Haberler

Helikopter İle Elektrik Arızası Tespiti

elektrik helikopterAvrupa’nın en uzun ikinci elektrik iletim hattına sahip olan Türkiye, bu hattı artık helikopterlerle takip ederek arızalan anında tespit edecek. TEİAŞ’ın açtığı ihaleyi 32 milyon TL bedelle kazanan HeliStar’m yürüteceği iş için 10 milyon Euro bütçe ayrıldı. Şirket, üç yıl boyunca dört helikopterle elektrik hatlarmı izleyecek.

Türkiye, Avrupa’nın en uzun ikinci elektrik iletim hattına sahip. Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) açtığı enerji iletim hatlarındaki arızaların anında tespiti ihalesini, 32 milyon TL bedelle HeliStar kazandı. Tüm Türkiye’yi kapsayan proje ile elektrik anza-lan havadan helikopterle anında tespit edilecek ve milyonlarca liralık kayıp engellenecek. Bu sistemle hatlardaki yıpranma önceden tespit edilecek ve elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.

HeliStar, dünyanın en büyük sivil havacılık filosuna sahip olan ABD’li Air Methods ile Başarı Holding’in şirketi Kaan Havacılık tarafından 2012 yılında kuruldu. HeliStar’ın hedefi, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’da ticari havacılık ve hava ambulans işletmeciliğinde büyümek. Türkiye’de de büyümeyi hedefleyen şirketin üstlendiği son proje TEİAŞ Projesi oldu.

KAYIPLARI AZALTACAK

TEİAŞ Projesi’nde yönetim ve operasyonu HeliStar şirketi yürütüyor. Projenin havacılık faaliyetleri için Kaan Ha-vacılık’tan, teknik konularda ise Başan Teknoloji’den destek alınıyor.

Kaan Havacılık, dünyanın önde gelen helikopter üreticilerinin Türkiye distribütörü. Aynı zamanda Agusta West-land’ın bölgesel bakım ve onarım merkezi olan Kaan Havacılık, Türkiye’nin ilk ve tek büyük helikopter havalimanı olan Kaan Heliport’un da işletmecisi.

TEİAŞ’m elektrik iletim hatlanndaki arızalan helikopter denetimiyle belirleme ve sonınlu bölgelerin tespiti amacıyla yaptığı ihaleyi kazandıklarını ve çalışmalara başladıklarını söyleyen HeliStar CEO’su Craig Yale, “Projede elektrik kayıplarının minimize edilmesiyle milyonlarca dolarlık tasarruf sağlanması hedefleniyor” diyor.

Türkiye genelindeki 51 bin km’lik enerji iletim hatlarını ve salt sahalarını kapsayan proje, üç yıl süreyle bu hatların kontrol edilmesini, elektro-optik ekipmanlar ile arızalı veya anza oluşturabilecek yerlerin tespitini ve rapor-lanmasını kapsıyor.

10 MİLYON EURO’LUK PROJE

Projenin icrasında güç, sürat ve performans olarak kategorisinin en iyi helikopteri sayılan Agusta AW119 Koa-la’lar kullanılacak. İleri teknoloji fotoğraf makinelerinin de kullanılacağı bu proje için dört helikopter kullanılacağını belirten Yale, ayrıca üç yıl için 10 milyon Euro bütçe ayırdıklarım sözlerine ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu