Akıllı Bileklikler Giyelebilir Teknoloji Pazarının Lokomotifi Olacak
Kaç kilometre koştuğunuzu, ne kadar kalori yaktığınızı, kalp ritminizi ve uyku düzeninizi takip edip raporlayan akıllı bileklikleri kullananların sayısı hızla artıyor. Bu cihazların giyilebilir teknolojiler pazarının lokomotifi olması bekleniyor…
AKILLI saat, akıllı gözlük derken yazla birlikte en çok da akıllı bileklikleri konuşur olduk. Fit bir görünüme sahip olmamıza yardımcı olan bu cihazların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Medikal ve sağlık (vvellness) olmak üzere iki kategoride tüketicinin beğenisine sunulan akıllı bileklikler, attığınız adımları, kat ettiğiniz mesafeleri, yaktığınız kalorileri ve çıktığınız merdivenleri, kısacası günlük hareketlerinizi ölçüyor ve daha sağlıklı bir yaşam için size eşlik ediyor. Üreticiler, farklı segmentteki tüketicileri yakalamak için farklı renk ve özelliklere sahip ürünlerini birbiri ardına piyasaya sürüyor.
“BÜYÜK BİR İNOVASYON”
Teknoloji pazarına yönelik yaptığı araştırmalarla tanınan araştırma şirketi IDC, giyilebilir cihaz pazarı büyüklüğünün 2014 sonunda 19.2 milyon adede ulaşacağını öngörüyor. Akıllı bileklikler söz konusu olduğunda ise bir diğer araştırma şirketi Canalys, bu yıl tüm dünyada 8 milyon akıllı bileklik satılacağı m tahmin ediyor. Bu raka mm 2015’te 23 milyon, 2017’de ise 45 milyon adede ulaşması bekleniyor. “Kolunuzda sensörlerle donatılmış bir bilgisayar taşıyorsunuz ve sağlığınızı her an kontrol etme imkanına sahipsiniz. Medikal alanda yaratılmış çok büyük bir inovasyon bu” diyen Canalys Analisti Daniel Matte, akıllı bilekliklerin yaygınlaşmasıyla insanların sağlıkla ilgili bilinç düzeyinin de artacağmı söylüyor.
Turkcell Terminal ve Üretici Yönetimi Bölüm Başkanı Gökhan Güleç, giyilebilir teknolojilerin içinde en fazla öne çıkanın kalori ve uyku kalitesi takibi ile adım s&yar ve mesafe takibi gibi özelliklere sahip olan akıllı bileklikler olduğunu söylüyor. Güleç, “Akıllı bileklikle ilgilenen kullanıcılar formda bir yaşam için gündelik aktivitelerini takip etmek istiyor. Veriler düzenli olarak işlendiğinden bir performans düzeyi ortaya çıkıyor. Dolayısıyla tüketiciler akıllı bileklikleri gündelik yaşamlarının bir parçası haline getirmek istiyorlar. Bu durumda kullanıcı daha hafif ve şık olan akıllı bilekliklere yöneliyor” diyor.
BİRÇOK MARKA VAR
Akıllı bileklik pazarındaki markalara her gün bir yenisi ekleniyor. Jawbone Up, Fitbit Flex, Nike Fuelband ve Misfit Shine Amerika’da en popüler olan akıllı bileklik markalarından. Pazarın lideri ise Canalys verilerine göre Fitbit. Yüzde 50’den fazla pazar payına sahip olan Fitbit’i bu yıl sevkiyatta lider olan Samsung Gear Fit takip ediyor. Sony, LG, Toshiba da akıllı bileklik konusunda iddialı markalardan.
Önümüzdeki dönemde trendin yaygınlaşması ile birlikte marka ve çeşit sayısının artması bekleniyor. Türkiye’de satılan akıllı bilekliklerin fiyatları 100 TL’den başlıyor.
KULLANIMI ÇOK KOLAY
Bu bilekliklerin çalışma şekline gelince… Genelde spor tutkunları için geliştirilmiş olan bu ürünler; sensörler sayesinde sizin kaç kilometre koştuğunuzu, ne kadar kalori yaktığınızı, kalp hızınızı ve uyku düzeninizi takip ediyor. Tüm bu veriler sensörlere kaydediliyor. Cihaz, elde ettiği tüm verileri Bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı telefonunuza ya da eşleştirdiğiniz bilgisayara iletiyor. Bunun içinse önceden ilgili markanın uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu değerler mobil uygulama yoluyla elde edilirken, bulut servislerine yüklenerek farklı istatistiklerin hazırlanmasına olanak tanıyor. Uygulama size geçmiş aktiviteleriniz ve ne kadar ilerleme sağladığınıza ilişkin detaylı bilgileri verebiliyor.
işte piyasada öne çıkan akıllı bilekliklerden bazıları…
Sony SmartBand
Sony’nin SmartBand SWR10 fitness bilekliği sayesinde uyku süresi, yürüyüş mesafesi, bisiklet veya arabada geçen zaman, adım sayısı, nabız gibi bilgiler kayıt altında tutularak, kullanıcıların geçmiş aktivitelerini gözlemlemeleri ve geleceğe yönelik hedefler koymaları sağlanıyor. Suya dayanıklı ürün, aynı zamanda uyku döngünüze göre sizi en uygun zamanda uyandırıyor. Çok sayıda renk seçeneğine de sahip olan SmartBand, arama, mesaj veya başka bir bildirim geldiğinde titreşimle bunu size bildiriyor. Hareket halindeyken müzik dinlediğinizde, parçaları SmartBand aracılığıyla çalabiliyor, duraklatabiliyor ve atlayabiliyorsunuz. Hemen belirtelim, bilekliğin uygulaması olan Lifelog, Sony olmayan Android cihazlarla da uyumlu. Sony SmartBand’i kimi e-ticaret sitelerinde 250 TL fiyatla almak mümkün.
