Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Özel bono alana ‘özel’ faiz

Riski sevmeyen yatırımcılar banka ve özel sektör tahvil-bonolarına yöneldi. Vergi avantajı olan bu enstrümanlardan bankalarınkiler Hazine bonolarına göre 1-1.75, özel sektör tahvilleri ise 1.5-5 puan daha yüksek faiz sağlıyor…

RİSKİ düşük getirisi yüksek yatırım aracı arayanlar için bugünler oldukça zorlu geçiyor. Faiz oranlarının sürekli aşağı indiği bu ortamda yatırımcılar ya riski yüksek yatırımlara ya da düşük getirili olanlara yöneliyor. Bu tercihler tabii ki yatırımcının alacağı riske göre değişiyor. Bunun nedeni ise düşen faizler… Son aylarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nm faizlerde önce yüzde 0.50 ardından 0.75 indirerek yüzde 8.75’e çekmesi piyasadaki faizleri de aşağı itti. Örneğin, bugünlerde bankalar bir aylık mevduata yüzde 8’ler civarında faiz veriyor. Gerçi para miktarı arttıkça verilen faiz biraz daha yukarı çıkabiliyor. Altı aylık bono faizleri ise yüzde 8-8.5’lara kadar gerilemiş durumda. O/N repo faizleri ise yüzde 8.5’lar düzeyinde işlem görüyor. Tabi-i bu faiz oranları brüt rakamlar. Söz konusu yatırım araçlarını tercih edenlerin net getirisi bugünlerde O/N repo’da yüzde 7’lere, bir aylık mevduatta 7.8’lere, altı aylık bonolarda ise 7.5’lara kadar inmiş durumda. Üstelik piyasada faizlerdeki düşüşün bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

bono

1.5-5 PUAN ÜZERİNDE FAİZ

Aslında bu durum yeni değil. Son yıllarda düşen faiz ortamı özellikle faizli enstrümanları tercih edenleri oldukça mutsuz ediyor. Bu da yatırımcıların risksiz ancak daha yüksek getirili alternatif arayışlarını artırıyor. Madalyonun diğer tarafında ise şirketler bulunuyor. Çünkü düşen faiz ortamı yatırımcıyı üzerken kaynak arayışındaki şirketlere yeni bir umut kapısı oluyor, işte bu kesimin arayışına şirket tahvil-bo-noları ciddi bir yanıt oluyor.

Son yıllarda bankalar ve reel kesim, yani şirketler, düşen faiz ortamını fırsat bilerek art arda tahvil ve bono ihraç ediyor. Şirketler bu sayede banka kredisine göre çok daha ucuz maliyetli taze kaynak sağlıyor. Bu yöntemle ucuz kaynak kullanan şirketlere karşın bunları satın alan yatırımcılar da birçok açıdan karlı çıkıyor. İhraç edilen bu tür tahvil ve bonolar yatırımcılarına Hazine’nin ihraç ettiği bono ve tahvillerin faizleri üzerinde getiri sağlıyor. Bugün bankaların çıkarttığı iki yıllık tahvillerin faizleri zaman zaman Hazine kağıtlarının faiz oranlarının yaklaşık 1.5-2 puan üzerinde oluşurken şirketlerde bu oran 1.5 ile 5 puan arasında değişiyor.

ÇOK AVANTAJLILAR

Yatırımcılarm yeni yeni tanışmaya başladığı bu enstrümanlara daha yüksek yüksek getirileri nedeniyle talebin yoğunlaşmaya başladığı gözleniyor. Şirketler tarafından yapılan hemen her ihraca iki hatta üç katı talep geldiğini belirtelim. Yalnız yüksek getirisi nedeniyle değil, kupon ödemelilerde ara ödeme imkanı, vadesi gelmeden satabilme op-siyonu ve yüzde 10 gibi düşük vergi oranı da bu yatırım araçlarının diğer avantajları… Analistlere göre, faiz oranları geriledikçe bankalar ve şirketler önümüzdeki dönemde çok daha bir şekilde yoğun tahvil ve bono ihraç edecekler, işte bu nedenle özel sektör tahvil/bono ve banka tahvil/bonolarmm özelliklerini, avantajlarını sizin için araştırdık…

VERGİSİ DE DÜŞÜK

TEB Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Grup Direktörü Tuğrul Özbakan, banka ve özel sektör tahvil/ bonolarının Hazine bono/tahvili ile mevduata göre çok sayıda avantajı olduğunu söylüyor. Bu yatırım araçlarının daha yüksek getiri sağlamanın dışında vergi avantajı da bulunduğunu hatırlatan Özbakan, diğer avantajlarını ise şöyle sıralıyor: “Özel sektör ve banka bono/tahvilleri, Hazine bonosu ve devlet tahvilleri üstüne eklenen ek getirilerle ihraç edilmeleri nedeniyle her zaman bu enstrümanlardan daha yüksek getiri sunar. Bu ek getiri bankadan bankaya değişmekle birlikte altı ay vadeli bonolarda ortalama 50-60, bir yıl ve buna yakın vadelerde ise 70-75 baz puana çıkabiliyor. Özel sektör ve banka bono/tahvilleri, mevduata göre yatırımcılara vergisel avantaj da sağlıyor.”

EK GETİRİ VAR

Özel sektör tahvillerinin (ÖST) ihraççı kuruluşlar için uzun vadeli düşük maliyetli finansman sağladığını hatırlatan Yatırım Finansman Menkul Değerler Hazine Müdürü Didem Helvacıoğlu, yatırımcılar içinse devlet tahvili ye mevduata kıyasla daha yüksek getiri sunduğunu söylüyor. ÖST’leçin Hazine tahvillerine ciddi alternatif olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, ÖST’ler hakkında şu bilgiyi veriyor: “ÖST’ler, genellikle 2-3 yıl vadeli ve bir, üç ya da altı ayda bir değişken kupon ödemeli olarak ihraç ediliyor. Piyasada gösterge olarak kabul edilen tahvil faizinin üzerine ortalama 200-400 baz puanlık ek getiri sunmaları nedeniyle devlet tahvili veya mevduata kıyasla daha yüksek getiri sağlıyorlar. Özellikle faizlerin genel olarak düşme eğilimine girdiği dönemlerde ÖST’lere olan ilgi ek getirileri nedeniyle artıyor. Ayrıca BIST Borçlanma Araçları Piyasası’nda ÖST’lerin ikincil piyasa işlem hacimlerinde de önceki dönemlere göre artış yaşanıyor. Yani dileyen yatırımcı istediği vadedeki ÖST’leri alıp satabiliyor.” Son bir yılda çok sayıda özel sektör tahvil ihracı gerçekleştiğini de hatırlatan Helvacıoğlu, bu ihraçlar ve faiz oranları hakkında ise şu bilgiyi veriyor: “2013’ün ikinci yarısında Rönesans Holding, Saray Halı, Zorlu Enerji, Altmyıldız Mensucat, Koç Finansman, Boyner Büyük Mağazacılık gibi şirketlerin tahvil ihraçları vardı. Bu ihraçlarda gerçekleşen borçlanma faizi gösterge tahvil faizinin üzerinde 300-450 baz puan ek getiri sağladı. Bu yılın ilk yarısında ise, 2013’e göre ÖST ihraçlarının sayı ve miktar olarak düşük kaldığını söyleyebiliriz. Başta gelen ihraçlar olarak ise Altmyıldız Mensucat, Akfen Holding, The House Cafe, Iş GYO, Bossa, Karsan Otomativ, Koç Fiat Kredi Fi-nansman’m tahvil ihraçları sayılabilir. Bu ihraçlardaki ek getiri 300-500 baz puan aralığında gerçekleşti.”

Öte yandan, bankaların ise vadesi gelen bonolarının itfalarının hemen sonrasında yeni ihraçlar yaparak borçlanmalarını yenilediklerini kaydeden Helvacıoğlu, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da banka bonosu ihraçlarında ek getiri aralığı 40-70 baz puan arasında değişiyor” diyor.

ŞİRKETLERİN FAİZİ 500 BAZ PUAN FAZLA

Nisan 2013’te gösterge bono faizlerinin yüzde 5.40’a inmesiyle birlikte çok sayıda alternatif yatırım aracının öne çıktığını hatırlatan Iş Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman-Borçlanma Araçları Müdürü Başak Selçuk şunları belirtiyor: “Son bir yılda özellikle tahvil/bono gibi klasik araçların yanı sıra kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, VTMK ve gelir endeksli borçlanma senetleri gibi yapılandırılmış çok sayıda ürün çıktı. Yatırımcıların başlıca tercihi olan ve mayıs ayında yüzde 11.50 e inen IL Borçlanma Aradan Müdürü mevduatı ile karşılaştırıldığında daha yüksek getiri sağlayan, ayrıca yüzde 10’luk stopaj oranı ile maliyet avantajı sağlayan, aylık, üç ve altı aylık dönemsel kupon ödemeleri ile de mevduata benzer özellikler taşıyan özel sektör borçlanma araçları, bireysel yatırımcılar için iyi bir alternatif oldu.”

Selçuk’un verdiği bilgiye göre, ÖST’lerde gerçekleşen ortalama vade genellikle iki yıl ve üzerinde oluyor. Öte yandan en yüksek faizi reel sektörün ödediğini söyleyen Selçuk şu bilgiyi veriyor: “Örneğin 24 ay vade ile borçlanan reel sektör, Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin (DİBS) 150-500 baz puan (yüzde 1.5-5) üzerinden bir faizle borçlanıyor. Buna karşın banka dışı finans kuruluşları aynı vadede 150-475 baz puan (yüzde 1.5-4.75), bankalar ise 80-175 baz puan (yüzde 0.8-1.75) daha yüksek faiz ödüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu