Dışarıda gündem yine Ukrayna
Ekonomik gündemden çok siyasi gelişmelerin fiyatlandiğı bir haftayı geride bıraktık. Hem içeride, hem de dış politikada siyasilerin açıklamaları ve kararları piyasalarda önemli fiyatlamalara sebep oldu…
ÖZELLİKLE son dönemde altın fiyatları üzerinde etkili olan Rusya-Ukrayna gerginliğine her geçen gün yeni bir haber ekleniyor. Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların ardından gerginlik bir basamak yukarı taşınmıştı. Son hafta ise Rusya’dan yaptırımlara karşılık geldi. Gıda ithalatına sınırlama getiren Rusya hem ABD’de hem Almanya’da bu kararı ile tedirginliğe sebep oldu.
Borsalarda bir miktar gerilemeye sebep olan kararın ardından, Rusya’da da tedirginlik yaşandı.
Çünkü ithalatı etkileyecek bu kararla en büyük darbeyi Rusya ekonomisi göreceğe benziyor. İç pazarda gıda üretimini karşılayabilecek ve bunu ucuz şekilde pazara sunabilecek olanağa sahip olmayan Rusya aldığı karar ile kendi ekonomisine darbe vuracağa benziyor.
Bir diğer gündem ise, Irak’ta IŞİD’in önlenemez ilerleyişiydi. Erbil Amerika vatandaşlarının yoğunlukta yaşadığı bir kent olması sebebiyle önem arz ediyor. ABD’nin IŞİD’a müdahale kararı piyasalarda rahatlatma yaratsa da gündemin değişmesini sağlayamadı.
Altın fiyatları Rusya kararları ile güvenli liman olarak talep görerek 1.324 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Ancak ABD’nin Irak’a hava saldırısı kararı piyasayı rahatlattı ve yeniden 1.300 dolar seviyelerine geri dönüş yaşandı. Bu hafta altın fiyatlarında hareketlilik devam edebilir. Özellikle siyasi gerginliğin artması durumunda, güvenli liman olarak talep görecek olan altın yeniden 1.324, ardından da 1.345 dolar seviyelerini görebilir. Ancak gündemin sessizliğini koruması durumunda 1.300 dolar seviyesine ardından da 1.290 dolara dönüşler yaşanabilir. Unutmamak gerek ki altın 1.399 doların üzerinde kaldığı sürece alış baskısı içerisinde kalmaya devam edecektir.
MOODY’S TEDİRGİNLİĞİ
İçeride ise seçim öncesi Moody’s’in not indirimi kararı verebileceği söylentileri piyasaları alt üst etti. Uzun zamandır 2.15 seviyesinin üzerinde tutunamayan dolar/TL paritesi söylentilerin ardından 2.1872 seviyesine kadar yükseldi. Ancak Moody’s’in notta güncelleme yapmadığını açıklaması yeniden 2.15 seviyelerine dönmemizi sağladı. Tehlike devam ediyor. Merkez Bankası’mn art arda verdiği faiz indirimi kararları içeride enflasyonu tetiklemeye devam ediyor. Gelecek toplantıda yeniden bir faiz indirimi kararı verilmesi durumunda kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gecikmeyebilir. Ayrıca siyasi gündemin yoğun olması ve sınır komşumuz iki ülkede de iç savaşın yaşanıyor olması, Türkiye’yi jeopolitik açıda sorunlu hale getiriyor.
Gelecek hafta da TL üzerindeki baskı devam edebilir. Yeni başbakanın göreve başlaması ve Irak konusunda Türkiye’nin atabileceği olası adımlar kurda değerlenmeye sebep olabilir. 2.1650 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda kurda yeniden 1.2870, ardından da 2.1950 seviyeleri görülebilir.