Türkerler, yeniden çimentoya giriyor
2005’te Şanlıurfa ve Ladik Çimento’yu satın alarak çimentoya giren ama iki yıl sonra bu şirketleri satan Türkerler Holding, sektöre yeniden girme kararı aldı. Sakarya’nın Karasu ilçesinde 188 milyon dolarlık yatırımla 1 milyon 250 bin ton kapasiteli bir fabrika kuracaklarım söyleyen Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkam Kazım Türker, “Fabrika 20 ay içinde devreye girecek” diyor.
Adını Ankara’nın vergi rekortmeni olarak duyuran Türkerler Holding, inşaattan altyapı projelerine, enerjiden sağlık yatırımlarına ve tekstile kadar farklı alanlarda iş yapan yatırımcı bir grup. Türkerler, iş dünyasında ilk büyük çıkışım, 2005 sonbaharında Uzan Grubu’nun çimento şirketlerinin TMSF tarafından satışında yaptı. Türkerler, ihalede Şanlıurfa ve Ladik Çimento’yu yaklaşık 300 milyon dolara satın aldı. Ancak 2007 yılında Şanlıurfa’yı Limak’a ve Ladik’i Akçansa’ya toplamda 368 milyon dolara satarak çimento sektöründen çıktı.
Türkerler Holding, geçen yedi yılın ardından sektöre yeniden girecek. Sakarya’nın Karasu ilçesinde 188 milyon dolara mal olacak yatırımla 1 milyon 250 bin ton klinker kapasiteli fabrika inşa edecek.
20 AYDA DEVREDE
Yatınm hazırlıklarının başladığını söyleyen Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, fabrikanın maksimum 20 ay içinde devreye alınacağı bilgisini veriyor. Türker, “Karasu Çimento’nun ÇED’ini ve arazisini 15 milyon dolara, Nur Yol isimli gruptan satın aldık ve yatırıma başladık. Nur Yol burada yüzde 10 oıtak olarak kaldı” diyor. Kazım Türker, sektörde fazla kapasite söylemleri varken bu alana yeniden geri dönmelerinin nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “Öncelikle ben sektörde fazla kapasite sorunu olduğunu düşünmüyorum. Türkiye, kentsel dönüşümün yanında büyük otoyol ve altyapı projeleriyle, büyük bir yatırım sürecinde. Yine lokasyon çok önemli. Karasu’da limanın, demiryolunun, duble yolun olması, fabrikanın hammadde malzemesinin üzerinde kurulması, yüksek ihracat potansiyeli, bizim buraya yatırım yapmamızın ana nedenleri.”
TÜRKERLER’İN AKTİF OLDUĞU 3 ALAN
İNŞAAT: Toplam sözleşme büyüklüğü 1,6 milyar doları aşan başta Erzurum Başköy Barajı, Diyarbakır Ambar Barajı olmak üzere devam eden taahhüt projeleri var. Gayrimenkul geliştirmede İstanbul Zincirlikuyu Çiftçi Tovvers, Ankara’da Mahall Ankara ve Çukurambar Projesi ve son olarak İzmir Mahall Projeleri’nde 1 milyon metrekare proje büyüklüğü söz konusu. Dört projenin satış bedeli 2 milyar dolar.
2010’da OTV International ile stratejik ortaklık yapıldı. 300 milyon dolar sözleşme bedeli ile Ergene, Kuşadası, Çiğli, İzmit ve Tekirdağ organize sanayi bölgelerinde atık su tesisi inşaatı projeleri alındı.
ENERJİ: Başta yenilenebilir enerji olmak üzere, üretim, dağıtım ve: ticari faaliyette bulunuyor. Rüzgar tarafında 1000 MVV’tik lisansı var. Jeotermal enerjide 250 MW kapasite ile Türkiye’nin en büyük grubu. Manisa Alaşehir’de 24 MVV’lik bölüm 90 milyon dolara mal oldu. Toplamda 750 milyon dolarlık yatırım yapacak. Van Gölü Elektrik Dağıtım ihalesini 2013’te 118 milyon dolara kazandı. İzmir Doğal Gaz’da ise hedef 1 milyon abone.
SAĞLIK: Ankara Etlik, İzmir Bayraklı ve Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsleri’nin ihalesini aldı. Bu üç projede toplam yatırım maliyeti 2 milyar Euro civarında olacak.