Yalıtıma Özel Kredi Veren Bankalar ve Şartları
Yalıtım yapılan binaların ısıtma ve soğutma giderleri yüzde 50 oranında azalıyor. Bankalar müşterilerine düşük faiz oranlı, 36 aya varan vadelerle yalıtım kredisi veriyor. Sıfır faizli kredi veren banka bile var…
TÜRKİYE tartışmasız en büyük faturayı enerji için ödüyor. Son verilere göre, sadece petrol ve doğalgaz ithalatı için yılda ödenen toplam tutar 60-65 milyar dolara ulaştı. Üstelik bu faturanın her yıl artarak devam edeceği öngörülüyor.
Tahminler önümüzdeki beş yılda bu rakamın 70 milyar dolarlara kadar çıkacağı yönünde. Tabii ki önlem alınmazsa…
Ancak son yıllarda eneıji fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle sanayi kesimi, küçük işletmeler ve hane halkının bu konudaki duyarlığı artmış gibi görünüyor. Herkes enerji faturasmı aşağı çekebilmek için kendince önlemler alıyor. Bu nedenle konutlar dahil mantolama denen binaların ısı ve su yalıtımlarının yapımı hızlanmış durumda. Bunun dışmda kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni binalar da yalıtımlı inşa ediliyor. Bu konuda yapılan yatırımların en geç 4 -5 yıl içinde kendini amorti ettiğini de belirtelim. Ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye yalıtımlı bina konusunda hala yeterli seviyelere ulaşmış değil. Son verilere göre, Türkiye’de konutların halen yüzde 85’i yalıtımsız.
FATURA YÜZDE 50 DÜŞÜYOR
Peki yalıtım yapılmazsa ne olur? Bugün yalıtım yapılmayan binaların ısı kaybının yaklaşık yüzde 40’ı çatıdan, yüzde 20’si ise zemin ve pencerelerden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre, yalıtım yapılan binalarda enerji faturası ortalama yüzde 50 daha düşük oluyor.
Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne göre, örneğin Antalya’da yalıtım sayesinde yıllık eneıji faturaları 7 bin TL daha düşük geliyor. Kısacası yalıtımlı evde oturanlar ısıtma ve soğutma için yılda 7 bin TL öderken, yalıtımsız evde oturanların faturası 14 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu nedenle Antalya halkının yalıtımsız binalar nedeniyle yılda toplam 1 milyar TL fazla bedel ödediği tahmin ediliyor. Bunu Türkiye’ye uyarladığımızda ise yalıtım yapılmaması yüzünden ödenen yıllık faturanın yaklaşık 11 milyar dolar arttığı öne sürülüyor.
MALİYETİNE DİKKAT!
Hane halkı ve ülke için büyük tasarruf sağlayan yalıtımın önemi her geçen gün artsa da vatandaşları bu işin maliyet tarafının düşündürdüğü de bir gerçek. Kullanılan malzemeye göre değişmekle birlikte yalıtımda en düşük metrekare maliyeti 30 – 40 TL’den başlıyor.
ÜÇ BANKA VERİYOR
Bina sahipleri için ciddi maliyet oluşturan bu uygulama, son yıllarda bankaları da harekete geçirmiş durumda. Bunu bir sosyal sorumluluk olarak gören bazı bankalar, konut kredilerinin de altında faizlerle yalıtım kredisi veriyor. Bu alandaki kredi faiz oranlarım yüzde 0.70’le-re kadar çeken bankalar vadeyi ise bireyler için 36 ay, kurumlar içinse beş yıla kadar uzatmış dürümdalar. Hatta bu konuda öncü bankalardan olan Şekerbank, sadece 12 ay vadeli krediler için faizini 0’a indirmiş durumda.
işte yalıtıma özel kredi veren bankalar ve şartları…
12 AY SIFIR FAİZLİ KREDİ
Şekerbank, 2009 Mayıs ayından bu yana enerji tasarrufu ve verimliliğini artırmak amacıyla ‘EKOkredi’ veriyor. EKOkredi’yi hayata geçirirken Türkiye’nin enerjisinin yüzde 72’sini ithal eden bir ülke olması gerçeğinden hareket ettiklerini söyleyen Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, “EKOkredi içerisinde yer alan IZODER teknik danışmanlığında ‘EKOkredi Yalıtım’ adlı ürünümüzü geliştirdik. Türkiye’de 50 milyar dolar civarında olan yıllık enerji tüketiminin üçte birinin konutlarda tüketildiği düşünüldüğünde enerji kullanımında elde edilen her tasarruf, yeni bir kaynak oluşturuyor. Aynı zamanda çevrenin korunmasına da katkı sağlıyor. Şekerbank olarak Türkiye’de, enerji tasarrufuna yönelik her türlü bireysel ve ticari yatırımı destekliyoruz. Ayrıca müşterilerimize Enerji Kimlik Belge-si’nin temini için de destek sağlıyoruz” diyor.
Şekerbank halen EKOkredi Yalıtım’ı, yüzde 0.93’den başlayan faiz oranları ve 60 aya varan vadelerle sunuyor. Aynı kapsamda, 12 aya kadar sıfır faizli, masrafsız kredi seçeneği de var. Müşterilerinin en fazla bu ürünü tercih ettiğini söyleyen Ertürk, “36 aya kadar olan vademiz bireysel tüm talepler için geçerli. 36 aydan 60 aya kadar olan vademizi ise sadece apartman ve site yönetimlerinin kredi taleplerine özel uyguluyoruz” bilgisini veriyor.
Bankanın bir diğer hizmeti de EKOkredi Yalıtım kapsamında müşterilerine yalıtım teknik danışmanlığı, uygulayıcı firma danışmanlığı ve proje kontrol hizmetleri vermesi. Şekerbank olarak EKOkredi ile enerji verimliliği alanında bugüne dek 545 milyon TL’ye yakın finansman desteği sağladıkları bilgisi veren Ertürk, bu konuda şu bilgiyi veriyor:
“Bu sayede 49 bin 424 bireysel müşteri ve 7 bin 43 KOBI, esnaf, çiftçi ve küçük işletme olmak üzere toplam 56 bini aşkın kişi enerji tasarrufu ile tanıştı. Bugüne kadar 15.4 milyar kilovatt/saat eneıji tasarrufu elde edildi, toplamda 3.4 milyon ton karbondioksit salımı engellendi. 74 bini aşkın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 134 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleşti.”
Ertürk’e göre, EKOkredi’yi diğer kredilerden ayıran en temel özellik, kredi fiyatmın diğer kredilere göre düşük olması. Banka, EkoKredi’nin apartman veya site yönetimi üzerinden yapılması halinde kat maliklerinden herhangi bir belge de talep etmiyor.
ÇEVRE DOSTU VE DÜŞÜK FAİZLİ
Iş Bankası, binaların ısı ve su yalıtımını ‘Çevreci Kredi’ ile finanse ediyor. Halen devam eden kampanyada 10 bin TL’lik 24 ay vadeli krediye yüzde 1.05 faiz uyguladıklarını açıklayan İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, kredinin kapsamı ve şartlarını ise şöyle özetliyor:
“ikamet edilen binanın zemin, duvar ve tavanının ısı ve/veya su yalıtımının yanı sıra ikamet edilen hanenin pencerelerinin iki ya da üç camlı sistemlerle değiştirilmesi, bu kredinin kapsamına giriyor. Müşterilerimizin bu kapsamdaki harcamalarını gösterir, proforma fatura veya kredi kul-landırım tarihinden en fazla bir hafta önce düzenlenmiş asıl faturayı, nüfus cüzdanı aslı ve gelir durumunu gösterir belge ile birlikte ibraz etmeleri yeterli. Kredilendirme tutan, söz konusu işin proje, ürün ve/veya sarf malzemesi ve uygulama giderlerini de kapsıyor.”
Banka, bunun dışında ‘Çevre Dostu Konut Finansmanı’ kredisi de kullandırıyor. Bu kredi enerjiyi verimli kullanan çevre dostu tasarıma sahip binalarda yer alan konutlarm satın alımında kullanılıyor.
Söz konusu kredilerde diğer konut kredilerinden farklı olarak ekspertiz raporlarında eneıji ve su kullanımı, malzeme ve tasarım konularında belirli kriterleri taşıdığının belirtilmesi ve çevreye duyarlı olarak tanımlanması gerekiyor. Çevre Dostu Konut Finansman Kredisi’nde diğer konut kredilerine nazaran daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Halen kredinin aylık faizi yüzde 0.98 düzeyinde. Buna göre örneğin 120 ay vadeli yüzde 0.98 faizli 100 bin TL’lik kredinin aylık taksitleri 1.421 TL oluyor. 10 bin TL’lik Çevreci Kredi’de ise yüzde 1.05 faizle 24 ay vadede aylık ödeme 485.44 TL oluyor.
0.75’DEN BAŞLAYAN FAİZ İMKANI
DenizBank, binalarında enerji tasarrufu sağlamayı hedefleyen müşterilerine ‘IZO-DER Enerji Tasarrufu Kredisi’ ve ‘Yeşil Kredi’yi sunuyor. Söz konusu kredileri yalıtımın enerji verimliliğine ve küresel ısınmaya katkısı nedeniyle sosyal sorumluluk olarak gördüklerini söyleyen DenizBank Perakende Bankacılık Satış Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, “tZODER’in teknik desteğini alan bankamız, enerji tasarrufu kredi başvurularını bin 500’den fazla uzman uygulayıcısı bulunan derneğe yönlendiriyor. Bu firmalar yalıtım hizmeti veriyor. Enerji Tasarrufu Kredisi ile öncelikle sürdürülebilir çevre için önemli bir adım atmış oluyoruz. Ayrıca avantajlı faizlerle kredi kullandırarak müşterilerimize yalıtım ihtiyaçları için destek oluyoruz. Diğer ürünümüz ise Fiili Boya ile birlikte özel olarak geliştirdiğimiz Yeşil Kredi” diyor.
DenizBank 36 aya varan vadeler ve yüzde 0.75’den başlayan faiz oranlarıyla bireysel tüketicilerin evlerindeki ısı yalıtım maliyetlerini finanse ediyor. Yeşil Kredi’de ise banka sadece Fiili Boya aracılığı ile gelen talepleri karşılıyor. DenizBank söz konusu kredileri kullanmak isteyenlerden gerekli durumlarda gelir belgesi, ikametgah veya son aya ait resmi fatura örneğitalep ediyor.