Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Projektör, televizyonlara rakip oldu

Uzun yıllar sadece iş ve eğitim hayatında kullanılan projektörlerin küçülüp evlere girmeye başlaması, bu ürünün pazarını tüm dünyada luzla büyütüyor. Benzer trend yavaş yavaş Türkiye’de de görülüyor. Özellikle Dünya Kupası sırasmda projektör satışlarında ciddi bir artış yaşandı. Önümüzdeki yıllarda bu treııdüı daha da güçlenmesi bekleniyor.

Geçmiş yıllarda projektör denildiğinde akla toplantı odalarında sunum için kullanılan büyük cihazlar geliyordu. Zaten satışların neredeyse tamamı eğitim şirketlerine ve ofislere yönelik gerçekleşiyordu. Bu tip cihazların çok fazla yaygınlaşamamasının önemli nedeni ise pahalı oluşuydu. Fakat projektör cihazlarının küçülmesi, teknolojisinin gelişmesi ve en önemlisi fiyatının düşmesiyle birlikte bu cihazlar artık evlere de girmeye başladı.

Şu an kabaca bin 500 TL’ye satın alabileceğiniz bir projektör ile bir televizyondan aldığınız tüm verimi alabiliyorsunuz. Normal bir LCD televizyona göre 4 kat daha büyük görüntü izleyebileceğiniz gibi, bu cihazlarla televizyon yayım alabilir, bilgisayar oyunu oynayabilir ve ev sinema sistemiyle film izleyebilirsiniz. Özellikle gençler arasında her geçen gün popülerleşen projektör cihazlarının, tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte evlerde daha da hızla yayılması bekleniyor.

ptojektor

25 OYUNCU VAR

Aslında projektör pazarı dünyada da hızlı bir büyüme içerisinde. Pazar araştırma şirketi Pacific Media Associates (PMA) verilerine göre, 2002 yılında dünyada 1 milyon 840 bin adet projektör cihazı satılmıştı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 9 milyon 500 bin adet olarak gerçekleşti. Bu yaşanan büyümede özellikle mobil ürünlerin ve evlere yönelik ürünlerin payı büyük.

Türkiye’ye gelirsek, projeksiyon pazarında yoğun bir rekabet söz konusu. Pazarda yaklaşık 25 oyuncunun rekabet ettiğini söyleyebiliriz. Fakat pazarın yüzde 50’si Acer, LG ve Epson’un elinde. Geriye kalan şirketlerin pazar payı bu üç markaya göre düşük.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 106 bin 863 adet projektör satışı gerçekleşti. Bu rakam 2012’de 97 bindi. Türkiye pazarında yüzde 44 pazar payı ile en çok talep edilen segment 1024 x 768 çözünürlük ile XGA modeller. Bunun yanında 1080P Full HD ve taşınabilir modellerde de hızlı bir büyüme söz konusu. Projektör fiyatını ortalama 400 dolar olarak hesapladığımızda, Türkiye’deki pazarın büyüklüğünün kabaca 40 milyon dolar olduğunu söyleyebiliriz.

TÜKETİCİ BİLİNÇLENİYOR

2013 mali yılını yaklaşık 20 bin adetlik satışla tamamladıklarını ifade eden Epson Türkiye Video Projektör Ürünleri Satış Yöneticisi Mustafa Akmaz, tüketicilerin bilinçlenmesiyle birlikte son yıllarda ev tipi kullanımda artış olduğunu söylüyor. Akmaz, şöyle devam ediyor: “Tüketici artık en uygun fiyata en büyük ve en kaliteli görüntüyü istiyor. Artık evde televizyon izlemek değil, sinemayı evde izlemek istiyor. Bu talep de müşterilerin büyük görüntü beklentisine cevap veren ama fiyatta uygun projeksiyonları tercih etmelerini sağlıyor. Zamanla bu trendin daha da büyümesini bekliyoruz. TV sehpasını kaldırıp tavana projeksiyon koymak hala hepimiz için çok kolay bir davranış şekli değil. Ama zamanla teknoloji galip gelip bu alışkanlıkları da değiştiriyor.”

Mustafa Akmaz, bu yıl adetsel büyümeden ziyade cirosal büyümeye odaklandıklarını, bu yüzden pazara daha yeni, daha donanımlı ve özellikli ürünler sunduklarını dile getiriyor.

DÜNYA KUPASI ETKİSİ

Pazarda son yıllardaki büyümede en büyük etkenin taşınabilir projektörlere ve 1080P Full HD ürünlere olan ilginin artması olduğunu söyleyen Acer Türkiye Çevrebirimi Bölüm Yöneticisi Ülkücan Koca, Dünya Kupası nedeniyle haziran ve temmuz ayında Full HD projektör talebinde bir artış yaşandığını söylüyor. Koca, sözlerine şunları da ekliyor:

“Türkiye Avrupa pazarı ile kıyaslandığında daha çok büyüyen bir pazar ve taşınabilir ürünlere olan ilgi oldukça yüksek. Acer olarak sektörde geliştirdiğimiz özel çözümlerle, 2013 yılını yüzde 21,6 pazar payı ile projeksiyon pazarının lideri olan tamamladık. Aynı şekilde bu yılın ilk çeyreğinde de pazar liderliğimizi koruduk. Yeni dönemde taşınabilir ürünlere ve Full HD ürünlere odaklanarak pazar liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Evde sinema keyfi sağlayan modellere olan talep henüz istediğimiz seviyelerde değil. Fakat genç jenerasyonun evde projektöre daha fazla hevesli olduğunu ve almak istediğini de gözlemliyoruz.”

TRENDLERİ TAKİP EDİYORUZ

Geçmiş yıllarda Türkiye pazarının Avrupa pazarındaki ürün gamını bir iki yıl geriden takip ettiğini söyleyen LG Electronics Türkiye IT Ürünleri Satış Müdürü Ekin Doğan, “Artık ülkemiz ürün trendlerine dünyadaki tüm ülkelerle eşzamanlı uyum gösteriyor ve yenilikleri yakından takip ediyor” diyor.

Ürün gamlarında 799 TL’den 17 bin 999 TL’ye kadar her ihtiyaca hitap eden ürün olduğunu söyleyen Doğan, son zamanlarda tüketicilerin daha çok LED projektörleri tercih ettiğini dile getiriyor. Doğan’a göre bunda LED projektörlerin maliyetinin düşük olması, uzun ömürlü olması ve taşıma kolaylığı gibi avantajları etkili oluyor. Türkiye’de LED projektörlerde yüzde 90’a varan bir pazar liderliklerinin olduğunu söyleyen Doğan, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 25’ük bir büyüme yaşadıklarını da sözlerine ekliyor.

AĞIRLIK PROFESYONELDE

Projektör pazarında kullanım amacına göre çok geniş bir ürün gamı bulunuyor. 199 dolardan başlayan ürünler 4 bin 500 dolara kadar çıkıyor.

Projektör pazarını kabaca iki gruba ayırabiliriz. Pazarın kabaca yüzde 70’lik bölümünü profesyonel ürünler oluşturuyor. Ofis ve eğitim kurumlarında kullanılan ürünleri bu gruba sokuyoruz. Geçmiş yıllarda pazarın neredeyse tamamını bu ürünler oluştururken, gelişen teknoloji ve yeni kategoriler sonucunda bu kategorinin payında bir gerileme yaşanıyor. Pazarın kalan yüzde 30’luk kısmını ise mobil ürünler ve ev sinema ürünleri oluşturuyor. Mobil ürünlerin en önemli özelliği neredeyse avuç içine sığan, taşınabilir ürünler olması. Bu kategoride ürünler full HD’de bin dolara kadar çıkıyor. Ev tipi sinema ürünleri ise her geçen gün pazar kazanıyor. Fakat bu alandaki asıl büyümenin önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu