LVX Electronics, tarım teknolojileri üreten bir AR-GE şirketi
LVX Electronics, tarım teknolojileri üreten bir AR-GE şirketi, İki genç mühendis tarafından Konya’da kurulan LVX’in geliştirdiği elektronik cihazlar, çiftçilerin tarımsal üretim verimliliğini artırmayı hedefliyor. Şirketin kurucularından Mehmet Günce Akkoyun, “Seri üretime başladık. Yeni ürünler geliştireceğiz” diyor.
VX’in, Latince anlamı “ışık”. Konya’da bir yıl önce Mehmet Günce Akkoyun ile Vehbi Emiroğlu tarafından kurulan LVX Electronics’in ismi kadar ilginç bir kuruluş hikayesi var. Bir yıl önce çiftçilerin verimliliğini artıracak elektronik cihazlar üretmek üzere kurulan şirketin fikir babası ise 35 yaşındaki Mehmet Günce Akkoyun. Ailesi 30 yıldır Konya’da tarımsal sulama projeleri geliştiren Akkoyun, 1,5 yıl önce teknolojinin sağladığı imkanların çiftçiler tarafından daha fazla kullanılmasını sağlamak için yazılımcı arkadaşıyla birlikte Konya’da kendi AR-GE şirketini hayata geçirdi. İlk ürünlerini geçtiğimiz ekim ayında piyasaya çıkardıklarını söyleyen Akkoyun, tarımsal üretimdeki sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği iş fikrini şöyle anlatıyor:
AR-GE ŞİRKETİ KURDU
“Konya’da 30 yıldır tarımsal sulama projeleri geliştiren bir aile şirketimiz var. Ben de üniversiteden sonra aile şirketimizde tarımsal sulama uygulamaları üzerine müteahhitlik yaptım. Eş zamanlı olarak da reklam ajansım vardı. Ancak 5-6 yaşımdan beri tarımsal işlerin içerisinde olduğumdan teknolojik yeniliklerin çiftçiler üzerine yoğunlaşmadığını görüyordum. Bu konuya eğilmek üzere proje geliştirdim. Yazılım konusunda uzman olan arkadaşım Vehbi Emiroğlu’na bu konuyu açtığımda bu alanda teknoloji üretimi yapmaya karar verdik. İş fikrimizin ana konusuysa kısaca çiftçilerin güvenlik ve verimlilik sorunlarına çözüm sunan cihazlar üretmek.
VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR
Çiftçiler, tarımsal sulamalarını enerji nakil hatları, trafolar, kumanda panoları ve motopompajla yapıyor. Kullanılan bu ekipmanlar arazi şartlarında korumasız halde bulunduğu için yoğun hırsızlık olaylarına maruz kalıyor. Ayrıca çiftçilerin sulama ekipmanlarını çalıştırmak için araziye gidip gelmeleri gerekiyor. Bu da para ve zaman kaybına yol açıyor. Biz de çiftçilerin yaşadığı tüm bu sorunlara çözüm bulmak için bünyesinde bulunan sensörler ve 7 gün 24 saat online izleme sunan, arazide güvenliği sağlayabilen, uzaktan fonksiyonlu, GSM alt yapısına sahip bir cihaz geliştirdik. Bu sayede çiftçilerimizin para ve zaman kayıplarını en aza indiriyoruz. Su kaynaklarının da etkin kullanımını sağlayarak ekonomiye katkıda bulunuyoruz.
HEDEF KİTLE ÇİFTÇİLER
LVX çiftçi projemizin ilk versiyonu, LVX Vl’i geçtiğimiz ekim ayında sahaya çıkarak test ettik. Çiftçilerle birebir görüşerek isteklerini dinledik. Bu sayede V2 cihazımızı ürettik. AyrıcaTurkcellTeknolojiyle ortaklık anlaşması yaptık ve altyapımızda Turkcell kullanmaya başladık. Devlet teşviklerine başvurduk. Öncelikli olarak tarımsal sulamada elektrik kullanan çiftçilerimize odaklandık. Planlarımız arasında kablosuz çalışan sulama teknolojileriyle sensörler geliştirmek var. Daha verimli sulama tekniklerini çiftçilerimize sunmayı planlıyoruz. Yeni projemiz de çiftçilerimizin hangi ürünü hangi hava şartlarında nasıl yetiştirdikleri bilgisine sahip büyük bir veri bankası kurmak. Modüler bir yapıya geçip çiftçi istekleri doğrultusunda özelleşebilen sistemler geliştirmek istiyoruz.”