Sanayi şirketlerinin bilançoları
Sanayi şirketlerinin bilançoları, ikinci çeyrekte olumlu kur paralelinde iyi geldi, ikinci yarıyıl beklentileri de olumlu. Bununla birlikte kur hareketleri, FED tutanakları, not haberleri ve jeopolitik gelişmeler izlenecek, ikinci çeyrekte satış, esas faaliyet ve net kâr rasyolarmda Serve Kırtasiye, Merko Gıda, Katmerciler, Batısöke Çimento, Asil Çelik, Menderes Tekstil, Ayes Çelik gibi hisseler öne çıktı.
Borsa, jeopolitik gelişmeler, FED’le ilgili haberler ve siyasi gelişmelerin odağında bir ayı geride bıraktı. Yine AKP içinde yeni başbakan adayı Ahmet Davutoğlu’nun isminin ortaya çıkmasıyla, siyasi taraftaki belirsizlik biraz netleşmiş oldu.
Bu süreçte Borsa İstanbul’da sanayi şirketleri açısından artıda bitirdiğimiz bir ikinci çeyrek bilanço dönemini geride bıraktık. Ekonomist olarak ikinci çeyrek bilançolarını 22 Ağustos’a kadar gelen bilançolar üzerinden inceledik. Çalışmada sanayi bilançolarına yer verdik. 50 milyon TL’nin altında cirosu olan, son dönemde esas faaliyetlerinden ve net kârından zarar eden şirketleri çalışma dışında tuttuk.
Serve Kırtasiye, Merko Gıda, Katmerciler, Batısöke Çimento, Asil Çelik, Menderes Tekstil, Ayes Çelik gibi hisseler gösterdikleri performansla dikkat çekti. Merko Gıda bu performansı sayesinde geçen hafta içinde borsaya aylık bildirim yükümlülüğünden kurtuldu. Sektörel bazda bakıldığında ise çimento, döküm, gıda şirketleri listede sıklıkla yer buldu.
Bunun yanında yılın ikinci yarısında net ihracat yapan ve net nakdi olan firmalarda olumlu bilançoların devam etmesi bekleniyor.
KUR ETKİLİ OLDU
Kurdaki volatil ortamın sakinleşmesi ve dolar kurunun 2,08 TL bandını test etmesi ile beraber kur şoku yaşamayan sanayi şirketlerine bir olumlu etkinin de TCMB’nin faiz indiriminden geldiğini belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, vergi öncesi kârlılıklarını artıran sanayi şirketlerinin ilk yarıyılda hasılattan da kâr elde ettiklerini söylüyor. “Euro Bölgesi’nden gelen olumlu verilerle beraber bölgenin artan ticaret hacmine paralel olarak, ihracat gelirine ek olarak TL bazında üretim Euro bazında kazanç sağlayan şirketlerin döviz açıklarında da azalma görülüyor” diyen Candır, yılın ikinci yarısında dolar/TL kurunun yukarı yönlü seyri ile beraber enflasyondaki artışın faiz indirimlerini kısıtlayabileceğim dile getiriyor.
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da sanayi şirketleri tarafında ikinci çeyrek bilançolarının ilk çeyrek bilançolarına nispeten daha olumlu olduğunu söylüyor ve sanayi şirketlerinde bariz toparlanmanın olduğuna dikkat çekiyor. “THY’nin bilançosu oldukça iyiydi. İlk çeyrekte şirket kötü bir performans sergilemesine rağmen, ikinci çeyrekte tüm bu olumsuzlukları kapattı ve pozitif bir gelir açıkladı” diyen Karabulut, Erdemir ve Tüpraş’m da finansallanmn dikkat çektiğini aktarıyor.
İKİNCİ YARIYIL BEKLENTİSİ
İlk yarıyıldaki gelişmeler ışığında, bilanço kârlılığı açısından en çok dikkati çeken sektörlerin başında sanayi sektörü geldi. Bu bağlamda yur-tiçindeki belirsizliklerin azalması Avrupa’nın durumunun nispeten daha iyi bir hal almasıyla beraber, yılın ikinci yarısında da sanayi şirket bilançolarının getirilerinin yüksek olması bekleniyor. Bu bağlamda Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Seda Yalçınkaya, yılın ilk yarısında sanayi endeksine bakıldığında, özellikle 2014 yılı başlarından itibaren yükselen bir trendin olduğunu söylüyor. “Sanayi sektörü içerisinde şirket bilançoları kur ve faiz artış hızı bakımından oynaklık yaratsa da şirketler kârlılıklarını yitirmedi. Sanayi sektöründe yılın ilk çeyreğinde olumlu bilançolarla karşılaştık. 2014 yılı ilk çeyreği ile ikini çeyreğini karşılaştırdığımızda, şirket kârlılıklarının arttığı gözleniyor” diyen Yalçın-kaya, yükselen kanal formasyonu içerisinde hareketlerine devam eden Soda Sanayi, Kardemir ve Erdemir’i, kurum olarak tavsiye ettiklerini belirtiyor.
SİYASET BELİRLEYİCİ OLACAK
Yaz mevsimini arkamızda bırakmaya hazırlanırken akla gelen soru, BİST’in sonbahara nasıl bir başlangıç yapacağı konusu. Bu konuda Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, bu noktada oluşacak siyasi tablo ile BİST’in yönünün doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyor. Akyol, “Yeni başbakanın kim olacağından ziyade piyasaların cevap aradığı esas soru ekonomi yönetiminde değişiklik olup olmayacağı. Mevcut durumda fiyatlamalar herhangi bir değişiklik olmayacağına yönelik senaryoya göre yapılıyor. Bu durumun netleşmesi eylül ayına iyimser bir başlangıç yapılmasını sağlayabilir” diyor.
Murat Akyol, eylülün ikinci haftasından itibaren kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek açıklamalara odaklanılmaya başlanacağını belirtiyor. Akyol, “Siyasi kanattan gelecek destekle eylüle iyi başlanılsa bile not endişeleri nedeniyle yukarı yönlü kalıcı bir kırılma ihtimalinin de düşük olduğunu söyleyebiliriz” diyor.
DESTEK 72.000’LERDE
Bu yıl iki seçim yaşayan borsada, bundan sonra yılın geri kalan kısmında ABD’den gelebilecek haberlere daha fazla odaklanılması söz konusu. Egemen Candır, bu noktada özellikle gelen verilerde zayıflık yaşanması durumunda faiz söylemlerinin ertelenebileceği gibi gelişen ülkeler piyasala-nnın da rahatlayabileceğine dikkat çekiyor. Candır, “2015 yılı için düşünülen faiz artırımı nedeniyle piyasalarda defansif bir görünüm oluşacağından ikinci yarıyılda seyrin 85.000 seviyesini aşmasını beklememekle birlikte, 70.000 seviyesine tutunma sergileyebileceğini düşünüyoruz” diyor. Egemen Candır, hakim seyrin ise 72.000-77.000 aralığında olacağını tahmin ettiklerini söylüyor.
Borsanın yılın ikinci yansında zor bir dönemeçten geçeceğini düşünen Yeliz Karabulut ise FED etkisiyle TL’de ciddi değer kaybı ile birlikte 76.000 seviyesinin altında 72.000 seviyesine doğru bir geri çekilme görülebileceğine dikkat çekiyor.
FED’İN ETKİSİ NE OLUR?
Geride bıraktığımız hafta global piyasalarda FED tutanakları etkili oldu. Tutanaklar beklenilenden erken faiz artırımına işaret etti. Açıklanan veriler de bu görüşü destekliyor. Yine Fed yetkilisi Bullard, faizlerin 2015 ilk çeyreği sonlarında artırılabileceğini belirtti. FED Başkanı Yellen ise istihdam piyasasının hala istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti. Yellen, para politikasında erken gelecek sıklaştırmanın istihdam piyasasındaki toparlanmayı frenleyeceğini ifade etti. Şimdilik Yellen’in açıklamaları, piyasalar tarafında parasal sıkılaştırma için Haziran 2015’i işaret ediyor. Ancak bu tarihin daha öne gelebileceğine yönelik haberlerin gelişen piyasalarda ve dolasıyla Borsa İstanbul’da volatil hareketlere neden olacağı ifade ediliyor.