Girişimcilik Haberleri

Şilide Girişimcilere Ticaret ve İş Fırsatları

Şilide yatırım alanları nelerdir?, Şilide ne ticareti yapılır?

2011 yılında Türkiye ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması ile Türkiye ile ihracatı ve ithalatını artıran Şili, Türkiye’den girişimci bekliyor. OECD, Dünya Bankası ve Economic Inteüigence Unit tarafından en stabil, en güvenli ve en iyi iş ortağı olarak seçilen Şili, bakır, işlenmiş ürün, şarap ve deniz ürünleri ile fırsatlar sunuyor.

Şili ve Türkiye arasında 2011 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından yeni fırsatları paylaşmak üzere Şili Ticaret Ofisi ProlChile ev sahipliğinde düzenlenen ‘Flavours Of Chile’ (Şili’nin Lezzetleri) adını taşıyan etkinlikte, Şilili gıda üreticileri Türkiye’nin perakende, turizm, yeme-içme sektörlerinin önde gelen temsilcileriyle 1 Ekim tarihinde biraraya geldi.

sili

Türkiye’yi ziyaret eden bu delegasyonun amacı, dünya çapındaki öncelikli ülkeleri ziyaret ederek, her ülkedeki girişimciler ile bir araya gelerek ihracat olanaklarının artırılmasını sağlamak.

74 milyonluk nüfusu ile Türkiye, Şili yeme-içme sektörü için gelişmekte olan ve ilgi çekici bir pazar. Bu nedenle, 14 Şilili şirket ile bu yıl Türk ithalatçı firmaları ile bir araya gelmek istediklerini söyleyen Şili Ticaret Ofisi Direktörü Gülşan Atalay, Şili’nin 2012’de Türkiye’ye ihracatının 2010 yılındaki 311 milyon dolara göre artarak 466 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtiyor.

Atalay, bu artışın nedeninin bakır, işlenmiş ürün, şarap ve deniz ürünleri ile aynı zamanda 2011 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının etkili olduğunu kaydediyor.

Eğitimli iş gücü

Zira Şili’den ithal edilen gıdalar Türkiye’de geniş bir pazar buluyor. Sadece 2012 yılında Türkiye’nin taze elma ithalatının yüzde 74’ü şili kaynaklı, ithal edilen ürünler arasında Şili kaynaklı olanların oranı, yüzde 49 taze üzüm, yüzde 39 mantar, yüzde 31 taze şeftali, yüzde 21 şişelenmiş şarap, yüzde 12 ise kabuklu ceviz.

Şili’nin OECD, Dünya Bankası ve Economic Intelligence Unit tarafından en stabil, en güvenli ve en iyi iş ortağı olarak nitelendirildiğini ifade eden Atalay, serbest ticareti destekleyen ülkenin, ABD, Meksika, AB ülkeleri, Çin, Japonya ve Güney Kore dahil olmak üzere tüm ülkelerle işbirlikleri yaratmayı amaçladığına dikkat çekiyor.

Şili’ye duyulan güveni; yüksek eğitimli iş gücü, güçlü makroekonomik temel, yabancı yatırımcı için yasal garanti ve uluslararası olumlu imajı pekiştirdiğini belirten Atalay, “Rekabetçiliği ile öne çıkan Şili, sürdürülebilir gelişme ilkeleri ve büyüme ile doğal kaynakların korunması arasındaki dengeyi başarı ile kurmasıyla dikkat çekiyor” diyor.

Latin Amerika’da l’inci sırada

Economic Intelligence Unit’e (EIU) göre Şili, 2010-2014 yılları arasında iş imkânları en cazip 20 ekonomi arasında yer alırken, Latin Amerika ülkeleri arasında ise ilk sıraya yerleşiyor. Dünya çapında ticaret serbestliği bulunan ilk 10 ülke arasında yer aian Şili, Heritage Foundation ve The Wall Street Journal tarafından hazırlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi 2013’te (lndex of Economic Freedom 2013) aldığı 79 puanla dünyada 7’nci sıraya ve Latin Amerika ülkeleri arasında ise ilk sıraya yerleşiyor. Şili, aralarında AB, Çin, ABD, Güney Kore, Japonya, Kanada, Meksika ve diğerlerinin bulunduğu 60 ülke ile 22 ticaret anlaşması hayata geçirmiş durumda.

Ülkenin Latin Amerika ile 4.3 milyar tüketicinin bulunduğu dünyanın diğer ülkeleri arasında doğal bir köprü olduğunu belirten Atalay, şunları söylüyor: “Ticaret, Şili’nin büyümesindeki en önemli rolü oynar. Dünyanın gayrı safi milli hasılasının yüzde 85.7’sine sahip ülkeler, Şili ticaretinin yüzde 93’ünü oluşturur. Ülkenin politik ve ekonomik istikrarı, geniş bir ağ oluşturan ticari anlaşmaları ve yasal tutarlılığı Şili’yi yabancı sermaye için cazip kılıyor.

Dünyanın en cazip 20 ülkesinden biri

Politik ve ekonomik istikrar, 60 ülke ile yapılan 22 anlaşma neticesinde sahip olunan özgür ticaretin yanı sıra yasal tutarlılık ve mükemmel büyüme oram Şili’yi yatırımcı için cazip ve dinamik kılıyor.

■ İş dünyası seviyelendirme kuruluşu The Economist Intelligence Unit (ElU)’e göre Şili 2010-2014 döneminde dünyanın en cazip 20 ekonomisinden biri ve Latin Amerika lideri olarak belirlendi.

■ Şili ile ticaretin avantajları Dünya Bankası’nın ‘Doing Business 2012’ raporunda sıralandı. Genel sıralamada Şili 185 ülke arasında 37’nci ve Latin Amerika kıtasında lider oldu.

■ Şili, ülkede özellikle finans alanındaki şeffaflık ve devletin bu konuda standartlan yükseltmesi ile biliniyor. Transparency International tarafından yayınlanan Bozulma Algısı İndeksi 2012’de Şili, 176 ülke arasında en iyi 20’nci ekonomi seçildi. Şili’nin derecelendirmesi son yıllarda gelişmiş bir ülkenin şeffaflığı seviyesinde değişmeden kalmıştır.

■ Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması’nm devreye girmesi ile Türkiye’ye toplam ihracatını yüzde 24 oranında arttı. 2011’e kıyasla 2012 ihracatım yüzde 46 oranında büyüttü. Türkiye’den ithalatı ise yüzde 77 arttı. 2012’de Türkiye Şili ihracatında 27’nc, en büyük pazar oldu.

■ Bu anlaşma ile Şili, Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlara Türkiye köprüsünü kullanarak girme avantajına saMp oldu. Şili’nin de Türkiye’nin Latin Amerika ülkelerine ulaşmasında böyle bir köprü görevi yapabileceği ifade ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu