Emtialardaki hareket hangi şirketleri etkiliyor?
Ukrayna ve Rusya arasındaki Kırım gerginliğiyle başlayan ancak son dönemde IŞID’in Musul’u işgaliyle büyük bir ivme yakalayan emtia fiyatları, piyasaları da etkilemeye devam ediyor. Emtialardaki yükselişin altın, elektrik ve demir-çelik şirketlerinde olumlu yansıması görülüyor. Ancak yatırımcılar risklere karşı da pozisyon almada dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.
Piyasalar geçen hafta gelen veriler doğrultusunda yön bulmaya çalışıyor. Özellikle tarımdışı istihdamın beklentilerin üzerinde açıklanması ve işsizliğin yüzde 6, Ve gerilemesi nede-niyle, önümüzdeki günlerde ABD’de faiz tartışmaları daha fazla konuşulacağa benziyor. Uzmanlara göre bu durum gelişmekte olan para birimlerine satış getirebilir. Bu yüzden hisse alım-larmda dikkatli ve seçici olunması öneriliyor.
Uzmanlar, kuvvetli ihracat potansiyeli bulunan, net nakdi olan ve öz sermayesi kuvvetli olan şirketlerde alım yapılabileceğini ifade ediyor. Borsada teknik olarak 76.700 seviyesine dikkat edilmeli, hu seviyenin altında kapanış-ların olması halinde satış baskısı olabilir ve 74.000’e doğru bir geri çekilme görebilir. 76.700 seviyesinin üzerinde ise tekrar 79-000 seviyesi görülebilir. Piyasadaki beklentilere ilişkin geniş bilgi ve önerileri kapak haberimizde okuyabilirsiniz. Bu sayfalarda ise son dönemde büyük ivme yakalayan emtia fiyatlarının piyasalara etkisini inceleyeceğiz.
Emtia fiyatları bu yılın ilk çeyreğinde ABD’de yaşanan ağır kış şartlarına bağlı olarak ekonomik aktivite-nin azaldığını gösteren olumsuz veriler ve Çin’de fiziki talebin artmasından beslenerek yükselişe geçmişti. ABD’de FED’in tahvil alımlarını piyasa beklentisi dahilinde azaltması ve ABD faizlerinin daha uzun süre sıfıra yakın seviyelerde kalacağına dair sinyaller de emtialar için destek oluşturan faktörlerdi. Buna karşılık birinci çeyreğin sonlarında tırmanan Ukrayna krizi altın için uzun süre destekleyici oldu ve güvenli varlık fiyatlama-sının etkili olduğu bu dönemde yıllık zirvesini yaptı.
Son dönemde emtia fiyatlarındaki artışı destekleyen en önemli faktör ise jeopolitik riskler. İSİ D in 9 Haziranda musul’u işgal etmesinin ardmdan ay ortasında Musul ile Bağdat yakınlarındaki diğer şehirlerde de kontrolü ele geçirmesiyle birlikte artan risk sonrası emtialardaki fiyatlar yukarı fırladı.
Bu dönemde yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri yatırım araç-lanna yöneldi. Aynca enflasyonun küresel olarak yönünü yukarı çevirmesi aynı zamanda hedge mekanizması olarak kullanılan emtia varlıklarına destek verdi. Yaşanan bu olayların akabinde altın ve gümüşteki değer kaza-nımları emtia grubu içinde başı çekti.
ETKİLENECEK ŞİRKETLER
Peki emtialardaki artış piyasaları nasıl etkiliyor? Analistler bu artıştan olumlu etkilenecek şirketler olduğu gibi risk olarak algılayanlar da olduğuna dikkat çekiyor. Yatırımcılar bu nedenle önümüzdeki dönemde yapacağı yatırımlarda riskleri de unutmamalı.
İntegral Menkul Araştırma Müdürü Egemen Candır, emtialarda son dönemde görülen yükselişin ardından üretici şirketlerin harekete geçtiğini ifade ediyor ve bakır ile altın gibi değerli madenleri çıkaran şirketlerin finan-salları açısından emtia fiyatlanndaki yükselişin önemli olduğunu söylüyor.
Egemen Candır, “Altın üreticisi şirketlere bakıldığı zaman, altının ons fiyatının yükselişinden en çok pozitif anlamda Koza Altın etkileniyor. Bakır tarafından örnek verecek olursak Park Elektrik, Koza Maden, demir-çelik sektöründe Erdemir, Kardemir, petrol fiyatlarından etkilenenlerde ise Petrol Ofisi ile Turcas Petrol başı çekiyor” diyor.
İKİNCİ ÇEYREK BEKLENTİLERİ
Emtia fiyatlarındaki artıştan olumlu etkilenecek olan şirketlerin finansallanndaki olumluluk durumunun yarıyıl finansallannda karşımıza çıkacağını ifade eden Egemen Candır, mevsimşellik ve Çin, Hindistan gibi ülkelerdeki toparlanma sinyallerinin değerli metallere değer katacak gibi gözüktüğüne dikkat çekiyor.
Bu nedenle Candır’a göre emtia fiyatlarındaki yükselişe ek olarak finansalların açıklanmasıyla birlikte hisselerde de yukarı yönlü hareketlilik görülme olasılığı var. Candır’ın tavsiyeleri ise şöyle: “Ellerinde bu hisseleri bulunduran ya-tınmcıların ikinci finansalların açıklanmasıyla birlikte ellerindeki pozisyonları koruyabileceklerini, yeni yatırım düşünen yatırımcıların ise enerji, kimya ve metal sektöründe endekse göre fiyat kazanç rasyosu olarak iskontolu kalmış hisseleri tercih edebileceklerini düşünüyoruz.”
PİYASAYA NEGATİF YANSIR
Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Ak-yol ise tarihsel olarak bakıldığında emtia fiyatlarındaki yükselişin çoğunlukla risk iştahındaki daralmaya paralel olduğu göz önünde bulundurulunca bu durumun özellikle hisse senetleri gibi riskli olarak kabul edilen piyasalara yansımalarının negatif olduğunu söylüyor.
Murat Akyol, “Her ne kadar iş kolu emtia üretimi üzerine kurulu şirketlerin fiyatlardaki artıştan olumlu etkilendiği dönemler olsa da genel algı zayıf olduğu için bu tip dönemlerde alım yapmanın ve uzun süre pozisyon taşımanın yüksek riskler içerdiğini söyleyebiliriz” diyor. Dolayısıyla emtia fiyatlarındaki artışın desteği ile yükselen hisselerde getirilerin risk iştahındaki daralma ile tersine dönebileceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor.
ARTIŞA DEVAM MI?
Emtia fiyatlarındaki yükseliş biraz doyuma ulaşmış gibi görünse de Ukrayna, Irak ve yeni çıkan İsrail riskleri canlı kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğini ifade eden ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, “Mevcut durumlardan en çok altın ve gümüş ile son dönemde Irak’ta yaşanan gelişmelerden dolayı petrol, aynı zamanda da Rusya ve Ukrayna gerginliğine özel olarak do-ğalgaz etkilendi. Diğer yandan, Güney Afrika’da maden işçilerinin ocak ayında başlayan beş ay süreli grevi, paladyum ve platin metallerinde zirve seviyelerinin görülmesine neden oldu” diyor.
Bakırda ise ABD ve Çin ekonomilerine yönelik iyimser havanın etkili olduğunu, bu bakımdan talep kaynaklı olarak zirvelerin test edildiğini gördüğünü ifade eden Yeliz Karabulut, kısaca tarımsal emtialar hariç, maden ve enerji sınıfının tamamının bu yükselişten etkilendiğini söylüyor.
Murat Akyol, “Yatırımcıların risklerin bölgesel olarak kalmaya devam edeceğine ikna olmaları ve özellikle son bir haftada olduğu gibi Irak’taki çatışmaların petrol ihracatında herhangi bir baskı oluşturmayacağına yönelik algının güç kazanması güvenli liman arayışını limitleyecek” diyor.
Önümüzdeki dönemde altın ve gümüş fiyatlarında belirgin bir bozulma beklenmiyor. Ancak yukarı yönlü eğilimin sürmesi, değerli metallerin güvenli liman algılamasından destek bulmaya ne ölçüde devam edeceğine bağlı.