Bayilik Veren Bisiklet Firmaları
Basiklet Bayiliği Veren Firmalar
Bisiklet tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselen bir trend. Türkiye’de bisiklet pazarının yıllık hacmi 200 milyon TL’ye ulaştı. Üretici ya da ithalatçı firmalar şimdi ülkenin her köşesinde yeni bayiler arıyor…
AVRUPAYA gidenlerin gördüklerinde hayran oldukları ve imrendikleri şeylerden birisi, bu ülkelerdeki bisiklet kullanımının yaygınlığı ve kolaylığıdır. Yollar ve trafik öncelikleri bisikletliler gözetilerek düzenlenmiştir. Otomobilden bağımsız bir yaşamın aktifliği, kolaylığı ve ze\’kini gözleyenlerin dilinden, “Keşke bizde de böyle olsa” sözleri dökülür. “Keşke, işe ve gezmeye bisikletle gidebileceğim bir kentte yaşasam… ” Bu dilekler Türkiye’de de yavaş yavaş hayat buluyor. İstanbul, İzmir Adana, Antalya başta olmak üzere birçok gelişmiş il ve ilçede bisiklet kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Bunda belediyeler tarafından yapılan bisiklet yollarının katkısı büyük. Diğer yandan özellikle çe\reye ve doğaya duyarlı gençler arasında bisiklet tutkusu giderek yaygınlaşmakta.
PAZAR ÇOK HIZLI BÜYÜYOR
îşte bu ve benzeri etkenler Türkiye bisiklet pazarını büyütüyor. Sektör temsilcilerine göre pazarın hacmi 200 milyon TL yi geçti. Yerli üreticilerimiz tarafından yılda 2 milyon adede yakın bisiklet üretiliyor. Bunların çok büyük bölümü iç pazara sunuluyor. 200-300 bin adedi iseyurtdışına ihraç ediliyor. Yerli üreticilerin yanı sıra Uzakdoğu menşeli bisikletleri Türkiye’ye getiren ve bunları bayileri aracılığıyla müşterilerine sıman distribü tör firmalar da var. Sektörde faaliyet gösteren kiiçiik ölçekli yan sanayi firmaları İstan bul ‘da Bayrampaşa civarında odaklanmış dununda.
Accell Bisiklet, Bisan ve Beldeyanıa bisiklet üretimi ve ihracatında rol oynayan en büyük firmalardan. Bu üç firmanın dışında 30 civarında irili ufaklı üretici firma var. Ayrıca üretimine 1946’da başlanan Fransızların efsanevi bisiklet markası Solex de bu lıafta Türkiye pazarına giriş yapıyor. Herkesin ihtiyacına göre değişik modelleri olan Solex’in katlanabilir ve elektrikli tasarımlan bulunuyor. Tiim bunların dışında merdiven altı tabir edilen kayıt dışı ürünlerin pazardaki payı da oldukça yüksek. Bisiklet pazan her ne kadar büyüme trendi yakalamış olsa da henüz emekleme aşamasında. Zira sadece Almanya’da yılda 5 milyon adet bisiklet satılıyor. Bu yönüyle pazarın önünde muazzam bir büyüme potansiyeli var. Uzmanlara göre bisiklet kültürü yaygınlaştıkça bisiklet pazan hızla büyüyecek. İşte bu büyüyen pazann oyunculan şimdi konsept mağazalar açarak ya da bayilik sistemiyle yeni satış noktaları oluşturuyorlar…
BİSAN
Yüzde 100 yerli üretim
Bisan Bisiklet Moped Üretim Sanayi yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket. 1963 yılında İzmir’de bisiklet üretmek üzere kurulan Bisan’ın elektrikli scoo-ter modelleri de var. Firma, Türkiye genelinde çok yaygın bir bayi ve servis ağına sahip. Türkiye’nin hemen hemen her ilinde satış noktası bulunuyor. Bunların sayısı 400 civarında. Ayrıca 700’e yakın yetkili servisi var. 64 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu tesislerinde üretim yapan firma, bisiklet fabrikasında tek vardiyada günlük 450 adet bisiklet üretim kapasitesine sahip. Şirketin çocuk, şehir ve yol, hizmet ve birçok farklı kullanım alanına yönelik onlarca farklı modeli var. Bisan, yurtiçinde yeni bayilikler oluşturmaya devam ediyor. Bunun için satış potansiyeli olan her bölgeden gelen bayilik talepleri değerlendirilecek.
