Tergan Deri Yurtdışında Hızla Büyüyor
Deri markası Tergan’ın kurucusu Mümin Tergan, Tahtakale’de açtığı 6 metrekarelik imalathanesini bugün önemli bir zincir haline getirdi. Şirketin yurtiçinde 40, yurtdışında da 11 mağazası var. Suudi Arabistan ve Kazakistan başta olmak üzere yurtdışında 2016’ya kadar 10 mağaza daha açılması planlanıyor. Şirket, Kore ve Çin’den gelen teklifleri değerlendiriyor.
Mümin Tergan 59 yaşında… Hala ilk gün duyduğu heyecanla işine bağlı. Sabahları Bayrampaşa’da bulunan deri fabrikasına ilk O geliyor ve en son O çıkıyor. Hala üretimin içinde ve işine olan sevgisini gözleri parlayarak anlatıyor.
Mümin Tergan’a göre bu çalışma azminin arkasında işe sıfırdan başlaması var. Deri sanayisinin başarılı girişimcisinin hikayesi henüz 14 yaşında küçük bir çocukken başlıyor. 1969’da 14 yaşındayken Konya Beyşehir Gök-çimen Köyünden gizlice kaçıp İzmir’e gidiyor. Mümin Tergan, “Babam köyün imamıydı. Köyde yapacak bir şey yoktu. Tatilde İzmir’den gelen arkadaşlarımın anlattıklarından çok etkilenmiştim ve sanat öğrenmek için İzmir’e gitmeye karar verdim” diyerek hikayesini anlatıyor. İzmir’de 10 gün bir restoranda komilik yaptıktan sonra bir arkadaşının tavsiyesiyle kemer atölyesinde çalışmaya başlıyor.
BAŞARISIZLIK YILDIRMADI
İki sene çıraklık döneminin ardından memleketine dönerek halasının oğluyla birlikte Beyşehir’de bir atölye kurmaya karar veriyor. İki oıtak, kaliteli ve ucuz üretim yaptıkları için Beyşehir ve çevresinden ilgi göreceklerini düşünüyor. Ancak bekledikleri gibi bir taleple karşılaşmıyorlar. Tergan, “Gel gör ki tahminlerimiz tutmadı. İyi malzeme kullanmamıza, kaliteli ve uygun fiyatlı bir ürün sunmamıza rağmen esnaf bizim yerimize İstanbul’dan almayı tercih etti” diyor.
Bu sırada İstanbul’da bu sektörde çalışan Aksekili bir akrabalarının “İstanbul’da atölyeler ürün yetiştiremiyor, siz burada stok yapıyorsunuz” şeklinde yorumu üzerine radikal bir kararla İstanbul’a taşınma kararı alıyorlar. İki ortak 6 Haziran 1972’de İstanbul’a geliyor ve ilk atölye Tahtakale’de açılıyor.
KENDİ MARKASINI OLUŞTURDU
Mümin Tergan 1978 yılında halasının oğluyla yollarını ayırıyor ve kendi markasını oluşturuyor. Marka oluştururken ilk aşamada karar vermekte zorlanan Tergan, süreci şu şekilde anlatıyor: “Soyadımızın enterasan bir hikayesi var. Anadoluda kan ter içinde kalmak diye bir deyim vardır. Dedem aslında soyadımızı buradan esinlenerek terkan yaptırmak istiyor. Ancak nüfus memuru yanlışlıkla tergan yazınca öyle kalıyor. Biz de şirkete isim bulma sürecinde riskleri de göze afarak soya-dımızı kullanma kararı aldık.”
iki kardeşini yanma alarak yoluna devam eden Tergan için bu süreç bir dönüm noktası oluyor. Kemerin yanı sıra saraciye olarak adlandırılan cüzdan, evrak çantası, portföy çanta gibi ürünlerin üretimi başlıyor.
MERCEDES DÖNÜM NOKTASI
Şirketin önemli mihenk taşlanndan diğeri ise bir fuarda otomotiv markası Mercedes ile tanışmaları oluyor. Mercedes için araç kit çantası üretmeye başlayan Tergan, bu süreçte disiplini öğrendiklerini söylüyor. Ardından yurtdışı fuarlara katılmaya başlayan şirket, Timberland gibi dünyanın önemli markaları için üretim yapmaya başlıyor. 19901ı yılların başında Beyazıt ve Laleli’nin en hareketli olduğu dönemde de ihracat konusunda ciddi bir büyüme gösteriyor.
