Haberler

CeBIT bu yıl iş dünyasına hitap edecek

11-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda bu yıl köklü değişiklikler olacak. Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer, “15 yıldır İstanbul’da düzenlenen CeBIT bünyesinde hem profesyonel iş dünyası hem de nihai müşterileri ilgilendiren ürünler yer alıyordu. Bu yıl düzenleyeceğimiz etkinlik artık tamamen iş dünyasına yönelik olacak” diyor.

cebit

Bilişim teknolojileri ve bilgi artık iç içe geçti. Günümüzde içinde bilişim teknolojileri olmayan hiçbir sektör kendini yenileyemez hale geldi. Tekstil, otomotiv, sağlık gibi her Sektörde bilişimin artık çok büyük etkisi var. Bu büyümeyi gerçekleştirecek üç sihirli kelime; AR-GE, ino-asyon ve sürdürülebilirlik…

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) hazırladığı çalışmaya göre, 2013 yılında yüzde 11,3 büyüme ile 61,6 milyar lira olarak gerçekleşen Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün bu yıl yüzde 11-15 arasında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük bilişim fuarı olan CeBIT Bilişim Eurasia 11-14 Eylül arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştireceği fuar ve eş zamanlı olarak düzenleyeceği CeBIT Global Konferans ile bu büyümeye destek oluyor.

Hannover Messe Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer, “Bu yıl gerçekten CeBIT Bilişim Eurasia’da köklü değişiklikler bizleri bekliyor. 15 yıldır İstanbul’da düzenlenen CeBIT bünyesinde hem profesyonel iş dünyası hem de nihai müşterileri ilgilendiren ürünler yer alıyordu. 2014 yılında düzenleyeceğimiz etkinlik artık tamamen iş dünyasına yönelik olacak” diyor.

Özer, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Bu yıl CEBIT’te ne gibi yenilikler planlıyorsunuz?

Değişim devam ediyor. CeBIT Bilişim Eurasia’da 2014 yılı hedefimiz, inovasyon ve gelecek teknolojilerinin yer aldığı, fuar ile eş zamanlı olarak düzenlenecek olan CeBIT Global Konferans etkinlikleriyle güçlendirilmiş iş Dünyası Platformu yaratmak, içinde bulunduğumuz coğrafyada liderliğimizi sürdürmek. Bu yıl gerçekten CeBIT Bilişim Eurasia’da köklü değişiklikler bizleri bekliyor. Biliyorsunuz 15 yıldır İstanbul’da düzenlenen CeBIT bünyesinde hem profesyonel iş dünyası hem de nihai müşterileri ilgilendiren ürünler yer alıyordu. Profesyonel iş dünyası katılımcılarımız tarafından gelen talepler doğrultusunda 2014 yılında düzenleyeceğimiz etkinlik artık tamamen iş dünyasına yönelik olacak.

Bu yılın temaları neler olacak?

CeBIT’de geçtiğimiz yıl yoğun olarak gördüğümüz belediye standları bu yıl yerini bilişim, geleceğin teknolojileri, inovasyon ve CeBIT Global Konferans etkinliklerine bırakıyor. Bu yıl ana tema inovasyon ve geleceğin teknolojileri olacak. Bu yılki mottomuz yine ‘Gelecek Bilişim ile Gelecek’ oldu. Her yıl konsept değişse de mottomuz değişmiyor çünkü içinde bulunduğumuz iletişim ve bilişim çağında gerçekten ‘Gelecek Bilişim ile Gelecek.’ Bizler geleceği bilişim-tek-noloji ile yakalayarak ileri medeniyetler seviyesine ulaştırırsak oyun kurucu oluruz. Çağı ve geleceği yakalayamazsak oyunun dışında kalırız. ‘Gelecek Bilişim ile Gelecek’ bunun farkındalığını yaratmak için koyduğumuz bir mottoydu ve sanırım gelecekte de güncelliğini koruyacak.

Peki KOBİ’lerin CEBIT’e olan ilgisi nasıl? Onlar için farklı uygulamalar, etkinlikler düzenliyor musunuz?

CeBIT Bilşim Eurasia Fuar katılımının yaklaşık yüzde 65’i KOBİ’lerden oluşuyor. Fuarda ve CeBIT Global Konferans etkinliklerinde hem KOBİ’ler için etkinlikler düzenliyor hem de onları destekliyoruz. Üç yıl önce sivil toplum kuruluşları ile birlikte başlattığımız gerek ülkeye gerek ise CeBIT’e yatırım olarak düşündüğümüz tek-nokentlere ve yazılımcılarımıza olan destek, bu yıl artarak devam ediyor. Bizim desteğimize ek olarak KOSGEB’den gelen destek ile de sektörde faaliyet gösteren orta ve küçük ölçekli tüm firmalara kendini, hizmet ve ürünlerini tanıtma ve dünyaya açılma imkanını çok düşük maliyetlerle gerçekleştirebilme imkanı sağlıyoruz. Bu yıl bu destek halen devam ediyor.

