Bol ve Ucuz Likidite
Para piyasaları açısından zorlu takvime girmek üzereyiz. Piyasaları yedi yıldır ihya eden “bol” ve “ucuz” likidite dönemi kademeli bir şekilde sona erecek. Buna iç piyasalarda da hazırlıklı olmak lazım…
Fed ne yapacak?
Parti bitmek üzere. Geçen hafta FED’in temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantının tutanakları yayımlandı. Akabinde de perşembe-cuma günleri başta FED Başkam Janet Yellen olmak üzere birçok FED üyesinin konuşma yaptığı Jackson Flole zirvesi vardı. Çok fazla detaya girmeye gerek yok. FED tahvil alım programını (parasal genişleme) ekim ayında sonlandıracak. Tahvil alım programının sonlandırılmasmdan sonra da ilk faiz artırımı gelecek. İşte burası kritik.
İlk faiz artışı ne zaman gelecek? Önceden piyasa profesyonellerinin genel beklentisi ilk faiz artırımının 2016’dan önce olmayacağı yönündeydi. İstihdam verileri iyi geldikçe bu beklenti yavaş yavaş öne çekilmeye başladı. Hatta FED üyelerinden gelen son açıklamalar ilk faiz artırımının beklenenden daha erken yapılabileceğine işaret ediyor. 2015 yılı Mart toplantısını telaffuz eden üyeler var artık. Zorlu takvime girmek üzereyiz. Piyasaları yedi yıldır ihya eden “bol” ve “ucuz” likidite dönemi kademeli bir şekilde sona erecek. Parti bitiyor. Buna hazırlıklı olmak lazım.
Faiz artırımı beklentisi henüz tam anlamıyla ABD 10 yıllık Flazine faizlerine yansımış değil. 10 yıllık Hazine faizlerine yansımaya başladıkça da dünya borsa endekslerinin kılavuz kargası S&P 500 endeksi bozulmaya başlayacak. S&P endeksi son fırsat penceresinden yararlanmaya ve yeni zirve yapmaya çalışıyor. Mevcut konjonktürde 2.000-2.020 bandının zirve olacağı kanaatindeyim. Temel ve teknik göstergelerim de bunu destekliyor ki S&P’nin belirttiğim seviyelere nefesi yetmeyebilir. ABD istihdam verilerinde beklenmedik bir bozulma yaşanmadığı sürece dünya borsa endekslerinde düzeltmeye çok yaklaştığımız unutulmamalı.
BIST-100 endeksinde beklentileriniz neler?
BIST-100 ekonomi kabinesinin netleşmesini bekliyor. Yabancı yatırımcılar AK Parti’nin 2002 yılından beri uyguladığı ekonomi politikalarının devam edip etmeyeceğini görmek istiyor. Bu nedenle yeni ekonomi kabinesinin kimlerden oluşacağı ve geçmiş politikaların devam edip etmeyeceği oldukça önemli olacak.
Eğer kabinede önemli bir değişiklik olmazsa BIST bu hafta 80.000-80.500 direncine yönelebilir. Hatta zorlama bir yükselişle 81.700 bile söz konusu olabilir. Ancak bu senaryo gerçekleşse bile belirttiğim bölgeler risk azaltmak için bir fırsattır. Yüksek kur, düşmeyen gösterge faiz ve FED kaygılarının önümüzdeki haftalarda BIST’te satış baskısı yaratması olasılığı bir hayli yüksek.
Peki, dolar/TL’de ne olabilir?
Dolar/TL’nin 2.05-2.08 bandından beri yükseliş trendinde olduğunu haftalardır işlemekteyim. Görüşüm hala geçerli. Önümüzdeki aylarda 2.20 ve 2.25 hedeflerimi koruyorum.
Bu hafta ekonomi kabinesinde önemli bir değişiklik olmazsa kur 2.1750 desteğini kırarak 2.1550’ye yönelebilir. Ancak yakın vadede daha altı oldukça zor görünüyor. Kurdaki düşüşler dolara geçmek için fırsat sunuyor.