Haberler

Sekiz Türk şirketi Web Summit’te

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ KONFERANSI WEB SUMMIT’E BU YIL TÜRKİYE’DE SEKİZ STARTUP KATILMAYA HAK KAZANDI. WEB SUMMIT’İN KURUCUSU VE CEO’SU PADDY COSGRAVE, RİSK SERMAYESİ ŞİRKETLERİNİN TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAK İSTEMESİNİN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNE DAİR OLUMLU BİR GÖSTERGE OLDUĞUNU SÖYLÜYOR VE “BAŞARILI OLMAK İÇİN İLLA SİLİKON VADİSİ’NDEN ÇIKMAK GEREKMİYOR” DİYOR.

silikon vadisi

Türkiye’den sekiz startup, yüksek potansiyelli genç teknoloji şirketleri arasında katılmak için 30-31 Ekim’de Dublin’de düzenlenecek Avrupa’nın en büyük teknoloji konferansı Web Summit’e katılmaya hak kazandı. Etkinliğe Türkiye’den ilk kez bu kadar yüksek katılım olması dikkat çekici. Dünyanın önde gelen girişimcileri, yaünmcılan ve teknoloji yöneticileriyle bir araya gelecek olan Türk şirketleri Google Ventures, Kleiner Perkins, Andreessen Horowitz gibi önde gelen risk sermayesi şirketleriyle işbirliği fırsatları yakalayacak. Facebook, Cisco, AOL ve Paypal’in CEO’lanyla tanışma ve fikir alışverişi imkanı da doğacak ayrıca. Etkinlik öncesi konuştuğumuz Web Summit’in Kurucusu ve CEO’su Paddy Cosgrave ise hem Web Summit’i hem de Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini anlattı.

Bu yıl düzenlenecek  Web Summit’teki yeniliklerden bahseder misiniz? Zirve, katılımcılara neler vaat ediyor?

Web Summit, 10 binden fazla katılımcının, 950 startup’ın ve 350 basın mensubunun katılımıyla gerçekleşen Avrupa’nın en büyük teknoloji konferansı olarak öne çıkıyor. Zirve, startup’lara basın tarafından fark edilme ve çok sayıda yatırımcıyla tanışma gibi önemli bir network fırsatı sunuyor. Avrupa’da bu kalibrede ve bu katılımcı kitlesiyle benzer bir etkinlik daha yok. Etkinlik bu yıl Accel, RRE, Google Ventures gibi önemli yatırımcıların yanı sıra 90’dan fazla ülkeden startup’a ev sahipliği yapacak. Evernote, Hailo, Nest, Vice gibi şirketlerin kurucuları konuşmacı olarak yer alacak. Zirvenin asıl amacı, bu konuşmacıların ilginç hikayelerini aktarmakla birlikte startup’lann fark edilmesini ve dünyaya açılmasını sağlamak. Girişimcilerin etkinlik öncesinde fark edilmeye zemin hazırlaması ve tanışmak istedikleri kişileri araştırması, araçlanmızı ve platformlarımızı network geliştirmek istedikleri kişiler için kullanması, toplantılar hazırlaması gerekiyor. Böylece zirveden en verimli şekilde yararlanmaları mümkün.

VVeb Summit’e katılacak Türk startup’ların potansiyelini değerlendirir misiniz?

Türkiye büyük bir pazar. Ve Türkiye’den çıkacak çok daha fazla startup olacağını tahmin ediyoruz. Hem Avrupa’da hem de Ortadoğu’da kendini tekrarlamayan ve inovatif olmayı başaran startup’lara şahit olmak istiyoruz. Bu bakımdan bir Türk şirketin global pazarda özellikle bir alanı domine etmesi muhteşem olur. Açıkçası ABD’den çıkmayan bir startup’ın pazarda iddialı olmasını ve iyi işler başardığını görebilmek çok güzel. Başanlı olmak için illa Silikon Vadi-si’nden çıkmak gerekmiyor. WAZE buna müthiş bir örnek. Avrupa’da böyle startup’lar var. Ancak Avrupa’nın güçlü bir startup ile ses getirecek bir halka arza ya da satın almaya, mesela bir Sky-pe’a ihtiyacı var. Tüm ekosistemi canlandıran ve buna ilham veren yegane güç ise startup’ın arkasındaki ekip.

Türkiye’de gelişen girişimcilik ekosistemi ve startup kültürünü biraz değerlendirir misiniz?

ABD’li ve Avrupalı pek çok risk sermayesi şirketinin Türkiye’de yatırım yapma isteği, bence burada harika şeylerin olduğunu gösteriyor zaten. Onlarca öne çıkan girişimcinin yanı sıra Earlybird Ventures ve Tiger Global gibi güçlü yatırım fonlarının Türk startup’larına verdiği destek müthiş. Türk girişimcilerine kariyerlerinde yükselmeleri için verebileceğim tek tavsiye büyük ve global düşünmeleri, risk almaları. Dünyaya açılmanın da tek yolu bu.

Sekiz Türk şirketi Web Summit’te

Sopsy: internette alışveriş sitesi açmanın kolay yolunu sunan site, çok sayıda kullanıcıya hizmet veriyor.

Globed: Türkiye’nin iyi okullarına e-öğrenme ortağı olmayı başarmış olan site, çok sayıda alanda ders veriyor.

Kobikit: KOBİ’ler için sosyal iş platformu yaratan site, sunduğu araçlarla KOBİ’lerin minimum efor ve maliyetle projelerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Onedio: içeriği kullanıcıları tarafından belirlenen sosyal haber sitesi, medyada farklı bir kanal olmayı başardı.

GrupHediye: Özel günler için hediye almayı eğlenceli hale getiren site, paranın online olarak toplanması ve hediyenin toplu alınması esasına dayanıyor.

Kaarun: Hediye önerme motoru olan site, Facebook beğenilerini göz önünde bulundurarak alışveriş deneyimi yaşatıyor.

Superarama: Mağazalardan ürünleri toplayıp bunları Facebook beğenileri ile tavsiye eden site, P2P teknolojisiyle çalışıyor.

Prisync: E-ticaret firmalarına rakip takip yazılımıyla hizmet veren Prisync

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu