Tüketicinin ekonomiye pek güveni yok
Merkez Bankası ile TÜİK’in birlikte hazırladıkları Tüketici Güven Endeksi’nin (TGE) değeri, temmuz ayında 73,9 olarak gerçekleşti. Bu değer haziran ayında da buna çok yakın ve 73,7 düzeyindeydi. Bu endekste 100’ün üzerindeki değerler iyimser duruma, 100’ün altındaki değerler ise kötümser duruma işaret ediyor. Buna göre temmuz ayındaki sınırlı iyileşmeye karşılık tüketicinin hala çok kötümser olduğu anlaşılıyor.
Türkiye’de tüketici müzmin bir kötümserlik içinde ve TGE’de 100’ün üzerindeki değerlere zaten pek rastlanmıyor. Bu nedenle daha çok TGE’nin geçmişteki kriz ve durgunluk dönemlerindeki seyrine göre yorum yapılıyor.
17 Aralık’taki büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından sonra başlayan siyasi belirsizlik tüketici güvenini hızla aşağıya çekmiş ve şubat ayında ekonomide durgunluğun yaşandığı 2012’deki seviyesine kadar indirmişti. Daha sonra özellikle yerel seçim sonrasında tüketici güveninde bir toparlanma yaşandı ama bu kısa sürdü. Tüketici güveni halen ekonomide göreceli bir toparlanmanın yaşandığı geçen yıl bu sıralardaki seviyesinin altında bulunuyor.
Ekonomiye güven duymayan tüketici harcamalannda cimri davranıyor. Faizlerde mayıs ayından bu yana yaşanan düşüş iç talepte 17 Aralık süreciyle başlayan zayıflamayı frenledi gibi. Ancak iç talepte tam bir toparlanma olması için tüketicinin geleceğe güveninin de artması gerekiyor.