Telefon: 0232 877 00 28 E-posta: info@bisanlar.com.tr
ACCELL BİSİKLET
750 bayi, 450 yetki servis
Türkiye’nin en modern ve entegre bisiklet üretim tesislerinden birine sahip olan Ac-cell Bisiklet, dağ, şehir, çocuk, trekking, cross, katlanabilir ve elektrikli bisikletler üretiyor.
Şirket 18 bin 743 metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 37 bin 196 metrekare alan üzerindeki tesislerinde farklı kullanım seçenekleri için bisikletler üretiyor. Yönetim birimi, montaj-boya ve kadro-ma-şa üretim işletmeleriyle merkezi Manisa’da bulunan firmanın İzmir, İstanbul ve Ankara’da da satış bölge müdürlükleri var. Şirketin Türkiye genelinde yaklaşık 500 yetkili bayisi ve 450’yi geçen yetkili servisi var. Bayilik talebi geldiğinde öncelikle bölge mevcut bayiler açısından değerlendiriliyor. Başvuru sahibi çalıştığı firmalardan ve bankalardan istihbaratı yapılarak değerlendiriliyor. Yeni açılacak bin firma ise yeterli miktarda banka teminat mektubu ibteniyor.
Telefon: 0232 483 43 01 E-posta: info@accellbisiklet.com.tr
ARZU BİSİKLET
uzakdogu’dan ediyor
Arzu Bisiklet, ithalatçı bir firma. İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekare kapalı alana sahip bir deposu var. Uzakdoğu’dan ithal ettiği ürünleri buradan Türkiye’ye dağıtıyor. Türkiye genelinden gelecek bayilik taleplerini değerlendiren şirket uygun bulduğu bölgelerde yeni bayilikler oluşturmayı hedefliyor.
Telefon: 0444 27 98
ÜMİT BİSİKLET
Hem öreticî hem Maç
Coranna ve Mosso markalı bisikletler Ümit Bisiklet tarafından üretiliyor. Şirket aynı zamanda AvusturyalI KTM bisikletlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. 1983’den beri bisiklet üreten firmanın üretim tesisi İstanbul Hadımköy’de. Şirket yılda ortalama 350 bin adet bisiklet üretiyor. Yaklaşık 300 bin adet bisiklet iç pazara sunuluyor. 50 bin adedi ise ihraç ediliyor. Birçok ülkeye ihracat yapan şirket aynı zamanda Hollanda’ya özel üretim de yapıyor. Türkiye genelinde yaygın bir bayi ağına sahip firmanın yaklaşık 500 bayisi var. Yeni bayilikler için satış potansiyeli olan tüm il ve ilçelerden gelecek talepler değerlendiriliyor. Şirkete en çok tatil yörelerinden bayilik talepleri geliyor; ayrıca Konya, Düzce ve Akhisar’dan bayilik talepleri alıyor.
Telefon: 0212 77122 50 E-posta: info@umitbisiklet.com.tr
SALCANO
100 mağazası var
Salcano bisikletler bir aile şirketi olan Salko Sanayi ve Ticaret tarafından İstanbul Arnavutköy’deki üretim tesisinde üretiliyor. Toplam 14 bin 500 metrekarelik alana sahip olan tesisin günlük üretim kapasitesi 100 adet. Şirketin Türkiye genelinde 100 mağazası var. Ayrıca 550 satış noktasında motosiklet ya da bisikletleri satılıyor. Salcano, Türkiye genelinde yeni bayilikler verecek. Salcano, İngiltere, Hollanda ve Balkan ülkelerine ihracat da yapıyor.
Telefon: 0212 597 08 06
DELTA BİSİKLET
Fenerbahçe Bisikletin yaptası
Delta Bisiklet kendi markasıyla üretim yapıyor. Ayrıca dünyaca ünlü markaların (Cannondale, Corratec, Geotech, Schwinn, Look, GT, Strida) Türkiye distribütörü. Firmanın her yaş grubuna hitap eden bisiklet seçenekleri var. Bunlar şirketin kendine ait mağazaları ve bayi kanalıyla satılıyor. Firma, franc-hising sistemiyle Türkiye genelinde yeni şubeler açacak. Ayrıca bayilik de veriyor.
Firma çok ilginç bir uygulamaya da imza atmış durumda. Delta Bisiklet ve Fenerbahçe Spor Kulübü işbirliği ile yürütülen ortak çalışmalar sonucunda spor kulübü adını taşıyan Türkiye’nin ilk bisiklet markası oluşturuldu. Geotech bisiklet teknolojileri ile üretilen ?Fenerbahçe Bisiklet’ Delta Bisiklet’in yanı sıra Fenerium mağazalarında da satılıyor.
Telefon: 0216 450 66 30 E-posta: kiziltoprak@deltabisiklet.com
ASU BİSİKLET
Sirket’de başladı şimdi üretici
1981’de İstanbul Sir-keci’de bisiklet satışıyla faaliyetlerine başlayan Aslı Bisiklet, şimdi kendi markası Sedona ile üretim yapıyor. Ayrıca 28 bisiklet ve aksesuar markasının Türkiye distribütörü konumunda. Katlanabilir bisiklet Dahon, su geçirmez çanta Konnix, güvenlik ışığı Sigma, süspansiyon Rock Shox, Bisiklet GPS’i Mio, spor ayakkabısı Sidi ve Sony’in sporcular için ürettiği aksiyon kameraları bunlardan ilk akla gelenler.
Telefon: 0212 527 35 63 E-posta: info@aslibisiklet.com
ESARAS
Toptan satiş yapıyor
Es Aras İstanbul Bayrampaşa’daki üretim tesisinde yılda 200 bin adet bisiklet ve yürüteç üretiyor. Firma ürettiği bisikletlerin tamamını iç pazara sunuyor. Şirketin henüz kendine ait bir mağaza ya da bayilik ağı yok. Şimdilik büyük toptancı firmalar aracılığıyla çalışıyor. Es Aras bulundukları bölgelerde ürünlerinin toptan satışını yapabilecek firmalarla temas kurmak istiyor.
Telefon: 0212 565 48 48 E-posta: info@cembio.com
KAYA BİSİKLET
üç markası ile iddialı
Kaya Bisiklet Flood, Storm ve Ocean markalarıyla bisiklet üretiyor. Şirketin üretim tesisi İzmir Torbalı’da. Bu tesiste yılda 60 bin adet bisiklet üretiyor. Bunların tamamı iç pazarda satılıyor. Kaya Bisiklet ürünlerini çoğunlukla marketler aracılığıyla tüketicilerin beğenisine sunuyor.
Telefon: 0232 868 56 52 E-posta: info@kayabisiklet.com.tr
AKTİF PEDAL BİSİKLET
Mağaza yatırım bedeli 40 bin TL
2007’den bu yana faaliyet gösteren Aktif Pedal Bisiklet, Spe-cialized, Nirve, Crankborthers, Hydrapak, Shimano, Minoura, Okbaby, Campagnolo, Joe’s Noflats, Buzzrack ve Pedalite gibi dünyaca ünlü bisiklet ve aksesuar üreticilerinin Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Şirket bu sezon bisiklet ana grubundan 36, alt gruptan 60 model piyasaya sundu. Tekstil ana grubunda ise 10 aksesuar ana grubundan 70, çantada ise beş modeli tüketicilerin beğenisine sundu.
Aktif Pedal, ürünlerinin satışını Otim Fulya, Caddebostan, Bakırköy, İzmir Karşıyaka ve Bursa’daki beş mağazasında gerçekleştiriyor. Ayrıca 10 bayisi var. Bayi sayısını hızla artırmayı hedefleyen şirket, bu doğrultuda gelecek bayilik taleplerini değerlendirecek. Bunun için 100 metrekarelik bir mağaza gerekiyor. Bu ölçekteki bir mağazanın kurulum maliyeti 40 bin TL. Başlangıç için 50-100 bin TL’lik mal alımı gerekiyor.