Bu süreçte fasonculukla bu işin gitmeyeceğini anlayan Mümin Tergan, 1997 yılında Tergan markasıyla ilk mağazasını Profilo AVMde açıyor. Ancak toptan işi iyi gittiği için perakende tarafına fazla yatırım yapmıyor. 2005 yılında ise Mümin Tergan’ın aynı zamanda damadı olan Altan Erdinç’i şirkete çağırmasıyla perakende tarafında atılım başlıyor.
YURTDIŞI AÇILIMI
Mümin Bey ve kardeşleri Mustafa ve Ahmet Bey’in yanı sıra ikinci kuşağın da işin içine girmeye başlamasıyla markalaşma ve yurtdışı yatırımlar hız kazanıyor. Bugün şirketin genel müdürü olarak çalışan Altan Erdinç, Tergan’ın yurtiçinde 40, yurtdışında Rusya, Bulgaristan, BAE ve Ukrayna’da 11 mağazası bulunduğunu söylüyor.
Suudi Arabistan ve Kazakistan başta olmak üzere yurtdışında 20l6’ya kadar 10 mağaza daha açmayı planlayan şirket, ayrıca Kore ve Çin’de mağaza açmak için bir grupla görüşme halinde. Kazakistan ve Suudi Arabistan’ın üzerinde bir yıldır çalıştıklarını ve artık kesinleşme aşamasında olduğunu belirten Erdinç, Çin ve Kore için ise görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.
YURTİÇİNDE DE BÜYÜYECEK
Yurtiçinde de 20l6’ya kadar mağaza sayısının 50’ye çıkarılması hedefleniyor. 2014’te verimli olmadığı için beş mağazayı kapattıklarını söyleyen Erdinç, “Artık adım başı AVM oldu, iyi karar vermek lazım. Kârlı ve verimli büyümeyi hedef aldık. Öz sermayeyle büyümeye çalışıyoruz, bu nedenle adımları sağlam atıyoruz” diyor.
Bayilik vermeden büyüdüklerine dikkat çeken Erdinç, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Kâr marjları çok düşük. Dolayısıyla bayilik sistemi çok hakkaniyetli değil. İnsanlara bayilik veriliyor ama sonuçta üretici de bayi de mutlu olmuyor. Kapat git demek de bize uygun değil. Bayilik sistemi kısa vadede hızlı büyümemizi sağlasa da uzun vadede kârlılık olmayınca sorunlar çıkacağını düşünerek girmedik” diye konuşuyor.
KAPASİTE ARTIRILACAK
Yıllık 350 bin adedik üretim kapasitesi bulunan şirket büyüme planları doğrultusunda Bayrampaşa’da bulunan merkezini genişletme kararı aldı. Yaklaşık 7 milyon TL’lik bir yatırımla 7 bin 500 metrekare olan imalat alanı 11 bin 500 metrekareye çıkan-lacak. Ek yatırımların ağustos ayında devreye girmesi ve üretimde yüzde 30’luk bir kapasite artışı sağlanması planlanıyor. Böylece 450 olan çalışan sayısının yeni mağaza açılışları ve ek yatırımın devreye girmesiyle 650’ye çıkarılması planlanıyor.
2013 cirosu 59 milyon TL olan şirketin 2014 hedefi ise 65-70 milyon TL arasında bir ciroya ulaşmak. Tergan, üretiminin yüzde 70’ini kendi markası ile gerçekleştiriyor.
Aile anayasası oluşturulacak
Tergan Deri, tam anlamıyla bir aile şirketi. Şirketin kurucusu Mümin Bey’in yanı sıra iki kardeşi de hala şirkette aktif olarak görev alıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Mümin Tergan yürütüyor. Kardeşi Mustafa Bey yönetim kurulu başkan yardımcısı ve üretimden sorumlu. Diğer kardeş Ahmet Bey ise yönetim kurulu üyesi ve satın almayla ilgili işleri yürütüyor. Okulunu bitiren ikinci kuşak aile bireyleri de şirkette kendine uygun bir pozisyonda işe başlıyor. Mümin Bey’in damadı Altan Erdinç, uzun yıllardır şirkette çalışıyor ve genel müdürlüğü yürütüyor. Ailenin diğer bireyleri de ilgi alanlarına ve eğitimlerine göre şirkette çalışmalarını sürdürüyor. Altan Erdinç, şirketi sürdürülebilir kılmak adına aile anayasası oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını söylüyor.