Anne Strese Girme!
Laterality: Asymmetries ofBody, Brain and Cognition dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre hamile bir kadm strese girdiğinde fetüs sol elini daha fazla kullanıyor. Annenin stresi fetüsü etkiliyor, bu etki doğumdan sonra ve hatta hayat boyunca sürebiliyor.
Çalışmada yer alan Durham Ünivesitesi pisikoloji Bölümünden Nadja Reissland fetüsün annenin stresini hissettiğini ve tepki verdiğini, anne stresli iken fetüste beklediklerinden daha fazla solak davranış gözlemlediklerini, ama bunun doğduktan sonra bebeğin solak olacağı anlamına gelmediğini, zira solaklığın başka pek çok nedeni olabileceğini söylüyor. Reissland ve meslektaşları hamileliğin 24.-36.ayları arasında dört farklı aşamada, sağlıklı 15 fetüsü gözlemlemek için 4-D ultrason kullandı. Araştırmacılar anne adaylarına her bir tarama arasındaki 4 haftada ne kadar strese maruz kaldıklarını sordu. Reissland ve ekibi daha stresli anne adaylarının bebeklerinin çok daha sıklıkla sol elleriyle yüzlerine dokundukların tespit etti. Oysa sağ el kullanımının çok daha yaygın olması nedeniyle olsa gerek, bilim insanlarında fetüslerin sağ el hareketlerinin daha çok olacağına dair bir önyargı vardı. Sağ el hareketi sadece anneler stresli olmadığında gözlendi. Reissland bulguların, anne stresinin anne karnındaki bebeğin davranışları üzerinde etkisi olabileceğine ve hamilelerin strese girmemeleri gerektiğine dikkat çektiğini söylüyor; anne adaylarına stresli çalışma koşullarına maruz kalmamalarını, hamile eğitim sınıflarında yapılan gevşeme egzersizlerine katılmalarını öneriyor.
İnsan aşırı strese girdiğinde daha fazla kortizol yani stres hormonu üretiyor. Reissland ve meslektaşları sonraki araştırmalarında kortizol düzeyinin fetüs ve uzun dönemde insan gelişimine etkileri üzerinde daha fazla duracaklarını belirtiyor.