CEBIT hem Türkiye hem de dünyada BT sektörü için nasıl bir öneme sahip?

CeBIT bulunduğu coğrafyaların her birinde sektör lideri. Bence en önemli özelliği sektöre bağımsız bir bilgi paylaşım platformu sağlamasıdır. Günümüzde birçok telekom, bilişim ve teknoloji firması kendi etkinliklerini gerçekleştiriyor. Bunlardan bazıları başarılı, bazıları da başarısız oluyor. Ama neticede bu etkinliklerin özünde kendi firmalarının tanıtımını yapmak yatıyor. Kimileri bunu açıktan açığa, kimileri de gizliden yapıyor, içinde bulunduğumuz coğrafyada hem fuarı hem de forum ve konferansları tek çatı altında toplayan bağımsız tek etkinlik CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Global Konferans etkinlikleri olmaya devam ediyor.

Bu yıl farklı ülkelerden katılım bekliyor musunuz?

Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi birçok farklı ülkeden katılım gerçekleşiyor. Bunların bir kısmı bireysel bir kısmı da ülke pavyonları şeklinde oluyor. Ülke pavyonlarını düzenlemek ve bulundukları ülkelerin ilgili kuruluşlarından gerek finansal gerekse lojistik destek almak ve onlarca firmayı dünyanın farklı coğrafyalarından İstanbul’a getirmek uzun ve meşakkatli bir yol. Geçtiğimiz yıl 23 farklı ülkeden katılım gerçekleşmişti. Bu sene fuarda yine aynı sayıyı yakalayacağımızı düşünüyorum. Almanya, Azerbaycan, Polonya, ABD, Kore, Tayvan, Çin, Makedonya, BAE, ispanya, Belçika, Fransa, İran gibi ülkelerden katılımların onaylandığı ve birçok ülke ile de görüşmelerin devam ettiği bir dönemdeyiz.

Şirketlere ne gibi fırsatlar sunulacak?

Fuar alanında ve fuar ile eş zamalı düzenlemekte olduğumuz CeBIT Global Konferans etkinliklerinde birinci elden aracısız olarak şirketleri hedef kitleleri ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bu yurtdışı ziyaretçi çalışmaları ve yurtiçi ziyaretçi çalışmaları ile gerçekleşiyor. Örneğin bu yıl yurtdışı ziyaretçi çalışmalarına mart ayında başladık. Bunun yanı sıra bu ülkelerdeki basın, sektöre! editörler ile iletişime geçerek hem fuarın hem de zirvenin tanıtımını yaptık. Özellikle yurtdışı ziyaretçi tanıtımları ivmelenerek devam ediyor. Amacımız doğru ziyaretçi ile doğru alıcıyı aynı çatı altında buluşturup ticari iletişimi başlatabilmek.

Oturumlardaki katılımcılar ve konular hakkında bilgi verir misiniz?

CeBIT Global Konferans oturumlarında bu yıl öne çıkacak konular arasında Şehir, iletişim, Ulaşım ve Teknoloji Zirvesi (CCTT Summit), Medya ve Mobil Ekonomi Zirvesi, Sağlık Bilişim Kongresi, Data Çenter Özel Bölümü, E-Devlet Özel Bölümü yer almakta.

Fuarlar şehri de besliyor

CeBIT’m özel sektörden ve kamudan büyük ilgi gördüğünü söyleyen Murat Özer, bu ilginin ve desteğin daha da artması gerektiğini belirtiyor. Bu yıl 15’ineisi düzenlenecek CeBIT’m dünyada değeri olan bir marka olduğunu vurgulayan Özer, hem fuarı hem de konferansı aynı çatı altında gerçekleştiren tek bağımsız paylaşım platformu olduğuna da dikkat çekiyor. Dünyanın birçok yerinde uluslararası büyük etkinliklerin İçinde bulundukları ülke, şehir, sektör, kurum ve kuruşların bir araya gelmesiyle oluştuğunu ifade eden Özer, şöyle devam ediyor: “Örneğin Almanya’da yapmış olduğumuz istatistiklerde fuar için gelen bir ziyaretçinin harcadığı her 100 dolardan yalnızca 15 doları fuar alanı içerisinde kalmakta, geri kalan 85 dolar şehir hayatının içine akıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu