicilerin büyük bir kısmı tüm teknoloji ürünlerinde taksitin kalktığını zannediyor” diyen Erdemir, cep telefonu, televizyon ve bilgisayar kategorilerinin teknoloji marketlerinin cirosunun yüzde 75’ini oluşturduğuna dikkat çekiyor. Erdemir, Gold’un taksit sınırlamasını aşabilmek için neler yaptığını ise şöyle anlatıyor: “Tüm mağazalarımızda, şubat ayından beri anlaşmalı olduğumuz bankaların desteği ile online sistem üzerinden 20 dakika içerisinde 24 aya varan tüketici kredisi olanağı sunuyoruz. Ancak bu olanak da çok yeni ve birçok kişi bundan haberdar değil.”
BEYAZ EŞYA OLUMSUZ ETKİLENDİ
Beyaz eşya sektörü de taksit sınırlamasından etkilendi. Şubat ve mart aylarında iç piyasada altı ana beyaz eşya ürün grubunun satışları yüzde 13-14 oranlarında düştü. Sektörün önde gelen şirketleri isteyen bayilerini senetli satış konusunda özgür bırakırken, firmalar bankalarla da anlaşma yapıyor. Ar-çelik’in Aktifbank ile yaptığı anlaşma aracılığıyla tüketici kredisi kullandırıyor; bazı bayilerinde 24 aya kadar taksitli satış olabiliyor. Vestel’in 16 taksit kampanyası var. Bayiler alman ürün fiyatının dokuz taksitini kredi kartı ile yaparken, yedi taksit için ise genelde senet yapıyorlar.
KUYUMCULAR SIKINTIDA
Kuyum sektörü de taksit sınırlamasından büyük darbe aldı. Sektör temsilcilerine göre, şubattan bu yana 22 ayar ürün satışları yüzde 50, 14 ayar ürün satışları yüzde 40, pırlanta satışları ise yüzde 70 oranında daralmış durumda.
Koçak Gold Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koçak, perakendede satışların şubat ayında ortalama yüzde 40 oranında daraldığı belirtiliyor. Sektörün taksit yasağını aşmak için henüz bir çözüm bula-
madığını söyleyen Koçak, markalı zincirlerin bankalarla anlaşma yapamadığını vurguluyor. Koçak “Bankalar tüketici kredisi çıkaralım diye teklifte bulundular. Altı ile 12 ay gibi taksitler yapmayı önerdiler. Birkaç görüşmemiz oldu ama bir sonuca ulaşamadık” diyor. Yurtiçinde 28 mağazalarının olduğu bilgisini veren Koçak, kuyumun ekonomik bir değer olduğunu ve BDDK’mn taksit yasağına bir çözüm bulmasını talep ediyor. İstanbul Kuyumcular Odası öncülüğünde sektör bir protestoya hazırlanıyor. Öte yandan sektördeki bazı kuyumcuların hatırlı müşterilerine 12 aya varan taksit seçenekleri sunarak senetle satış yaptıkları biliniyor.
İlhan İL / Tepe Home Yönetim Kurulu Başkanı
“Yeni alternatifte faizler daha yüksek”
Kredi kartına taksit sayısını azaltan karardan önce yaptığımız dört ay ertelemeli 12 taksit uygulaması, tüketiciyi çok cezbetmekteydi.
Artık taksit sayısının maksimum dokuzla sınırlandırılması durumuna tüketicinin uyum sağlamasını beklemekteyiz.
Şirketimizdeki işlemlerde çok yoğun olarak kredi kartı kullanılıyor. Mobilyada kredi kartı kullanım oranı yüzde 98 iken, aksesuar satışlarında bu oran yüzde 77.
Türkiye’nin önde geien finans şirketlerinden biri ile çalışıyoruz ve müşterilerimiz adına tüketici kredisi başvurusu ile 36 aya varan uygun koşullu ödeme olanakları sunuyoruz.
Ancak tüketicilerimiz bu alternatife çok ilgi göstermedi. Bunun için faiz oranlarının biraz daha düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz kurumsal bir firma olduğumuz için senetli satışı tercih etmiyoruz.
Necil OYMAN / TeknoSA Qenel Müdürü
“Farklı ödeme modelleri üzerinde çalışıyoruz”
Taksit sınırlamasının başladığı şubat ayında durgunluk yaşadık. Mart ayında, tüketici güveni, eski seviyelerine kavuşmasa da olumlu bir artış seyrine girdi ve satışlarımıza yansıdı. 300’üncü mağazamızın açılışını gerçekleştirdiğimiz nisan ayında, 23 Nisaıfdan itibaren beş gün boyunca Türkiye çapında çok özel kampanyalar düzenledik ve tüketicilerimizden yoğun ilgi gördük.
Mayıs, Anneler Günü’nün doping etkisiyle başladı. Mayıs ayında Anneler Günü haftasında geçen yıla göre ciroda yüzde 3G’iuk bir büyüme gerçekleşti. Taksit sınırlamasına rağmen tüketicilerin, teknoloji alışverişine her zaman kaynak ayırdıklarını gözlemliyoruz. Türkiye’nin en yaygın teknoloji perakende şirketi olarak, tüketicilerimize farklı ödeme modelleri sunmak, geliştirmek için de uzun süredir çalışıyoruz.
Mağazalarımızda denemeye başladığımız modeller var. Uzun vadeli ödeme adına, banka kredisini hem mağaza içinde hem de işbirliği yaptığımız bankalarla kolay erişilebilir hale getirmeye çalışıyoruz.