Telefon: 0312 213 38 88
ORBİS BİSİKLET
300 bayisi var
2013 yılında üst grup bisiklet pazarına giriş yapan Orbis Bisiklet, Orbis ve Orbisplus markalı bisikletleri üretiyor. Ayrıca Rale-igh markasının distribütörlüğünü yapıyor. Şirket bu sezon piyasaya 70 farklı model sundu. Firmanın yıllık üretim kapasitesi ise 150 bin adet. Şirket ürettiği her bisikletin geometri ve komponent uyum çalışmalarını bünyesinde gerçekleştiriyor. Bu anlamda güçlü bir teknoloji ve altyapıya sahip. Orbisplus Bikes’ın Türkiye genelinde 300 bayisi var. Ancak şirket yeni bayilikler oluşturmaya devam ediyor. Yeni bayilikler için Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri’nden gelecek taleplere öncelik verilecek. Bayilik için belirlenen miktarlarda teminat gösterilmesi gerekiyor.
Telefon: 0212 693 55 4 0 E-Posta: info@orbisat.com.tr
Eray ELDEK / Decathlon Bisiklet Marka Müdürü
Katlanır bisikletlere ilgi çok fazla
Bisiklet hem ulaşım aracı olarak hem de bir spor ekipmanı olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselen bir trend. Bu gelişmeyi gözlemlemek çok kolay. Dikkat edin sokaklarda artık daha fazla bisiklet görülüyor. Bu doğrultuda bizim satışlarımızda da doğal bir artış oluyor. Mağazalarımızda bulundukları lokasyona [İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Mersin ve Bodrum} göre yıllık satışlar bin-3 bin adet arasında değişiyor. Decathlon olarak sadece kendi markamız olan B’twin markasını satıyoruz. MTB, yol, şehir ve çocuk bisikleti olmak üzere yaklaşık 100 farklı modelimiz var. Ancak şimdilik bunların 50’sini Türkiye’ye getirdik, ilerleyen yıllarda tüm ürün gamımızı müşterilerimize sunmak için çalışmalarımız sürüyor. Özellikle büyükşehirlerde katlanır bisikletlere olan ilgi çok arttı. Kullanıcılar bilinçlendikçe ihtiyaçlarına daha uygun bisikletleri seçmeye başladılar. Özellikle şehir hayatında hem kullanım kolaylığı hem de konfor sunan bisikletler oldukça ilgi görüyor. Tabii ki dağ bisikletleri ilk bisikletini alan gençler arasında ilgi görmeye devam ediyor.
Vitesli bisikletler pazarı büyüttü
Türkiye’de 1980-1985 yıllarında üretilen bisikletler, üç vitesli, basit ve daha çok çocuk bisikletleriydi. Sonra dünyada yeni bir trend başladı ve dağ bisikletleri ortaya çıktı. Dağ bisikletleri öncelikle ithalatçılar tarafından Türkiye’ye getirildi. Ülkemizde bisiklete karşı oluşan ilgi dağ bisikletinin keşfi ve bu bisikletlerin dağlardan düz yollara inmesiyle başladı.
Vitesli bisikletlerin piyasaya sürülmesiyle bu ilgi giderek arttı. Çünkü vitesli bisikletler, hem engebeli yollarda hem de kent içinde kullanım kolaylığı getiriyor.
Hedef kitlenin büyümesi, üretici firmaların tasarım konusunda yeni atılımlar yapmasını sağladı. Yeni tasarımlar, satış alanını genişleterek bisikleti galerilerden beyaz eşya mağazalarına kadar satılır bir mal durumuna getirdi. Nüfusunun yüzde 75’i kırk yaşın altında olan ülkemiz, bisiklet sektörünün hitap ettiği kitle yönüyle de büyük bir potansiyele sahip. Genç nüfusun çokluğu ekonomik olarak da Türkiye’yi gelecek vaat eden bir pazar durumuna getiriyor.