Misfit Shine
Misfit Shine bir aktivite ve uyku monitörü. Şık bir tasarıma sahip olan cihazın bozuk para büyüklüğündeki sensörü aktivitelerinizi izleyip, ilgili verileri toplarken, kolunuza taktığınızda saat işlevi de görebiliyor. Şaıj edilmesi gerekmeyen cihazın içindeki pil dört ay dayanıyor. Dört farklı renk seçeneği bulunan ürünü, boynunuzda bir kolye gibi taşıyabiliyor, ayakkabınıza veya kıyafetinize iliştirebiliyorsunuz. Cihaz diğerlerinden farklı olarak koşma, yüzme ve bisiklet i manları arasındaki farkı algılayabiliyor.
Su geçirmeyen cihaz, Haziran ayında Türkiye pazarına tek yetkili dağıtıcı Rotal Digital distribütörlüğüyle girdi. Rotal Digital Kurucu Ortağı Can Bayraktar, Misfit Shine’ı özellikle modayı ve trendleri takip eden aktif, şehirli ve modem iş insanlarının kullandığını söylüyor. Bayraktar’dan aldığımız bilgilere göre, Misfit Shine Haziran ayı itibariyle 33 D&R mağazasında satışa sunuldu. Bayraktar, “Misfit Shine’ın satışlarının hedeflenenin üzerinde bir hacme ulaşmasını bekliyoruz” diyor. Misfit Shine’ın fiyatı 109 TL.
Turkcell T-Fit
Turkcell T50 ile beraber lanse edilen T-Fit akıllı bileklik, atılan adım sayısı, harcanan kalori miktarı, kat edilen mesafe, saat bilgisi ve şaıj durumunu gösteren bir ürün. Üzerindeki 0.49 inç OLED ekran aracılığıyla bu bilgileri gösteren T-Fit, özel bir bilek hareketiyle aktif hale geliyor. Pil ömrü dört gün olan T-Fit’in ağırlığı 18 gram. Kullanıcıları akıllı telefonlarına yükledikleri Turkcell Fit uygulaması ile verilerini kontrol ederken, bu verileri her an ulaşılabilmek için Turkcell Akıllı Bulut’ta saklayabiliyorlar. Dört renk seçeneği olan cihazın fiyatı 119 TL.
Fitbit Flex
Fitbit Flex, attığınız adımlar, kat ettiğiniz mesafeler, yaktığınız kaloriler ve çıktığınız merdivenler dahil olmak üzere günlük tüm etkinliklerinizi ölçüyor. Cihazda, beş noktada LED ekran var. Bu LED’ler şarj durumu, günlük hedeflerinizin yüzde kaçma ulaştığınız gibi bazı temel verileri size bildiriyor. Bunun dışında haftalık raporlarınızı mail olarak alabiliyorsunuz. Şaıj edilebilir pili olan Fitbit Flex, üç saatte şaıj ediliyor ve şarjı beş gün gidiyor. Türkiye’de satılan cihaz kablosuz olarak bilgisayar, iOS ve Android telefonlarla senkronize edilebiliyor. Mac ve Windows desteğine sahip Fitbit Flex’i bilgisayarınızla eşleştirmek için gerekli USB adaptör kutu içeriğinde yer alıyor. Fitbit’in Android ve İOS için ücretsiz uygulaması mevcut. Ayrıca cihaz RunKeeper, MyFitnessPal gibi diğer fitness uygulamalarıyla da uyumlu. Fitbit.com üzerinden de hesabınıza eri-
şerek tüm verilerinizi görüntüleyebiliyorsunuz. Fitbit Flex’in fiyatı 250 TL.
Ali Fuat TÜRKAY / Cisco Türkiye Güvenlik Ürünleri Satış Müdürü
Güvenlik önlemlerine çok dikkat edilmeli
Atak düzeyi genişledi. Şimdi hacker’lar yalnızca bilgisayarınızla kalmıyor, cep telefonunuza, akıllı bilekliğinizi de saldırı için hedefliyor. Örneğin, GPS teknolojisi sayesinde hareketlerimizi yakalayan ve izleyen fitness bileklikler, günlük rutinimizi ve yaptıklarımızı ve hatta güncel konumumuz gibi bilgileri kötü niyetli kullanıcılara iletebilir. Bu ürünlerin çok büyük bölümü Android tabanlı; bu en çok saldırının olduğu platformlardan. Genel olarak Android’e karşı kurumlarda nasıl önlem alınıyorsa, çalışanlar bu cihazları işe getirdiğinde onlara da aynı önlemi almak gerekir. Bu cihazlar telefonla senkronize edildiği için en azından telefonu güvenlik altına almak gerekir. Bu ürünlerle sonuçta ‘connected’ oluyorsunuz. İletişimde olunca ister istemez mahremiyetinizi dünyaya açıyorsunuz. Örneğin akıllı bilekliğinizle nerede koştuğunuz bilgisini paylaştığınızda, bu durum bazı markalarla paylaşılıyor ve siz bu ürünleri kullanarak bu paylaşıma gönüllü olarak katılıyorsunuz. Son kullanıcı olarak bu cihazların güvenliğine müdahale edemezsiniz. En fazla cihazın senkronize olduğu iPad, bilgisayar, telefon her neyse bu araçlara dair önlemler alabilirsiniz.